Wpis z mikrobloga

#silownia #kalistenika (hehe!)

http://paweltrenuje.blogspot.com/2016/03/jak-budowac-mase-miesniowa-kalistenika.html

Intensywność treningu, a masa mięśniowa
To nie koniec tego tematu. Aby budować masę, musisz trenować intensywnie. Kończąc trening musisz być zlany potem jak świnia! Po treningu najlepiej jak byś leżał na ziemi i mówił "nie ma lipy kurde".
Aby mięśnie rosły i wyrzut hormonów był zadowalający, musisz niestety się skatować.

Serio? kto pisze takie głupoty?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@rudy_bigos: też mi się wydaje, że mięśnie po treningu nie powinny być omdlałe ze zmęczenia. Wiadomo, czuć lekkie palenie trzeba, ale wydaje mi się, że nie jest wskazane padanie ze zmęczenia po treningu
  • Odpowiedz
@piesnababy:
@ziobro2:

W ramach wyjaśnienia. Jeśli twoim celem jest masa mięśniowa. Nigdy nie pal serii i zawsze miej zapas 1-2 powtórzeń w serii. Nie możesz być zniszczony chyba że twoim celem jest się zniszczyć dla zabawy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rudy_bigos: ćwiczenie na pałę z oszukanymi powtórzeniami w każdej serii, do upadku i jeszcze żebyś musiał o kulach wychodzić z siłowni to padaka, zgoda w 100%
ale mnie bardziej niż "przetrenowanie" martwi fakt, że z dnia na dzień przybywa osób, które się nudzą i zwyczajnie o---------ą na siłowni
  • Odpowiedz
@ziobro2: mięśnie żeby rosnąć potrzebuja stymulacji. Ruch sam w sobie stymulacja nie jest. Gdyby był to samo wstawanie z kanapy byłoby ostrym koksem. Celem ćwiczeń jest wytworzenie mikrouszkodzen mięśni, tak, żeby w procesie odbudowy narosly nowe włókna. Duża liczba powtórzeń także daje taki efekt, więc kalistenika czy inne tego typu wynalazki jakoś tam działają. Jest to jednak trochę błędne koło, bo ćwicząc tracisz tłuszcz, a więc ważysz mniej, a więc
  • Odpowiedz
@ziobro2: Powstaje: "energia" na podtrzymanie podstawowych procesów komórkowych i życiowych. Tłuszcz jest mega istotny ;) A taki makro-tłuszcz na brzuchu jest ważny, bo jak jesteś zalany jak świnia to nie widać mięsa i po prostu wyglądasz c-----o, mimo, że na koksie spędzasz każdą wolną chwilę.
  • Odpowiedz
@wojtek_bez_portek:
A mnie się zdaje, że siła to funkcja układu nerwowego; zdolność do rekrutacji większej ilości jednostek motorycznych w danym momencie, a nie wzrost przekroju poprzecznego mięśnia.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bo siłacze niskich wag nie rosną, a podnoszą coraz więcej, więc jak to jest?
  • Odpowiedz
Pozdrawiam wszystkich :D
"Jednak jeśli jesteś początkujący, to nie możesz od razu się tak forsować. Daj sobie parę tygodni lekkich treningów i stopniowo trenuj coraz ciężej.

Jeśli masz okres ciężkich treningów, to zaraz po nim rób lekkie treningi, aby się samego nie uszkodzić. Nie wolno cały czas trenować intensywnie! Możesz robić np tydzień treningu na maxa, a następny tydzień lekkich treningów."
To nie jedyna droga do celu : )
@4833478:
  • Odpowiedz
@Imnotokej: Nie chodzi o to czy są rozgniewani tylko o twoje zachowanie. Zapytałeś ich czy zgadzają się na użycie ich materiału w twoim blogu? Napisałeś kto to jest na tych filmikach, wspomniałeś cokolwiek o tym że nie są twoje? Nawet jak jesteś przekonany, że nie mieli by nic przeciwko, to należy napisać do autorów i zapytać, i bardzo wyraźnie podkreślić na blogu czyje to są filmiki. Inaczej zachowujesz się jak
  • Odpowiedz
Dla jasności, Skatować - nie oznacza wymuszonych powtórzeń i robienia ponad swoje sił. To oznacza że się jedzie do ostatniego poprawnie wykonanego powtórzenia.
Po drugie, jasno napisałem że nie trenuje się tak cały czas, trzeba robić sobie np ciężki tydzień/lekki tydzień( zostawiać sobie zapas 2-3 powtórzeń). Niektórzy robią np cały miesiąc taki, a później trochę odpuszczają. Daje to fajne rezultaty ;)
I nie jest to jedyna droga do zwiększenia masy : )
  • Odpowiedz