Wpis z mikrobloga

#niemiecki #niemcy

Wypełniam rubryki w umowie z niemiecką firmą po niemiecku, to mój debiucik i mam problem z kilkoma rubrykami np. "Vertreter Nr." i "Steuer - Nummer"

no i może głupie pytanie ale czy przy "geboren am: wpisać W szpitalu blalblalba in Leszno" przykładowo, czy "im Krankenhaus balblal in Leszno"

Ogarnia ktoś może te sprawy?
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vakarena: "Od 1 września 2011 roku osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej używają numeru PESEL jako identyfikatora podatkowego"

Czyli wpisać PESEL i będzie okej?
  • Odpowiedz
@onkel: A co to "Zeitfirma" ?

Ja będę pracować jako "Freier - Mitarbeiter" Freelancer, wolny strzelec czy jakkolwiek :D

Tylko na 5 miesięcy tam jadę, żeby zaczerpnąć kontaktu z językiem i ewentualnie troszkę ze dorobić.
Jak chcesz to mogę Ci podesłać wzór tej umowy gdzieś, bo mam w PDFie, a tu nie można przesyłać plików chyba :<
  • Odpowiedz
@onkel: chyba tak (jestem w to trochę ciemny, bo to moja pierwsza robota w ogóle, i do tego od razu w Niemczech, także dochodzi mała bariera językowa, bo C2 w niemieckim nie mam :<) ale jak już to niemieckie firma, bo pracy szukałem bezpośrednio na niemieckich stronach. Bo w sumie mam pracować dla Rotes Kreuz, a na umowie jest nazwa innej firmy, więc wnioskuję, że tak.
  • Odpowiedz