Wpis z mikrobloga

190-3=187
Aleksander Dumas
Hrabia Monte Christo
Powieść

Klasyka literatury. Historia młodego marynarza Edwarda Dantesa, który zostaje niesłusznie oskarżony i skazany na dożywotnie więzienie, oraz jego z tego więzienia ucieczki i zemsty na tych którzy przyłożyli się do jego nieszczęść.

Jak zwykle od klasyki literatury się odbijam tak tą pozycję mimo całkiem pokaźnych rozmiarów oceniam pozytywnie. Historia jest całkiem ciekawa, i potrafi wciągnąć czy potrzymać w napięciu. Całkiem fajnie i barwnie ukazuję też życie we Francji na początku XIX wieku.
Oczywiście z dzisiejszej perspektywy nie można nie dostrzec pewnych wad. Styl narracji jest mocno teatralny, bohaterowie jak już mówią to zawsze kwieciście i patetycznie. Zdarzają się momenty gdzie wieje nudą (jak dla mnie większość t.2 można by spokojnie usunąć). Irytowało mnie też, że choćby nie wiem jak skomplikowany i oparty na nie wiem ilu zmiennych plan opracował Hrabia, wszystko zawsze co do joty szło po jego myśli. Wszystko to nie powinno jednak przesłaniać faktu że książka jest całkiem dobra i jeśli ktoś znajdzie w sobie tyle zaparcia żeby doczytać historię Edwarda do końca nie będzie żałować straconego czasu.
#bookmeter
  • 4
@Robocik: pewnie w żadnym. Tak to jest jak się z pamięci pisze. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że przez 90% książki główny bohater występuje pod pseudonimem więc mogło mi się pomylić.