Wpis z mikrobloga

#sieci #openwrt #gargoyle #tplink

Mam router TL-WDR3600. Wgrałem na niego oprogramowanie Gargoyle. Wszystko działa, fajnie. Ale...

1. Jak mam na noc włączonego smartfona z WiFi, to rano niby jest połączony do sieci, ale nie ma internetu. Muszę wyłączyć i włączyć WiFi - dopiero jest internet.

2. Jak łączę się przez WiFi z komputera, to czasem też nie ma internetu albo strasznie przycina. Nic nie daje rozłączanie/połączenie. Muszę zresetować router i wtedy momentalnie wszystko jest ok.

Na oryginalnym oprogramowaniu te problemy nie występowały.

Spotkał się ktoś z tym? Gargoyle jest fajne, bo ma dużo fajnych funkcji, ale ze stabilnością chyba nie jest najlepiej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może jeszcze przestarzałe 1.6 od Cezarego? Bo z nowszymi gargulcami też są problemy wynikające z niedopracowania tego softa. Spróbuj na openwrt CC jak będzie działać
  • Odpowiedz
@Zian: nie, nic nie robiłem z tym. Na telefonie jakby problem już nie występuje. A na laptopie występuje coraz częściej, ale podejrzewam, że może to być problem z komputerem (bo miałem też problemy z połączeniem się z siecią uczelnianą, a i czarne kwadraty - artefakty mi wyskakują - pewnie mi się sypie karta/dysk).
  • Odpowiedz
@mk321: Miałem problem zrywania ze starszą wersją Gargoyle opartą na BB, więc przeszedłem na czysty OpenWrt Chaos Calmer i jak ręką odjął. Zero problem z czymkolwiek. Teraz jest i Gargulec pod CC, ale ludzie raportują o problemach, więc zostaję przy oryginalnym firmware. No i podczas upgradu trzeba pamiętać, że lepiej nie zachowywać ustawień, ale to pewnie wiesz.
  • Odpowiedz
@Zian: podasz linki do tych co mówisz, że lepsze? Bo z tym Gargoyle jak szukałem, to w końcu nie wiedziałem które mam zainstalować. Już wydawało mi się, że znalazłem odpowiednią wersję, ale potem na forach znalazłem, że jest bez interfejsu graficznego i trzeba bawić się przez SSH, żeby przeinstalować. I jak instalowałem to w sumie nie byłem pewny co (ale jakoś się udało ;) ).

Ja oryginalnego firmware nie chcę, bo mam:
  • Odpowiedz
@mk321: 1. Nie ma na tacy 2. Nie ma na tacy 3. Pewnie jest, ale nie na tacy. :) Zgaduję, że nie chce ci się grzebać, więc pod twój router jest ten build Gargulca:

http://www.gargoyle-router.com/downloads/images/ar71xx/gargoyle_1.9.0-ar71xx-generic-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade.bin

Oczywiście jeśli masz wersję V1 swojego routera! Inaczej nie instaluj. Nie zachowuj żadnych ustawień podczas upgradu, bo będą kłopoty.

http://www.gargoyle-router.com/download.php
  • Odpowiedz