@Xanthia: ale tu nie chodzi. Illustrator nie nadaje się zupełnie do przygotowywania plików do druku. Jeśli ktoś chce popracować jako grafik to obowiązkowo Photoshop + Illustrator + Indesign.
@gofr: dlaczego illustrator nie nadaje się do przygotowania plików do druku? serio nawet wizytówki czy ulotki czy teczki czy opakowania robisz w id? rozumiem że jakieś wielostronicowe foldery z mnóstwem contentu to tylko indesign ale cała reszta jak dla mnie to illustrator
@nidriove: Corel jest wygodniejszy i bardziej intuicyjny niż Illustrator. Zanim mnie ktoś zaatakuje o to że jestem fanbojem Corela - na co dzień używam pakietu Adobe :)
Bierz Illustratora i sie nawet nie zastanawiaj. Spojny z pozostalym pakietem Adobe, na tym samym silniku, co owocuje super elastycznymi mozliwosciami (praktycznie kazdy plik mozesz osadzic w innej aplikacji Adobe, np. Ill w PS, czy Ill w Premiere Pro itd.). Corel zatrzymal sie na wersji 9, a dalej spuchł i już jest dawno za Illustartorem. Tak samo jak Quark za InDesignem. Wiem, bo pracuje w tym sofcie 10 lat. W---w... ten monopolizm
@crejzus: teraz zajmuje się czymś innym więc "robiłem", nie mniej, tak, wszystko w ID. Ale mówię o DTP, czyli robienie impozycji. Nawet składka do formatu SRA3 w AI to męczarnia. Jeśli masz doświadczenie to pewnie się zgodzisz. Jeśli mowa o wypuszczeniu użytku to - no problem, AI jest pro.
@funeralmoon: e... kwestia przyzwyczajenia. Przez Corela miałem z 3 wpadki. Np. motyw z obracaniem gradientu bo... tak.
@scorcher:, ale w takim razie czym jest według Ciebie DTP jak nie przygotowaniem do druku? A co do Corela - chyba coś źle odebrałeś. Propsuję Illustratora, moje serce należy do Adobe, tylko mówię, że jeśli impozycja to ID. A drukarnia - pracowałem w drukarni przez kilka lat.
@gofr: DTP to przygotowanie to przygotowanie do druku? Upraszczasz. DTP, jak sama nazwa wskazuje (DeskTop Publishing) służy bardziej do przygotowywania materiałów prasowych (uogólniam). Do druku to możesz przygotować i w Photoshopie. Dobry monitor, kalibracja, profil, zapisujesz do PDF i nie ma to z DTP nic wspólnego.
@sweerLUCier: Nie wiem co trudnego może być z wrzuceniem wektorów na templetkę w z perspektywą dla wizualki i wrzuceniem wykrojnika na projekt (2 pdfy z wykrojnikiem i bez). Ale dzięki za info.
@gofr: Illek wystarczy, nie przesadzaj ;) Indyk to nie wszystko, da się go ominąć, jeśli nie robisz nie wiadomo jak wielkich folderów czy nie składasz książek.
@gofr: generalnie to o czym piszesz to etap prepress (impozycja proofy czy formy itp.) stąd się nie zrozumieliśmy - po prostu przyjęło się że DTP to wcześniejszy etap przed prepress press i postpress - od samej nazwy - desktop publishing, publikacja na pulpicie (wirtualna)
@scorcher: serio 10 lat? Dobra... nie będę się czepiał, bo pewnie wiesz jak wygląda druk, wiesz co to płyta CTP, jak wygląda, kiedy wykorzystuje się i jak powszechny jest druk offsetowy. Podtrzymuje - DTP to proces przygotowywania do druku. Zgadzam się - uproszczenie.
@Xanthia: nie no, jasne, że przesadzam. Tylko wiesz... ID można nauczyć się "przy okazji". Niestety za cały pakiet wychodzi 61,49 €/miesięcznie (studenci € 19,99/mies. z
@crejzus: @gofr: Jak zaczynałem swoją pierwszą pracę (w drukarni), to mieli tam jeszcze ciemnię fotograficzną - świecenia klisz były drogie, więc robili jeden użytek i kopiowali w ciemni (sam tam czasami przesiadywałem - niezłe jazdy były). A teraz klik klik i po sprawie :)
Corel draw czy Ilustrator
Do:
- Custom Typograpy
- Vectory ( ͡° ͜ʖ ͡°) (z ilustracji do vectora także)
- Do ilustracji
- Do druku
Oprócz tego:
- czy trzeba mieć dobrego kompa do tego?!
- cena jakość
- subskrypcja odpada
- gradienty/paterny
- projektowanie pudełek w którym łatwiej
nie mówi co wszystkiego... jeśli chce sam przygotowywać do druku to AI + ID.
Ale co do głównego pytania - Illustrator.
Corel zatrzymal sie na wersji 9, a dalej spuchł i już jest dawno za Illustartorem. Tak samo jak Quark za InDesignem. Wiem, bo pracuje w tym sofcie 10 lat.
W---w... ten monopolizm
@scorcher:, ale w takim razie czym jest według Ciebie DTP jak nie przygotowaniem do druku? A co do Corela - chyba coś źle odebrałeś. Propsuję Illustratora, moje serce należy do Adobe, tylko mówię, że jeśli impozycja to ID. A drukarnia - pracowałem w drukarni przez kilka lat.
DTP, jak sama nazwa wskazuje (DeskTop Publishing) służy bardziej do przygotowywania materiałów prasowych (uogólniam). Do druku to możesz przygotować i w Photoshopie. Dobry monitor, kalibracja, profil, zapisujesz do PDF i nie ma to z DTP nic wspólnego.
@gofr: Illek wystarczy, nie przesadzaj ;) Indyk to nie wszystko, da się go ominąć, jeśli nie robisz nie wiadomo jak wielkich folderów czy nie składasz książek.
@Xanthia: nie no, jasne, że przesadzam. Tylko wiesz... ID można nauczyć się "przy okazji". Niestety za cały pakiet wychodzi 61,49 €/miesięcznie (studenci € 19,99/mies. z
Tak więc wiemy o czym piszemy, czasami tylko na skróty ;)