Wpis z mikrobloga

7 218 - 1 = 7 217

Tytuł: Król z żelaza
Autor: Maurice Druon
Gatunek: powieść historyczna
★★★★★★★★★

Król Francji Filip IV zwany Pięknym ma więcej dylematów przed sobą niż Philosoraptor: jak zakończyć proces templariuszy, ciągnący się już 7 lat? Skąd wziąć środki na zapełnienie skarbca, kiedy większość francuskich Żydów już dawno została zrabowana, dobra zagrabione templariuszom rozpłynęły się, a mnogość podatków doprowadziła poddanych do handlu w szarej strefie? Co zrobić z synowymi-#!$%@?, które dorabiają rogi potomkom króla w prostej linii, w tym przyszłemu nosicielowi korony - Ludwikowi? Jak pogodzić interesy swojego brata, narwanego feudała Karola z interesami organizmu państwowego i przedstawicielami trybów jego mechanizmu - strażnika pieczęci Nogareta oraz sekretarza i doradcy królewskiego de Marigny'ego? To tylko kilka z licznych problemów nad którymi głowi się Filip IV - Król z żelaza.

Powieść znakomicie napisana i, co ważniejsze dla polskiego czytelnika, dobrze przetłumaczona (przez Adrianę Celińską). Oddaje obraz Francji w okresie po krucjatach za panowania racjonalnie myślącego, aczkolwiek bezwzględnego i brutalnego Filipa Pięknego. Nie znajdziecie tu epickich batalii, rodem z "Ogniem i mieczem", nie ma również bajkowego podziału na "dobrych" i "złych". Jedyne wojny jakie się toczą, to wojny dworskie, w których zamiast oręży wykorzystuje się intrygi i podstęp. Jedyny podział bohaterów jest na tych, którzy z powodzeniem uczestniczą w grze dworskiej i tych, którzy ją przegrywają.

"Król z żelaza" jest pierwszą częścią sagi "Królowie przeklęci".

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
  • 3
@devs: kupiłem nową wersję gdzie w jednym tomie jest spakowane 3 książki. Świetnie się czyta bo cały czas coś się dzieje. W życiu bym nie przypuszczał że wrócę do powieści historycznych bo sparzyłem się na "Królowej Margor" i "Czarnym Tulipanie". We wrześniu wydawnictwo "Otwarte" wydaje drugi tom i z pewnością dodam do mojej kolekcji:)
@ialath: ja dzięki temu nowemu wydaniu, które przejrzałem gdzieś w Empiku, odkryłem tę sagę. Szybko sobie pożyczyłem dwa pierwsze tomy z biblioteki i czytam