Wpis z mikrobloga

Wpadłem na pomysł by zmieniać kolor górnego panelu gdy mam zmaksymalizowane aktywne okno, albo chociaż zmienić stopień przezroczystości. Pytanie jest, jak poinformować mój skrypt czy aktywne okno(albo chociaż jakiekolwiek) jest zmaksymalizowane. Wołam #linux #xfce4
Na razie mam taki quasi skrypt:

#!/bin/bash
while [ 1 = 1 ]
do
if aktywne okno jest zmaksymalizowane(XD)
then
xfconf-query -c xfce4-panel -p /panels/panel-0/background-alpha -s 100
else
xfconf-query -c xfce4-panel -p /panels/panel-0/background-alpha -s 50
fi
done
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jkrsmkr: A w czym piszesz? Bo tak czy siak będę chciał siąść w końcu do programowania znowu, a to nie byłby głupi pomysł by z czasem rozwinąć ciut pomysł i dodać chociażby ustawienia i wrzucić do AUR.
  • Odpowiedz
@Leinnan: Powinno by było dać się odnieśc do tego poleceniem

xfconf-query -n -c xfce4-panel -p /panels/panel-0/background-color -t int -t int -t int -t int -s 43210 -s 45210 -s 50010 -s 65535

gdzie 3 pierwsze to składowe koloru ale to nie działa :/
  • Odpowiedz
@Leinnan: Ok już mam. Zajrzałem do plików xfconf i znalazłem. Wystarczy zamienić wszystkie int na uint i działa

xfconf-query -c xfce4-panel -p /panels/panel-0/background-color -t uint -t uint -t uint -t uint -s 43210 -s 45210 -s 50010 -s 65535
PS nie mam pojęcia tylko do czego służy ostatni parametr ale zawsze jest ustawiony na wartość maksymalną. Dlatego jako polecenie możesz śmiało przyjąć to samo z 3 parametrami tylko

xfconf-query -c
  • Odpowiedz
@Leinnan: Wiem. Zastanawiam się po prostu jak zrobić dla maksymalizowanych okien i tylko w wypadku gdy maksymalizujesz okno a nie że cały czas sprawdza w tle :/ Chyba trza będzie pobrać źródła i pogrzebać
@jkrsmkr
  • Odpowiedz
@jkrsmkr: ok. Ja tu nie mam żadnych pretensji czy coś :D

Mam jeszcze pytanie. Łatwo będzie napisać w bashu coś co reaguje na sygnał maksymalizacji okna czy raczej ciężko? Chodzi oto żeby skrypt nie sprawdzał cały czas czy okno jest zmaksymalizowane tylko żeby to okno załączało skrypt. Pytam bo nie wiem czy się w to bawić...
  • Odpowiedz