Aktywne Wpisy

BayzedMan +1
Moskwa otwiera szampana dzisiaj, ukraina ma realna szanse teraz na przegranie tej wojny jezeli zachod sie pokloci z dostawami i bedzie z nimi zwlekal. Ztka w Polsce to bedzie minimum co was czeka w przyszlosci, brawo warto bylo za wybory pisu xD
Zapomnijcie tez o solidarnosci europy, polska medialnie jest dzisiaj mieszana z blotem jako zdrajcy
Czemu to pisze? Juz mi nie zalezy na tym w sumie i tak jestem daleko od
Zapomnijcie tez o solidarnosci europy, polska medialnie jest dzisiaj mieszana z blotem jako zdrajcy
Czemu to pisze? Juz mi nie zalezy na tym w sumie i tak jestem daleko od
lisica23 0

Może to naturalna kolej rzeczy gdzie rynek jest już tak wysycony że nie da się już robić czegoś taniej albo lepiej ( pewnie się da ale dużo większymi nakładami finansowymi, z dużo większym ryzykiem), a specjaliści od marketingu wymyślili ideologicznie targetowanych odbiorców. Firma PRowa specjalnie robi np kampanię z Robertem Biedroniem aby firma stała się LGBT-friendly i ludzie przestają oceniać ten produkt na podstawie jakość/cena tylko emocjonalnie przez co ich zakupy są bardziej irracjonalne (często są w stanie zapłacić więcej za ten sam produkt kierując się emocjami, bo czują że wspierają tym samym ideologię której są zwolennikami)
W sumie swoją drogą ciekawe jakby np taki koncern stworzył dwie marki coś ala Media Markt i Saturn gdzie ludzie myślą że to dwie osobne konkurujące firmy a suma sumarum zyski spływają do jednego człowieka. I jedna marka byłaby pro-konserwy a druga pro-neuropa i czy udałoby się zwiększyć zyski obu firm poprzez zwiększenie ceny licząc oczywiście że stracimy jakąś część klientów, ale też jakiś zyskamy. Jakiego jesteście zdania?
Ostatnio wszyscy się srają o polskie produkty i firmy z polskim kapitałem, jakaś śmieszna moda na kupowanie polskich rzeczy bo są polskie, mobilna apka żeby sprawdzić czy 100% kapitału firmy jest polskie. Im częściej coś o tym słyszę mam ochotę specjalnie ściągnąć ta #!$%@?ą apkę i kupować wszystko tylko nie polskie produkty.
#przemyslenia #ekonomia #neuropa #4konserwy #korwin
@grzegorz-zielinski: Nie wprowadzaj w błąd. To nie jest wolny rynek, a nacjonalistyczna protekcja. Na wolnym rynku nie będzie podatków.
I oczywiście ten ton "weź dzieciaku
@kubica94: I co z tego? Widać dla niego (konsumenta) emocje mają większą wartość niż sama jakość produktu i woli za nie zapłacić więcej. Ludzie mają różne potrzeby i dopóki wydają własne pieniądze, niech robią z nimi co chcą.
@grzegorz-zielinski: Nie widzę w tym niczego złego. Zarabiają na jeleniach ;)
Tylko się zastanawiam głośno czy taka taktyka marketingowa pozwala na utrzymanie tego samego poziomu produktów a nawet ich obniżenie ich jakości przy tej samej cenie jedynie poprzez zmianę procesu dokonywania decyzji o zakupie z racjonalnego na emocjonalny
@kubica94: Rynek ma służyć wyłącznie konsumentom. Jeżeli ci, wolą gorsze produkty, ale z dawką emocjonalną, to przedsiębiorcy dostosują się. Nie ma co na siłę zmuszać do zakupu "najlepszego" produktu w najniższej cenie.
Bo niby co sprawia, że ten produkt jest najlepszy? Bebechy w środku? Warunki pochodzenia? Jeden arbiter ma decydować co ma być najważniejsze? Ludzie są różni, mają różne potrzeby
@f4t4lity: zdroworozsądkowo kupuję produkty niemieckie, by Niemcy w końcu przejęły Polskę i by w Polsce było jak w Niemczech
@kubica94: W Anglii ponoć (Anglik mi mówił), mają ubezpieczalnie, które ze sobą wojują nawet agresywnymi reklamami porównawczymi a należą do jednego właściciela :)