Mireczki mam ogromny problem z wyborem świetlówki do akwarium. Mam w akwarium swietlowke mocy 15W. Napisane jest na niej tak: 18"/46 cm 15W T8. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć parę rzeczy. Mianowicie typek w sklepie zoologicznym mi powiedzial ze przydala by sie swietlowka o wiekszej mocy. Zaś typek w Leroy Merlin powiedzial mi ze jak kupie swietlowke o wiekszej mocy (wybralem 18W i miala oznaczenie T8) to ona bedzie dłuższa i nie bedzie mi pasować do akwarium O.o Racjonalnie, co oznacza T8, czy rzeczywiscie nie moge kupic takiej swietlowki (18W) bo nie bedzie mi nba dlugosc pasowala do akwarium ?? Na stronie leroy merlin szukam swietlowek i jest napisane np trójpasmowa lub liniowa. Jaka różnica jest miedzy tymi świetlówkami? Dlaczego na stronie nie są podane długości danych świetlówek ? I średnice. Czy to wszystko powinienem wiedziec z oznaczenia "T8" ? Czy jednak moge kupic swietlowke o wiekszej mocy (np. 18W lub tak jak jest na ich stronie(leroy merlin) 36W )? Czy nic się nie stanie i czy ona bedzie pasować. Jak ja mam to wszysko rozumieć. Sorki za brak polskich znaków w częsci wypowiedzi ale nie zawsze chce mi sie klikać :/ Jeżeli ktoś byłby chętny to bede wdzieczny za podesłanie linka do jakiejs dobrej swietlowki o wiekszej mocy ktora by mi pasowala do akwarium. #swietlowka #swietlowki #oswietlenie #elektryka #akwarystyka #akwarium
Typek w Leroy miał rację. Oznaczenie Tx oznacza grubość świetlówki T12 - najgrubsze najstarszy typ, T5 - najnowocześniejsze. T8 18W ma 60cm a ta twoja ma 46cm, nie kupisz mocniejszej w tej długości
@Utilizer: juz wszystko wiem przestudiowalem caly internet. Wiem co to Tx G5 czy G13 znam dlugosci przy W i wiem co musze zmienic w pokrywie. Sa swietlowki T5 o dlugosciach T8 czyli 44cm 24W. Niestety mam miejscie tylko na jedna swietlowke wiec to jedna zmiana drugą bedą taśmy LED tylko na ich temat musze sie wiecej dowiedziec juz. Studiowalem tylko swietlowki :D ale dzieki za odpowiedz ! ;)
Jeżeli ktoś byłby chętny to bede wdzieczny za podesłanie linka do jakiejs dobrej swietlowki o wiekszej mocy ktora by mi pasowala do akwarium.
#swietlowka #swietlowki #oswietlenie #elektryka #akwarystyka #akwarium