Mirki, steka radzicie smarzyć na oleju rzepakowym czy na smalcu? Skłaniam sie w kierunku smalcu ale nigdy nie smarzyłem na nim mięsa (no, skwarki robię czasem...)
@TheInquisitive4Ever: Steka tylko natrzyj olejem rzepakowym i wrzucaj na suchą patelnię. Smalec ma niską temperaturę dymienia, a mięcho wrzuca się na maksymalnie rozgrzaną patelnię.
@TheInquisitive4Ever: wołowinę to oliwą z oliwek. 1. Stek ostudzasz do temperatury pokojowej, wycierasz ręcznikiem papierowym z krwi czy też wody, 2. Kilka kropel oliwy rozcierasz na każdej ze stron + doprawiasz czarnym pieprzem młotkowanym, 3. Rozgrzewasz patelnie bez tłuszczu jak się da, 4. Smażysz 3 min obie strony przy grubości steka około 2,5cm, 5. NIE DOCISKA SIĘ STEKA PODCZAS SMAŻENIA. 6. Wrzucasz steka na talerz, można go ostudzić w folii aluminiowej
@franaa: @desthoff: Wiecie jak to ze stekiem, pierdyliard przepisów i każdy jedyny i słuszny... Chodzi mi tylko o tłuszcz, bo z pieprzu przed smażeniem zrezygnowałem sam (podpala się). Długość smażenia też mam uregulowaną. Zawsze zakładałem że na smalcu się uda, a właśnie robiłem rogaliki drożdżowe i został mi smalec. W sumie mogę popróbować dwa dni pod rząd. Zastanawia mnie to, że piszecie o smażeniu na suchej patelni, do tej pory
@desthoff: Aha, bo widzę, że Ty jesteś zawodowy kucharz. Olej rzepakowy do wołowiny nadaje się najlepiej, a oliwa jak już to tylko rafinowana, bo extra vergine tylko się skopci i zepsuje smak. Podobnie jest ze sklepowym smalcem. Co prawda temperatura dymienia jest już wyższa, ale tu kolega chce steka wysmażonego, więc jest ryzyko, że mu się ten smalec zakopci. Ponad 100 steków już na pewno w swoim życiu przyrządziłem sam i
@TheInquisitive4Ever: do wołowiny daje się albo oliwę albo masło, ale masło rzadziej z racji, że masła dodaje się podając steka. Jak lubisz mleczny smak to proszę bardzo, tak naprawdę to kwestia gustu. Smalec wieprzowy do wołowiny? To jest marnowanie mięsa, to już do karkówki wieprzowej pasuje, ale co kto woli. Powtórzę, rozsmarować po całej powierzchni łyżeczkę (do herbaty) oliwy z oliwek. I tyle w temacie. Pieprz podpala się? Na benzynie to
@franaa: skoro dla Ciebie do steka najlepszy jest olej rzepakowy to smaczności. Mógłbyś i tysiąc zrobić, ale w restauracji tak Ci nikt nie poda rasowej krowy, bo jak się interesujesz sztuką kulinarną to idź kiedyś na angusa i poproś o szefa kuchni, to on Ci powie jakie są standardy robienia steków. Oliwa albo masło do steka. Pozdrawiam ( ͡°͜ʖ͡°)
Mirki, steka radzicie smarzyć na oleju rzepakowym czy na smalcu? Skłaniam sie w kierunku smalcu ale nigdy nie smarzyłem na nim mięsa (no, skwarki robię czasem...)
smażyć. Wybaczcie.
1. Stek ostudzasz do temperatury pokojowej, wycierasz ręcznikiem papierowym z krwi czy też wody,
2. Kilka kropel oliwy rozcierasz na każdej ze stron + doprawiasz czarnym pieprzem młotkowanym,
3. Rozgrzewasz patelnie bez tłuszczu jak się da,
4. Smażysz 3 min obie strony przy grubości steka około 2,5cm,
5. NIE DOCISKA SIĘ STEKA PODCZAS SMAŻENIA.
6. Wrzucasz steka na talerz, można go ostudzić w folii aluminiowej
Wiecie jak to ze stekiem, pierdyliard przepisów i każdy jedyny i słuszny... Chodzi mi tylko o tłuszcz, bo z pieprzu przed smażeniem zrezygnowałem sam (podpala się). Długość smażenia też mam uregulowaną. Zawsze zakładałem że na smalcu się uda, a właśnie robiłem rogaliki drożdżowe i został mi smalec. W sumie mogę popróbować dwa dni pod rząd.
Zastanawia mnie to, że piszecie o smażeniu na suchej patelni, do tej pory
Smalec wieprzowy do wołowiny? To jest marnowanie mięsa, to już do karkówki wieprzowej pasuje, ale co kto woli. Powtórzę, rozsmarować po całej powierzchni łyżeczkę (do herbaty) oliwy z oliwek. I tyle w temacie.
Pieprz podpala się? Na benzynie to