Aktywne Wpisy
DJBeton +288
Wezwoguleicstont +11
Zaplanuj super weekend w górach z różową, wynajmij domek, różowa nakręca Cię jak #!$%@? od kilku dni na #!$%@? stulecia po czym dzisiaj pisze, że dostała okres i nici z #!$%@?. Wieczorem wyjazd. No #!$%@? i po #!$%@? to wszystko ( ͡° ʖ̯ ͡°) #rozowepaski #niebieskiepaski #logikarozowychpaskow #niebieskiepaski #zalesie
Składniki:
2kg czerwonej papryki
4 średnie bakłażany
pół kilograma papryczek chili (można dać mniej albo więcej w zależności od tego jak ostre ma to być)
opcjonalnie pół kilograma pomidorów, ale wtedy ajvar jest trochę mniej prawilny
sól i pieprz do smaku
oliwa
Wykonanie:
Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki. Bakłażana również kroimy w ten sposób, a z chili usuwamy tylko ogonki.Warzywa (oprócz ostrych papryczek i pomidorów) układamy na blasze i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach (jak będzie 200, to nic się nie stanie) dopóki skóra na paprykach nie zacznie się robić czarna (tylko trzeba uważać żeby nie przesadzić). Po upieczeniu wkładamy paprykę i bakłażana do plastikowego worka, zawiązujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy ze skóry (powinna łatwo schodzić). Chili można podpiec (ale nie obierać) albo dodać surowe. Jeśli dodajemy pomidory, to trzeba je obrać ze skórki. Wszystkie warzywa mielimy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać więcej oliwy. Niektórzy smażą pastę, ja akurat tego nie robię ;). Najlepsza jest na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce :). Nadaje się do jedzenia zarówno na zimno jak i na ciepło. Proporcje można modyfikować według uznania, ale to smak papryki powinien dominować.
#gotujzwykopem #jedzenie #przepisy
@jesse__pinkman: jeszcze dorzuciłabym ajikę i harissę. Oj nieładnie Panie Pinkman, robisz mi smaka o tej porze...