Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szaloneneutrino: Autorzy podają kilka pomysłów. Np promowanie spółdzielczości i własności pracowniczej przez państwo (w takich przedsiębiorstwach zwykle nierówności w wypłatach są na dużo niższym poziomie). Doraźnie może pomóc polityka podatkowa (opodatkowanie wyższych dochodów) choć autorzy sami przyznają, że jest ona zbyt łatwa do uchylenia przy zmianach rządu.
Mam wrażenie, że jednak głównym zamysłem autorów jest szerzenie edukacji. Mają oni nadzieję, że dzięki swojej pracy przekonają wystarczającą ilość ludzi (zwykłych obywateli
  • Odpowiedz
@Kapitalis: W książce jest dokładnie wyjaśnione jakie kraje i dlaczego zostały wybrane do badania. (50 najbogatszych - raje podatkowe - kraje te dla których brak rzetelnych danych)

Argumentum ad komunistum możesz sobie wsadzić pod ogon. Porównaj Japonie i ZSRR. Ich ustroję są identyczne? Nie bardzo. Więc jest możliwy egalitarny kapitalizm.
  • Odpowiedz
W książce jest dokładnie wyjaśnione jakie kraje i dlaczego zostały wybrane do badania. (50 najbogatszych - raje podatkowe - kraje te dla których brak rzetelnych danych)

@robertvu: Dane dla państw, które wymieniłem były dostępne, a pomimo swojej zamożności nie zostały wybrane przez autorów. Wybrano np. biedną Portugalię.

(9) Hong Kong: $34,900
(45)
Kapitalis - > W książce jest dokładnie wyjaśnione jakie kraje i dlaczego zostały wybr...

źródło: comment_4AhOnWKBRx8NiHjjU6wSzoULWgo8cHnb.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Ale są zdecydowanie bliższe sobie niż ZSRR i Japonia. Dostrzegasz mam nadzieje różnicę. U ciebie mamy dyktaturę totalitarną i liberalną demokrację. W książce mamy same liberalne demokrację.

@robertvu: Zastosowali cherry-picking.

Chcesz się dalej kompromitować czy wysilisz się i poszukasz, że książka została zjechana wzdłuż i wszerz, nawet w lewicowej prasie?
  • Odpowiedz
W książce mamy same liberalne demokrację.

@robertvu: aha. czyli wybieramy tak kraje by nam pasowało pod tezę
to ja dziękuję ze takie pierdoły

Mają oni nadzieję, że dzięki swojej pracy przekonają wystarczającą
  • Odpowiedz
@Kapitalis:

książka została zjechana wzdłuż i wszerz, nawet w lewicowej prasie

Poszukałem, nie znalazłem dowodów "zjechania". Jest normalna przy takich pozycja krytyka, którą autorzy starają się odpierać.
  • Odpowiedz
@Kapitalis: Jeszcze w sprawie krytyki
Dogrzebałem się do dość ostrej krytyki w brytyjskim Guardianie, oraz odpowiedzi autorów na najpopularniejsze zarzuty (https://www.equalitytrust.org.uk/sites/default/files/response-to-snowdon.pdf) w tym te które przytaczałeś.
W sumie obie strony mają swoje argumenty, ale jak dla mnie autorzy dość zręcznie się bronią.
Stiglitza nie czytałem jeszcze. Póki co mam zbyt wiele książek na liście do przeczytania.
  • Odpowiedz
Świetna pozycja, chciałbym podziękować anonimowemu Mireczkowi który polecał ją w tym tagu wcześniej (wybacz, że nie chce mi się teraz szukać twojego nicku).

@robertvu: Napisałem ostatnio ze dwa komentarze wspominając o tej książce, więc to pewnie o mnie chodzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz