Wpis z mikrobloga

Mirki, pali mi się już po raz kolejny regulator napięci w virago 250, chłodnicę mu zamontowałem itd, kable polutowane zrobione porządnie. Wczoraj już gdy spalił mi się 3 poszedł mega dym ,że było widać jak kopci się spod siedzenia. Kable dookoła były bardzo ciepłe. Macie może radę?? Ładowanie na obrotach było ok 14, tzn poniżej na obrotach maksymalnych natomiast na wolnych ok 13, gdy wczoraj palił mi się sprawdziłem prąd było już tylko 6. Jest możliwość, że alternator daje zbyt duży prąd? Jaki prąd powinien dawać alternator zanim regulator prostuje.
#motocykle #regulatory #alternator #pytanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cezarololo: sprawdz czy nie masz gdzies zwarcia do masy. regulator będzie się pałił gdy będzie za bardzo obciążony. A może założyłes jakis dodatkowy odbiornik który bierze w k---e prądu i tym samym pali regulator??
  • Odpowiedz
@cezarololo: Sprawdź styki w kostkach. Być może są troszeczkę zaśniedziałe, przez co kable się grzeją i pali regulator. Znajomy spalił dwa regulatory w 929 rr, kupił nowy, odciął kostki łączące, zlutował kable, zaizolował i już 3 sezony bezawaryjnie. Także, jeśli okaże się, że masz zaśniedziałe styki, to możesz zrobić tak samo :)
Ładowanie powinieneś mieć najlepiej powyżej 14.
  • Odpowiedz
@Mario6294: Ok będe szukał, tydzień temu kupiłem regulator numer 3 bo nr 2 dawał za duży prąd i bałem się o aku, bo wartość wynosiła ponad 16 a na tym nr 3 pojeździłem raptem tydzień (,)
  • Odpowiedz
Z tego co mnie wiadomo, a specjalistą nie jestem, to ładowanie powinno być w przedziale 14-14,4 na wolnych obrotach. Takie też mam w swojej 929. Gdy było 13,5-13,8 na wysokich obrotach, to miałem spalony alternator. Ładowanie to słaby punkt w Hondach. Może masz jednak problem z alternatorem? Przeczytałem jeszcze raz Twój post i na to wygląda.
A wracając do styków pamiętaj, że one też się wypalają. Sprawdź czy przypadkiem nie widać na
  • Odpowiedz
@Mario6294: ok wszystko sprawdzę, bo w sumie nie myślałem o tym, żeby specjalnie wszystkie kostki sprawdzać, miałem kiedyś Suzuki z 81 i tam kable były dziewicze kostki piękne, kable piękna gruba miedź i teraz w yamaszcze mnie to dopadło gdzie ona jest z 92r
  • Odpowiedz
@katera: i przeniesienie poprawiło coś??? założyłem już radiator na mój regulator i na niewiele się zdał, u mnie w sumie nie jest on centralnie pod siedzeniem tylko z boku motoru pod przykrywką plastikową
  • Odpowiedz
@cezarololo: I co do ładowania: nie wiem jak sprawdzić bez regulatora, ale te, które Ci podałem to przy sprawnej całej instalacji. Powodzenia :) Jak znajdziesz przyczynę problemu, to daj znać.
  • Odpowiedz
@cezarololo: w tym moim działało bez zarzutu. Poddaję pomysł, bo się nie znam, ale skoro mówisz, że u Ciebie jest już w nienagrzewającym się miejscu, no to nie wiem.
  • Odpowiedz
Panowie znalezione, kupiłem nowy regulator, sprawdziłem kabelki minimetr po milimetrze i kosteczka była przepalona w jednym miejscu i tam kable się dotykały, jak na razie jest ok, oby tylko znowu się nie przegrzało coś
  • Odpowiedz