Wpis z mikrobloga

Czy jest tu jakis studen albo ktos obeznany z #antropologia ?
Juz od jakiegos czasu mam zajawkę żeby poczytać o tym jak wygląda historia człowieka przed powstaniem wielkich znanych nam cywilizacji (Egopcjanie, Rzymianie, Majowie itd). Mozecie ktos polecic jakas książke dobrą na początek, taki jakiś szybki przegląd historii człowieka dla totalnego laika?
Jedne aspekty interesują mnie mniej, inne bardziej, i chciałbym zacząć od jakiejś lektóry która pozwoliłaby się wgryżć w temat i posłóżyc jako swego rodzaju przegląd treści.
#historia
  • 8
@appo_bjornstatd: no nie wiem czy Fizyczna. Interesują mnie np:
-pierwsze skupiska, organizacje (osady, miasta) i imperia
-zwyczaję i życie ludzi na terytorium polski (kiedy się pojawili, kiedy zaczeli się organizować)
-ludzka cywilizacja omawiana w szkole to ledwie ostatnie 4-7k lat, więc wydaje mi się że omija się masę historii człowieka
-porównanie rozwoju w różnych miejscach świata (np. pojawienie się rolnictwa na różnych kontynentach)
-historia indian amerykańskich (podobno to były miliony ludzi,
@wyjalowiony: no tego początkowo nie napisałeś, więc tego nie wiedziałam;))
ja jestem antropologiem kulturowym. To o czym piszesz to dość obszerny materiał, który w zasadzie omawia się na studiach antropologicznych (kulturowych) pierwszego stopnia - a i tak tylko częściowo :P
@wyjalowiony: dlaczego, nic takiego nie napisałam ;)) to o czym piszesz mnie także mocno interesuje, ale w nawale nauki na studiach dużej ilości rzeczy nie byłam w stanie ogarnąć i skupiłam się na kilku dla mnie ważnych.
na uczelniach każdy jest na czymś już skupiony.

-pierwsze skupiska, organizacje (osady, miasta) i imperia: to jest w zasadzie historia (mocno przenikająca się z antropologią kulturową)
- zwyczaje i życie ludzi na terytorium polski
Pobierz appo_bjornstatd - @wyjalowiony: dlaczego, nic takiego nie napisałam ;)) to o czym pis...
źródło: comment_vAndR9XzWDggbVNFzooJqZv8RL9R3WHB.jpg