@iniekcja: To chyba nie jestem już taki cwaniak. Faktycznie: wzór obowiązuje wtedy gdy czworokąt da się wpisać w okrąg. Jednak wynik mi się zgadzał. W poleceniu było podane, że trapez ten jest równoramienny i jest opisany na okręgu.
@Elthiryel: Nie. Nawet w szkole go nie miałem, ale wczoraj na mikro ktoś go napisał ( ͡°͜ʖ͡°)
@Patres: W treści zadania był trapez równoramienny opisany na okręgu. Wzór herona dla czworokątów można stosować kiedy ten czworokąt da się wpisać w okrąg, a trapez równoramienny zawsze da się wpisać w okrąg więc powinno być dobrze.
@Patres: Ja miałem wynik w poleceniu ;d Chyba najlatwiej bylo dojsc do tego z pitagorasa (wysokość - 2r, ramie a+b/2, odleglosc wierzcholka do miejsca gdzie spada wysokosc - a-b/2)
@Apr0ksymator: Właśnie dużo osób tak robiło, ale ja chciałem się pochwalić moją widzą zdobyta z wykopu ( ͡°͜ʖ͡°) Z herona dla czworokątów w parę sekund to wychodziło
Ale jestem cwaniak. Zadanie z trapezem (matematyka rozszerzona) zrobiłem w kilka sekund za pomocą wzoru Herona dla czworokątów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
:|
@Elthiryel: Nie. Nawet w szkole go nie miałem, ale wczoraj na mikro ktoś go napisał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
EDIT: Jak opisany na okręgu to co innego. :P
Edit: Teraz to już sam nie wiem. Wynik mi się zgadza :)