Wpis z mikrobloga

@Tostu: hej, a jak bede jechal pociagiem i puszcze sobie drona, to bedzie latal nad podloga, bo pociag jest ukladem odniesienia, a jak wylece w nim przez okno to on zostanie? Albo jeszcze inaczej - bede na statku na najwyzszym pokladzie (brak ograniczenia scian jak w pociagu), statek oczywiscie plynie, czy w momencie wykroczenia drona poza obszar statku zacznie zostawac w tyle za statkiem?
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pociąg jest punktem odniesienia przez powietrze, które jest w nim zamknięte. Jeśli jedzie z prędkością dajmy na to 100km/h, to ciągnie całą swoją zawartość wraz z zamkniętym powietrzem z prędkością 100km/h. Póki wszystkie okna są otwarte (a pociąg nie przyspiesza), dron unoszący się w środku pociągu porusza się z prędkością pociągu, bo cały basen powietrza porusza się z tą prędkością.

Kiedy otwierasz okno i wyrzucasz drona, powietrze z pociągu, w którym do
  • Odpowiedz
W ogóle większość błędnych koncepcji na temat obiektów w powietrzu bierze się właśnie z niezrozumienia istoty powietrza. Za dużo fizyki wyniesionej z liceum uczy nas, że opory nie istnieją, a powietrze to próżnia. Tymczasem naprawde powietrze zachowuje się jak niebywale rzadki płyn, stale się przelewa i hamuje nas, kiedy za bardzo się rozpędzimy. Kiedy się to pojmie, zrozumienie jak zachowują się w nim samoloty/helikoptery/ptaki, jest nieco łatwiejsze.
  • Odpowiedz
@Tostu: dzięki, czyli dokładnie tak jak myślałem. Powietrze w wagonie porusza się razem z nami, więc tutaj jest dość prosto, bardziej interesował mnie właśnie otwarty wagon lub statek, gdzie powietrze nie będzie już chyba za bardzo podróżować z nami. Wg. tego założenia dron czy jakikolwiek inny obiekt unoszący się powinien nam uciekać, stąd byłem ciekaw :) Nie mówię o sterowaniu dronem, tylko o lewitowaniu nim w jednym miejscu, nie wiem
  • Odpowiedz
Jeśli ustawisz wszystkie ustawienia, żeby dron po uniesieniu lewitował dokładnie w linii prostej nad punktem swojego startu, to:

Na statku będzie on się poruszał do tyłu statku, bo od dziobu zawsze wieje lekki wiatr
W pociągu będzie unosił się nad punktem startu (chyba, że pociąg przyspieszy, wtedy dron poleci "do tyłu"

Pamiętaj, że w ruchu zwłaszcza w powietrzu trzeba zawsze określić punkt odniesienia.
  • Odpowiedz