Aktywne Wpisy

rales +351
tag do obserwowania --> #sredniasondazysejm
07-13 PAŹDZIERNIKA 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 188 mandatów (⬇ 2,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 27,8% - 149 mandatów (⬇ 0,7%)
3. Trzecia Droga - 10,4% - 43 mandaty (⬆ 1,4%)
4. Lewica - 9,9% - 40 mandatów (⬆ 1,2%)
5. Konfederacja - 8,4% - 39 mandatów (⬇ 1,3%)
07-13 PAŹDZIERNIKA 2023
1. Prawo i Sprawiedliwość - 33,7% - 188 mandatów (⬇ 2,1%)
2. Koalicja Obywatelska - 27,8% - 149 mandatów (⬇ 0,7%)
3. Trzecia Droga - 10,4% - 43 mandaty (⬆ 1,4%)
4. Lewica - 9,9% - 40 mandatów (⬆ 1,2%)
5. Konfederacja - 8,4% - 39 mandatów (⬇ 1,3%)

Xtreme2007 +149
W te wybory stawiam na #konfederacja
Jako jedyni bronili moich praw podczas pandemii. Jako jedyni z rigczem głosowali przeciwko rozdawnictwu. Jako jedyni są za utrzymaniem gotówki i wpisaniem jej do konstytucji.
#wybory
Jako jedyni bronili moich praw podczas pandemii. Jako jedyni z rigczem głosowali przeciwko rozdawnictwu. Jako jedyni są za utrzymaniem gotówki i wpisaniem jej do konstytucji.
#wybory

Juz od jakiegos czasu mam zajawkę żeby poczytać o tym jak wygląda historia człowieka przed powstaniem wielkich znanych nam cywilizacji (Egopcjanie, Rzymianie, Majowie itd). Mozecie ktos polecic jakas książke dobrą na początek, taki jakiś szybki przegląd historii człowieka dla totalnego laika?
Jedne aspekty interesują mnie mniej, inne bardziej, i chciałbym zacząć od jakiejś lektóry która pozwoliłaby się wgryżć w temat i posłóżyc jako swego rodzaju przegląd treści.
#historia
JAN JELINEK - WIELKI ATLAS PRAHISTORII CZŁOWIEKA
-pierwsze skupiska, organizacje (osady, miasta) i imperia
-zwyczaję i życie ludzi na terytorium polski (kiedy się pojawili, kiedy zaczeli się organizować)
-ludzka cywilizacja omawiana w szkole to ledwie ostatnie 4-7k lat, więc wydaje mi się że omija się masę historii człowieka
-porównanie rozwoju w różnych miejscach świata (np. pojawienie się rolnictwa na różnych kontynentach)
-historia indian amerykańskich (podobno to były miliony ludzi,
ja jestem antropologiem kulturowym. To o czym piszesz to dość obszerny materiał, który w zasadzie omawia się na studiach antropologicznych (kulturowych) pierwszego stopnia - a i tak tylko częściowo :P
na uczelniach każdy jest na czymś już skupiony.
-pierwsze skupiska, organizacje (osady, miasta) i imperia: to jest w zasadzie historia (mocno przenikająca się z antropologią kulturową)
- zwyczaje i życie ludzi na terytorium polski