Wpis z mikrobloga

W związku z dyskusją o aspartamie która ostatnio wywiązała się pod postem o hantlach z pepsi ( ͡° ͜ʖ ͡°) postanowiłem wyjasnić pare rzeczy.
Zapraszam na rodeo z aspartamem. Postaram się napisać zwięźle.

FDA (U.S. Food and Drug administration) ustanowiło rekomendowaną dawkę spożycia aspartamu w wysokości 50mg/kgmc (kilogram masy ciała).
Oznacza to, że aby przeciętna dorosła osoba (zakładając, że waży 75kg) przekroczyła zalecaną dawkę musiałaby wypić w ciągu dnia około 19 puszek coli zero!

Considering results from the large number of studies on aspartame's safety, including five previously conducted negative chronic carcinogenicity studies, a recently reported large epidemiology study with negative associations between the use of aspartame and the occurrence of tumors, and negative findings from a series of three transgenic mouse assays, FDA finds no reason to alter its previous conclusion that aspartame is safe as a general purpose sweetener in food.

Fragment oświadczenia FDA z 2007r. dot. zgłoszeń o potencjalnej kancerogenności aspartamu. W skrócie, wszystkie te zgłoszenia to p---------e, a FDA nie widzi powodu dla którego mieliby zmieniać swoje poprzednie wnioski głoszące, że aspartam jest bezpiecznym słodzikiem. (2)

Overall, the Panel concluded, on the basis of all the evidence currently available… that there is no indication of any genotoxic or carcinogenic potential of aspartame and that there is no reason to revise the previously established ADI for aspartame of 40 mg/kg [body weight].

EFSA (The European Food Safety Authority) podczas panelu zorganizowanego w 2009 doszło do konkluzji, że na podstawie wiedzy na stan obecny aspartam jest okej i że nie ma sensu zmieniać zalecanej dawki (40mg/kgmc). (3)

Badania przeprowadzone na szczurach, myszach, psach i chomikach (przy dawkach minimalnie 4000mg/kgmc/dziennie) nie dowiodły negatywnego wpływu na w.w. zwierzątka ( ͡° ͜ʖ ͡°). (1)
Aspartam nie jest kancerogenny, nie ma wpływu na nauke czy zachowanie, a stosowanie go w bezpiecznych dawkach jest jak najbardziej okej. (1)

Poniżej wysyłam zbiór linków do streszczeń z badań naukowych, na których (wg. mnie) warto jest oprzeć swoje poszukiwania w odpowiedzi na ten kontrowersyjny temat.

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fifeq3: Tak jak ze wszystkim. Najgorsze jest to że jakieś tępe p---y się naczytają w Pani albo na Pudelku i nie potrafią właściwie zinterpretować i wyciągnąć wniosków a później sieją propagandę. Nie tylko te co czytają ale i te co napisały artykuł ( ͡º ͜ʖ͡º). Gratulacje cumplu że ci się chciało pisać. Mi by się nie chciało tego robić tylko po to by uświadomić kilku
  • Odpowiedz
@Ch-jogromPL: Nie znasz dnia ani godziny.. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@diversion876: Jeżeli chociaż jedna osoba zmieni zdanie na podstawie tego co tu przeczyta to jak najbardziej było warto :P. Z resztą, miałem napisać takie małe streszczenie już dużo wcześniej, bo dość mam sprzeczek ze znajomymi koksami mówiącymi, że aspartam to rak i w ogóle. A tak to tylko link z zakładki i spadówa (
  • Odpowiedz
@Fifeq3: A skąd to w ogóle się wzięło że wszyscy krzyczeli, że aspartan jest zły?:D Jasno wynika, że raczej nie ma się czego obawiać. Chociaż zastanawiający jest ten dokument:
http://health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report/14-appendix-e2/e2-41.asp

Limited and inconsistent evidence suggests a possible association between aspartame and risk of some hematopoietic cancers (non-Hodgkin lymphoma and multiple myeloma) in men, indicating the need for more long-term human studies. In addition, limited and inconsistent evidence indicates a potential
  • Odpowiedz
@Fifeq3: Dziękuję za zawołanie. Zapoznałem się z częścią. Prawda może leżeć gdzieś po środku i tak jak napisał @KURDEFIKSJAPI3RDU wyjść może to po czasie. Bo takich badań nie mamy bądź mogą się w ogóle nie sprawdzić. Poczytaj jak było z papierosami parędziesiąt lat temu: były badania i testy, były reklamy, były ochy i achy jak teraz nad aspartamem i co się stało? Okazało się to niezłą wtopą jak wszyscy
  • Odpowiedz
@Fifeq3: Poczekam dla pewności z 10 lat i wtedy może zmienię zdanie :-) Jednakże dzięki za sensowny zbiór artykułów.

@Ch-jogromPL: Nie potrafiłeś napisać ani jednej wypowiedzi bez przekleństwa i bez zwykłego nasiąkniętego prymitywnością tonu wypowiedzi...
  • Odpowiedz