Wpis z mikrobloga

mirki, który #minipc #pc jako #xbmc (aktualnie kodi/openelec) mediacenter?
http://www.aliexpress.com/category/70803003/mini-pcs.html
Założenia:
- całkowicie bezwentylatorowy, i chłodzony obudową a nie wewnętrznym radiatorkiem (np pipo x7 ma beznadziejne chłodzenie, nie przekazuje na obudowę ciepła, się przegrzewa...)
- flash / ssd (choćby 8-16GB wlutowane w płytę, cokolwiek na #xbmc #kodi wystarczy, może być bez dysku jeśli ma złącze msata), ale fajnie jakby dało się zamajstrować do środka dodatkowy 2.5" sata jeszcze, oprócz dysku systemowego)
- 1Gbit znaczy 1000/100/10 ethernet (wifi, bluetooth - nie potrzeba)
- hdmi oczywiście
- bardzo dobrze jakby było cyfrowe audio spdif-out (optyczne, mam głośniki z własnym dekoderem dolby/5.1, a jak podłącze przez hdmi>TV>głośniki, to już tylko audio stereo wychodzi na spdif z telewizora)
- no i musi wyrabiać te full-hd-kodeki, głównie youtube streamy ale też filmy lokalnie odpalane...

Co nie patrzę - to albo jest to krowa na i5-laptopowym = drogie, albo nie ma spdif, albo nie ma 1Gbit 1000/100/10 eth , albo (jak poszukam fotek/opinii) to ma beznadziejne chłodzenie, albo jak już znajduje coś - to jest to starsze, na starszych atomach/celeronach, a to już mam...

• 4
  • Odpowiedz
@rzet: ale karta na usb, co ma wyjście spdif, co ją linux pociągnie to kolejny koszt (najtańsza za 3.99 nie ma wyjścia cyfrowego, niestety, chyba że masz jakieś propozycje), oraz kolejny klocek do przyczepienia za telewizorem, a nie po to mam dekoder sprzętowy dolby wbudowany w głośniki, by dekodować to softwarowo i analogowo pchać do głośników stadem kabli.
  • Odpowiedz