W jaką stronę lepiej pójść po Pythonie? Pół roku uczyłem się Pythona, zrobiłem kilka projektów, bardzo spodobały mi się pythonowe klasy i model MVC. Ale z tego, co widzę, to jest mało ofert pracy dla programistów Pythona/Django. Czy według Was powinienem zacząć uczyć się Javy (bo popularna i $$), czy frameworka Django ? Na studiach i tak będą uczyć Javy, ale czy jest sens zaczynania jej w licbazie ? Czy łatwo jest się przestawić z Pythona na Javę, i czy Django stanie się bardzo popularne? Napiszcie, co o tym sądzicie. #programowanie #java #django #python #mvc
@przemyslaw-maczka: Nie podchodzi mi c++, anarchiczna składnia, problemy z integracją z siecią i bibliotekami, a społeczność nie pomoże w wielu przypadkach.
@Bionizy: Względem Javy to jest ich dość mało, zwłaszcza dla juniora. Ile czasu zajęło Ci opanowanie Django do poziomu pozwalającego na swobodne pisanie backendu ?
@Marksman: @Bionizy: W Warszawie jest dosyć sporo firm szukających Pythonowcow U mnie django w pracy przydał sie tylko w jednym projekcie lol Teraz doszło do mojego CV javascript i jego najpopularniejsze frameworki. Obecnie siedzę w systemach bankowych i trzeba ogarnąć customowy framework dostarczony przez bank.
@Marksman: Względem javy tak, ale patrząc na wartości bezwzględne, jest naprawdę sporo. Ciężko ocenić, myślę że 3-4 miesiące intensywnej pracy powinny pozwolić na dobre opanowanie większości zagadnień
@szklane_kapcie: @Marksman: Średnich i małych. W dużych projektach dynamiczna natura pythona zaczyna być problemem(oczywiście da się to rozwiązać dużym pokryciem testami, ale czy się opłaca nie wiem). Python, nie ma żadnej biblioteki która implementuje SOAP w 100%, więc projekt które wymagają webserviców odpadają. Dla mnie django jest idealne do projektów full stack które robię w pojedynkę.
@szklane_kapcie: have a look: @notauser: Skąd taka opinia? Jeśli mogę wtrącić trzy grosze - pracuję przy dość dużej platformie bankowej, kilka filarów, projekty głównie w Django i Play (SCALA)) i... problemów brak. Jak się pewnie nie trudno domyślić - API często SOAP. Mamy swoje rozwiązanie do ich obsługi ale... Beautiful Soup też radzi sobie świetnie. Dodatkowo - tutaj przykłady popularnych, dużych aplikacji w Django - https://www.fiveq.com/blog/programming/building-django-good-company/
Mam cichą nadzieję, że resztę probanderowskich/neonazistowskich działaczy spotka podobny los. I oni chcą dołączać do UE / NATO z takim zwyrodniałym ścierwem (ich bohaterem narodowym) żałosne. #ukraina #rosja #wojna #europa #nato
Pół roku uczyłem się Pythona, zrobiłem kilka projektów, bardzo spodobały mi się pythonowe klasy i model MVC.
Ale z tego, co widzę, to jest mało ofert pracy dla programistów Pythona/Django.
Czy według Was powinienem zacząć uczyć się Javy (bo popularna i $$), czy frameworka Django ?
Na studiach i tak będą uczyć Javy, ale czy jest sens zaczynania jej w licbazie ?
Czy łatwo jest się przestawić z Pythona na Javę, i czy Django stanie się bardzo popularne?
Napiszcie, co o tym sądzicie.
#programowanie #java #django #python #mvc
W Warszawie jest dosyć sporo firm szukających Pythonowcow
U mnie django w pracy przydał sie tylko w jednym projekcie lol
Teraz doszło do mojego CV javascript i jego najpopularniejsze frameworki. Obecnie siedzę w systemach bankowych i trzeba ogarnąć customowy framework dostarczony przez bank.
@notauser:
Skąd taka opinia?
Jeśli mogę wtrącić trzy grosze - pracuję przy dość dużej platformie bankowej, kilka filarów, projekty głównie w Django i Play (SCALA)) i... problemów brak. Jak się pewnie nie trudno domyślić - API często SOAP. Mamy swoje rozwiązanie do ich obsługi ale... Beautiful Soup też radzi sobie świetnie.
Dodatkowo - tutaj przykłady popularnych, dużych aplikacji w Django - https://www.fiveq.com/blog/programming/building-django-good-company/