Wpis z mikrobloga

W jaką stronę lepiej pójść po Pythonie?
Pół roku uczyłem się Pythona, zrobiłem kilka projektów, bardzo spodobały mi się pythonowe klasy i model MVC.
Ale z tego, co widzę, to jest mało ofert pracy dla programistów Pythona/Django.
Czy według Was powinienem zacząć uczyć się Javy (bo popularna i $$), czy frameworka Django ?
Na studiach i tak będą uczyć Javy, ale czy jest sens zaczynania jej w licbazie ?
Czy łatwo jest się przestawić z Pythona na Javę, i czy Django stanie się bardzo popularne?
Napiszcie, co o tym sądzicie.
#programowanie #java #django #python #mvc
  • 30
  • Odpowiedz
@Marksman: @Bionizy:
W Warszawie jest dosyć sporo firm szukających Pythonowcow
U mnie django w pracy przydał sie tylko w jednym projekcie lol
Teraz doszło do mojego CV javascript i jego najpopularniejsze frameworki. Obecnie siedzę w systemach bankowych i trzeba ogarnąć customowy framework dostarczony przez bank.
  • Odpowiedz
@Marksman: Względem javy tak, ale patrząc na wartości bezwzględne, jest naprawdę sporo. Ciężko ocenić, myślę że 3-4 miesiące intensywnej pracy powinny pozwolić na dobre opanowanie większości zagadnień
  • Odpowiedz
@szklane_kapcie: @Marksman: Średnich i małych. W dużych projektach dynamiczna natura pythona zaczyna być problemem(oczywiście da się to rozwiązać dużym pokryciem testami, ale czy się opłaca nie wiem). Python, nie ma żadnej biblioteki która implementuje SOAP w 100%, więc projekt które wymagają webserviców odpadają. Dla mnie django jest idealne do projektów full stack które robię w pojedynkę.
  • Odpowiedz
@szklane_kapcie: have a look:
@notauser:
Skąd taka opinia?
Jeśli mogę wtrącić trzy grosze - pracuję przy dość dużej platformie bankowej, kilka filarów, projekty głównie w Django i Play (SCALA)) i... problemów brak. Jak się pewnie nie trudno domyślić - API często SOAP. Mamy swoje rozwiązanie do ich obsługi ale... Beautiful Soup też radzi sobie świetnie.
Dodatkowo - tutaj przykłady popularnych, dużych aplikacji w Django - https://www.fiveq.com/blog/programming/building-django-good-company/
  • Odpowiedz