Wpis z mikrobloga

@arcz: kurczak marynowany przez noc(sos sojowy, czosnek, skrobia kukurydziana), cebula, papryka, por, marchewka, grzyby mun. Całość smażona metodą stir-fry łącznie przez jakieś 3-4 minuty. Doprawione suszonym chili, sosem sojowym, olejem sezamowym i ziarnami sezamu. Zawsze dodaję jeszcze świeże kiełki(fasoli mung lub słonecznika) i prażone orzechy nerkowca, ale jak na złość dziś ich nie miałem.
No a całość leży na chińskich nudlach smażonych z ciemnym sosem sojowym i miodem.
@enceladus71: marynowany ze skrobią? czyli jest jakby w panierce? oleju sezamowego dodajesz podczas smażenia czy smażysz na nim? no i jak dokładniej przygotowujesz ten makaron? jutro muszę sobie dokładnie coś takiego zrobić :)
@arcz: panierki z tego nie ma, skrobi daję 1 czubatą łyżeczkę na jedną pierś kurczaka. Dzięki temu mięso szybciej się zamyka przy smażeniu. Olej sezamowy dodaję już po usmażeniu do smaku. No a makaron gotuję, odsączam, wrzucam na patelnię, polewam sosem sojowym, dodaję łyżkę miodu i mieszam aż się trochę skarmelizuje :)

Ogarnij też te kiełki, najlepiej słonecznika, bo bardzo zmieniają smak.