Wpis z mikrobloga

Mam problem.. Chciałbym mieć zdalny dostęp do kilku maszyn w mojej prywatnej sieci, a nie mam publicznego IP. Jak powinienem skonfigurować router (A) w tej prywatnej sieci, żeby mieć do niej dostęp za pośrednictwem zewnętrznego serwera (B) z laptopa w terenie (C)? Do głowy przychodzą mi takie rozwiązania:
1. Robię sobie reverse tunnel ssh A->B i A konfiguruję jako serwer VPN. Wtedy z dowolnego miejsca łączę się z B i przez tunel leci mi to do VPN, przez co mam dostęp do całej sieci prywatnej.
2. Robię sobie kilka reverse tunneli ssh jak wyżej, ale nie zakładam VPN, tylko ustawiam przekierowania wyjść z tuneli na konkretne IP:porty wewnątrz sieci.
3. Coś mi chodzi po głowie, że istniało coś takiego, jak ssh tunnel proxy (???). Czy można tak zrobić, że po zmianie adresu proxy w laptopie (C) na adres wejścia do tunelu (B), miałbym w przeglądarce dostęp do inferfejsów www, które działają w obrębie mojej prywatnej sieci?

Które z rozwiązań jest najlepsze/polecane? Któreś w ogóle działa?

#ssh #sieci #siecikomputerowe #lan #linux #openwrt #mikrotik
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TX1683: Może spróbuję, ale na razie potrzebuję na szybko czegoś bez dodatkowej konieczności konfiguracji, na w miarę prostym routerze. Także chciałbym zacząć od samego ssh, maksymalnie ssh + vpn (pptp lub openvpn), jeżeli to możliwe.
  • Odpowiedz
@TX1683: A, no i tak naprawdę to zadowolę się rozwiązaniem umożliwiającym dostęp do kilku wybranych interfejsów www, które działają w obrębie sieci prywatnej.
  • Odpowiedz
@grajlord: zamiast ssh użyj autossh, nie wiem jakie masz połączenie ale każda sesja ssh się kiedyś zerwie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli to jest tylko kwestia kilku hostów i portów to samo ssh da radę, jeśli jest tego więcej to polecam dodanie tam OpenVPN, łatwa i szybka konfiguracja a pewnych rzeczy samymi tunelami SSH się nie osiągnie
  • Odpowiedz
@wychodze_z_friendzone: O, dzięki. Też właśnie zastanawiałem się nad trwałością połączenia, celna uwaga. OpenVPN - spoko, tylko muszę najpierw jakoś "wejść" do tej prywatnej sieci, w obrębie której będzie działać OpenVPN - tutaj używam ssh/autossh (tak, jak w opisanym przeze mnie rozwiązaniu), czy może OpenVPN ma samo w sobie zaimplementowane jakieś "reverse" openvpn?
  • Odpowiedz
@grajlord: Niestety nie ma, ja używam tego w połączeniu z autossh ale na upartego możesz to chyba zrobić na 2 VPNy:
1. A <-> B na stałe spięte i forward jakiegoś portu na odpowiedni port na A
2. Klientem łączysz się na B i wpadasz do A
Z ciekawości: jakie uwierzytelnienie chcesz tam zastosować?
  • Odpowiedz
@wychodze_z_friendzone: To rozwiązanie na 2 VPNy wygląda praktycznie identycznie jak ssh + VPN :D Uwierzytelnienie - takie, jakie domyślnie serwuje tomato z poziomu gui, czyli pewnie domyślne szyfrowanie, klucz, certyfikat, i DH. Chociaż biorąc pod uwagę szyfrowanie na poziomie tunelu SSH wychodzi chyba na to, że robota będzie robiona 2 razy.
  • Odpowiedz