Wpis z mikrobloga

Bardzo głupie pytanie: jak odznaczyć zaznaczone obiekty w Corelu?

Wiem o tym, że z shiftem zaznaczamy dodatkowe obiekty, ale też shiftem odznaczamy. A co jeśli mamy zaznaczone obiekty, a chcemy odznaczyć tak, aby nie zaznaczać kolejnych?

Przykład jak na obrazku: mam zaznaczone wszystkie niebieskie elementy (czyli wymiary). Teraz chciałbym odznaczyć tylko wymiary 86,68, 66,04 (po prawej) i 116,31. Gdy zakreślam pole zaznaczenia otaczając wymienione wcześniej wymiary, to zaznaczam też przy okazji ten prostokąt po prawej, bo shiftem w Corelu odznacza się ale też zaznacza (kto to w ogóle wymyślił...)

PS Pomijam to, że mogę ręcznie, po kolei odznaczać te wymiary (w tym podanym przykładzie), ja mam na myśli takie sytuacje gdzie jest kilkaset krzywych, i chcę szybko odznaczyć pewne elementy przy okazji nie zaznaczając innych.

#corel #grafika
jacek007g - Bardzo głupie pytanie: jak odznaczyć zaznaczone obiekty w Corelu?

Wiem...

źródło: comment_gqwZODns3iW34uijVCTCmZ2GdsCudboq.jpg

Pobierz
  • 3
@sorasill: Pracuję w pewnej branży, muszę szybko coś wykonać, dostaję gotowy projekt który muszę przerobić, zawiera on wiele krzywych na jednej warstwie. Chciałbym szybko coś odznaczyć, przy okazji nie zaznaczając innych krzywych.

Na tym przykładzie mamy piękny wektor; mam zaznaczone tylko te szare elementy, i chciałbym odznaczyć tylko prawą część. Ok, mogę tworzyć grupy, warstwy, ale myślałem że po prostu da się zwykłym klawiszem odznaczyć tę część, ot tak po prostu,
jacek007g - @sorasill: Pracuję w pewnej branży, muszę szybko coś wykonać, dostaję got...

źródło: comment_WHK4eHRjlPRRaoYlNgJUeZRs7NiyjsaV.jpg

Pobierz