Wpis z mikrobloga

Mireczki z #budujzwykopem
Problem kolejny, jako, że moja działka do równych nie należy muszę wymyślić coś aby zyskać trochę przestrzeni. Na zdjęciu jest bok działki wraz z kawałkiem budynku. Wysokość skarpy to ok 1 m. Plan jest taki aby wybrać ile tylko się da ziemi w stronę ściany, wykonać jakiś mur oporowy aby ziemia nie osuwała się (tym bardziej budynek)
Czy ktoś może podrzucić jakiś pomysł jak to powinno być wykonane aby nie kosztowało miliona złotych? Czy jakieś bloczki "ELKI" spełnią tutaj swoją rolę? Gabiony chyba odpadają, bo będą za szerokie a mi zależy na tym aby mur nie zabierał zbyt dużo działki. Wykończenie go to najmniejszy problem.
eXe1987 - Mireczki z #budujzwykopem 
Problem kolejny, jako, że moja działka do równy...

źródło: comment_IxrgZfTcmJfBWVPKly3AuWydMI7Dy5kK.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@einz: kolejny specjalista. Skoro ktos ten projekt zrobił, zatwierdził, wybudował i odebrał to znaczy, że działa.
Przecież ja go swoimi rękami nie stawiałem.
  • Odpowiedz
  • 1
@eXe1987: no możesz w to wierzyć, że jeżeli ktoś się podpisał to dobrze będzie, ciekawe w co będzie wierzył sąsiad i nie trzeba być specem żeby zrozumieć że o------e to jest perfekcyjnie.
  • Odpowiedz
@einz: przecież do sąsiada mam lekko 8 metrów. Już daj sobie spokój.
@yogmean: prawdę mówiąc to jak mam robić takie donnice to już wolę ten spadek wyrównać do płotu i po prostu posiać trawę i inne rośliny;) Myślę czy jest sposób drastycznego odcięcia domu o działki niżej aby tam mieć kawałek prostej działki
  • Odpowiedz
@eXe1987: tej, weź do tego swojego architekta mistrza, co chyba nie przewidział tego miejsca, zapytaj o rozwiązanie. Najlepiej ścianka oporowa, tylko parcie będzie dosyć mocne więc według mnie skończy się betonowaniem. No chyba, że lubisz pękające budynki
  • Odpowiedz
@kostkabrukowa: kolejny... a gdzie ja tak napisałem? Dopiero szukam pomysłu co tam zrobić a wy mnie już widzicie z łopatą przy domu... Trochę sobie daj na wstrzymanie.
@kazstrz: właśnie to próbuję ustalić zanim cokolwiek z tym ruszę
  • Odpowiedz
zielone więcej ściany, czerwone kawałek murka, trzeba odkopać / naruszyć fundament, ubić fragment nowego, niżej pod starym, co wymaga zatrudnienia jakiegoś Pana Janusza który potrafi to zrobić, no i ofc potrzebna konsultacja z projektantem, (swoją drogą na takiej skarpie smiesznej to i tak powinien być chyba dość głęboko fundament, ale nie wiem) itp, itd
kazstrz - zielone więcej ściany, czerwone kawałek murka, trzeba odkopać / naruszyć fu...

źródło: comment_J2GyjYowgbwPb0GFIFiv4AJZtxw00W6k.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz