Aktywne Wpisy
BELM0ND0 +584
Plusujcie potężny zbiornik- Racibórz Dolny. Przyjmie 185 mln metrów sześciennych wody co pozwala na przechwycenie fali z powodzi tysiąclecia. Chroni 2,5 miliona ludzi z trzech województw: śląskiego, opolskiego i dolnośląskiego.
#powodz
#powodz
federiczii +771
W związku z dyskusją o aspartamie która ostatnio wywiązała się pod postem o hantlach z pepsi ( ͡° ͜ʖ ͡°) postanowiłem wyjasnić pare rzeczy.
Zapraszam na rodeo z aspartamem. Postaram się napisać zwięźle.
FDA (U.S. Food and Drug administration) ustanowiło rekomendowaną dawkę spożycia aspartamu w wysokości 50mg/kgmc (kilogram masy ciała).
Oznacza to, że aby przeciętna dorosła osoba (zakładając, że waży 75kg) przekroczyła zalecaną dawkę musiałaby wypić w ciągu dnia około 19 puszek coli zero!
Fragment oświadczenia FDA z 2007r. dot. zgłoszeń o potencjalnej kancerogenności aspartamu. W skrócie, wszystkie te zgłoszenia to p---------e, a FDA nie widzi powodu dla którego mieliby zmieniać swoje poprzednie wnioski głoszące, że aspartam jest bezpiecznym słodzikiem. (2)
EFSA (The European Food Safety Authority) podczas panelu zorganizowanego w 2009 doszło do konkluzji, że na podstawie wiedzy na stan obecny aspartam jest okej i że nie ma sensu zmieniać zalecanej dawki (40mg/kgmc). (3)
Badania przeprowadzone na szczurach, myszach, psach i chomikach (przy dawkach minimalnie 4000mg/kgmc/dziennie) nie dowiodły negatywnego wpływu na w.w. zwierzątka ( ͡° ͜ʖ ͡°). (1)
Aspartam nie jest kancerogenny, nie ma wpływu na nauke czy zachowanie, a stosowanie go w bezpiecznych dawkach jest jak najbardziej okej. (1)
Poniżej wysyłam zbiór linków do streszczeń z badań naukowych, na których (wg. mnie) warto jest oprzeć swoje poszukiwania w odpowiedzi na ten kontrowersyjny temat.
@diversion876: Jeżeli chociaż jedna osoba zmieni zdanie na podstawie tego co tu przeczyta to jak najbardziej było warto :P. Z resztą, miałem napisać takie małe streszczenie już dużo wcześniej, bo dość mam sprzeczek ze znajomymi koksami mówiącymi, że aspartam to rak i w ogóle. A tak to tylko link z zakładki i spadówa (
http://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/14-appendix-e2/e2-41.asp
@Ch-jogromPL: Nie potrafiłeś napisać ani jednej wypowiedzi bez przekleństwa i bez zwykłego nasiąkniętego prymitywnością tonu wypowiedzi...