Wpis z mikrobloga

@Alcoholic_Desacrator: nie no chodzilo ze lepiej niz jak slabsze piwa tylko, ze nie wiem czy to przez % czy przez marke no ale raczej % bo slabsza warka smakuje jak prawie kazde piwo ktore mado 6 % a kilka rodzai piw mocniejszych ktore mialem okazje i mialy wiecej niz 7 % ma inny charakterystyczny smak, zreszta bardzo dobry
@waterwater: 6% to jest właśnie takie maksimum jakie można wyciągnąć z piwa o ekstrakcie zbliżonym do 12 blg, zatem to nie przypadek, że większość popularnych marek na polskim rynku charakteryzuje się właśnie takimi parametrami. Żeby osiągnąć wyższy woltaż trzeba już zwiększać ekstrakt i to właśnie on jest odpowiedzialny za intensywniejszy smak i aromat piwa oraz jego pełnię. Inna sprawa, że koncernowy lager, nawet z wyższym ekstraktem i alkoholem też będzie raczej
@Alcoholic_Desacrator: No wlasnie chodzilo mi o intensywnosc smaku czyli np. roznice smaku są większe dzięki % niż firmą piwa. Jesli roznica smaku np. między słabszą warką a mocniejszą warką jest większa niż między warką a żubrem. A co jeszcze daje inny smak oprócz zwiększonego ekstraktu? np czemu lager to takie szczochy. A Ty jakie najlepsze piłeś i czemu było najlepsze.
@waterwater: no właśnie nie ;). Najważniejsze jest kto i jak robi piwo, ekstrakt i alkohol to drugorzędna kwestia. Chociaż fakt, że w przypadku wyrobów koncernowych "firma" nie ma większego znaczenia, bo te akurat wszystkie smakują tak samo. Można zrobić piwo lekkie i stosunkowo słabe, ale interesujące, intensywne w smaku i aromacie, a można też mocnego mózgotrzepa, który smakuje jak woda. Na walory piwa wpływ mają użyte słody, chmiele i drożdże oraz