Aktywne Wpisy

annlupin +114
Cześć. Szukam chłopaka, który szuka dziewczyny, z którą mógłby rozwijać się intelektualnie, ćwiczyć pamięć, myśleć, zadawać sobie pytania. Który jest fanatykiem myślenia, którego sensem życia jest ćwiczenie umysłu, myślenie, rozwój, nauka. Na pewno bardzo by mnie to cieszyło, gdybym widziała, że jest taka osoba, która też szuka takiej osoby drugiej - do ćwiczeń, do wspólnej korelacji. Wiadomo, rozwój jest czymś najfajniejszym, samemu jest trochę żmudnym ćwiczeniem, a z kimś z kim się

LatajacyJeczmien +65
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Postanowiłem w końcu przeczytać dokładnie whitepaper Lisk. Ogólnie popieram stworzenie "Ethereum z językiem Javascript" ale znalazłem kilka rzeczy które mnie mają moim zdaniem sensu.
Whitepaper można przeczytać w całości po angielsku na
https://lisk.io/documentation?i=lisk-whitepaper/LiskWhitepaper
1. Konsensus taki sam jak w #bitshares
- Model bezpieczeństwa opiera się na tzw Delegated Proof of Stake. Polega to na tym, że użytkownicy używają dowodu stawki nie po to aby tworzyć bloki, lecz głosować na delegatów - i to oni dopiero je tworzą. Istnieje 101 delegatów i w każdej rundzie każdy z nich tworzy jeden blok.
Takie rozwiązanie ma tą zaletę, że można ustawić czas bloku na 10 sekund i system będzie działał bez żadnego problemu. Moim zdaniem długodystansowo występuje fundamentalny problem z tym modelem bezpieczeństwa: Użytkownicy nie mają bezpośrednio żadnych zysków z głosowania. W rezultacie w długim okresie może się wykształcić sytuacja w której delegaci będą *płacić* użytkownikom za to aby na nich głosowali. Ponieważ delegaci zbierają opłaty transakcyjne mogą "odpalić" część zysku głosującym na nich użytkownikom. I nie ma w tym nic złego. Problem może się jednak pojawić jeżeli ktoś bardzo bogaty zacznie celowo dopłacać to tego interesu - istnieje szansa, że tego typu delegaci zaczną wypierać tych normalnych - a to już może prowadzić do patologii.
2. Bezpieczeństwo (tymczasowy problem)
Jak sami autorzy napisali, obecnie maszyna wirtualna nie chroni przed złośliwym oprogramowaniem - oznacza to, że do czasu załatania dziur, zdecentralizowane przetwarzanie nie działa tak jak powinno - nie możesz odpalić nieznanych ci aplikacji na swoim węźle - to efektywnie sprowadza funkcjonalność do celów testowych.
3. Naliczanie opłat za wykonane obliczenia.
To jest najgrubszy problem z Liskiem.
Twórcy w dokumentacji piszą, iż pracują nad systemem naliczającym opłaty za zajęty czas CPU... Co jest absurdalne w sytuacji gdzie istnieją setki, jeśli nie tysiące modeli procesorów - zwyczajnie ta miara nie pozwala czegokolwiek porównywać.
Ale to nie jest największy problem. Największym problemem, jest to, że nie jesteś w stanie stwierdzić, czy serwer z którego korzystasz nie oszukuje. To nie problem wykonać program w czasie x i powiedzieć klientowi że zajęło to 2x i naliczyć dodatkowe opłaty. Ethereum rozwiązuje ten problem poprzez naliczanie opłat "od instrukcji" plus wszystkie nody wykonują ten sam program upewniając się, że opłaty naliczono poprawnie. Dlatego w Ethereum nie odpalisz masywnych aplikacji, tylko małe proste mikroprogramy/inteligentne kontrakty
W modelu Lisk w praktyce niezbędne jest zaufanie do węzłów przetwarzających twój program... Ale w takim razie nie są lepsze niż tradycyjny serwer VPS :/ To wykrzacza całą ideę. Lisk mógłby się stać "Ethereum z JavaScriptem" ale na zdecentralizowany superkomputer który przetwarza *wszystko* nie ma moim zdaniem szans... Uważam, że pod tym względem obiecano gruszki na wierzbie dla większego rozgłosu... Szkoda bo miałem pewne nadzieje związane z tym projektem