Wpis z mikrobloga

#hosting #vbnet #mssql
Mirki mam zagwozdkę. Mój znajomy kiedyś założył spółkę razem z pewną dużą firmą. Firma ta zrobiła mu stronę w vb.net, dała dostęp do Comarch Optimy, hostowała wszystko itp. Niestety ich drogi rozeszły się całkowicie, znajomy "dostał w prezencie" stronę, Optimę itp. ... i musi do wakacji wszystko to wynieść z tej firmy. I jest problem ... nie wie gdzie. Szukam w jego imieniu taniego (i oczywiście dobrego :-P) hostingu na stronę w vb.net, korzystającą z bazy MSSQL (Comarch Opt!ma) i z możliwością dostępu do sql (vpn). Ta ostatnia opcja konieczna, bo znajomy chce normalnie korzystać z Optimy. Wiem że można replikację zrobić, ale znajomy nie ma pełnej wersji (ma MSSQL Express), więc odpada.
Chyba że macie jakiś inny pomysł ... stawianie serwera w jego firmie raczej odpada, bo ma słabiutkie łącze (chyba nawet wifi).
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WujStefan: a może VPS z Windowsem u nas i tam sobie to samemu ogarnąć i poukładać? Mamy obecnie promocję -40% na serwery z Windowsem przy użyciu kodu WIN_START - kod obowiązuje na pierwszą płatność bez względu na jej długość.
  • Odpowiedz
@WujStefan: bez przesady, internet dzisiaj mozna juz prawie wszedzie sensowny miec.

Czy z tej optimy korzysta sie jakos na zewnatrz, filie jakies? czy firma to pare osob w jednym budynku?

Zasadniczo kawalek żelastwa z hostowaniem u siebie zawsze będzie lepsze rozwiązanie, wszystko zależy od rozmiarów bazy, ale skoro całość działa na ekspresie to raczej duża nie jest, replikacja sql servera przy slabym laczu bedzie zabijac caly ruch, lepiej jest juz
  • Odpowiedz