Wpis z mikrobloga

Cześć, mam takie pytanie odnośnie sprzętu. Obecnie posiadam lapka, który kończy 5 lat. Chciałbym w niego doinwestować trochę, a konkretnie chodzi o dysk SSD 256GB oraz nowy RAM. Otworzyłem lapka i widzę, że obecnie ma dwie kości po 2GB, jaki najlepiej dokupić (obecnie 2 na 2 sloty są zajęte) i jaki to rodzaj dokładnie jest do laptopa ? Druga sprawa dysk, czy (patrz zdjęcie) to jest złącze SATA3 ?

Ostatnia kwestia to monitor. Czy myślicie, że przy parametrach Intel i3 M350 2,27GHz + ATI Radeon HD5650, spokojnie można podpiąć monitor Full HD 1920x1080 dobrej jakości jak np. EIZO ?

Bedę wdzięczny za pomoc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#komputery #laptop
p-skr - Cześć, mam takie pytanie odnośnie sprzętu. Obecnie posiadam lapka, który końc...

źródło: comment_veshM599K1hwyJWAEw9ypHy2PabUNJ6X.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p-skr: dysk to sata, jeżeli komputer nie obsługuje sata3, to ograniczy tylko możliwości dysku do sata które obsługuje.
odnośnie ram, wyjmij kostki, idź do sklepu i każ sprawdzić czy ci laptop ruszy na kostkach 4GB x 2
  • Odpowiedz
@p-skr: Heja! Jak najbardziej, ssdek nawet Ci się do nowszego lapa przyda, w zasadzie ten i3 poza tym że więcej prądu żre to nie odstaje bardzo wydajnoscią od najnowszych i3 tego pokroju. Co do Ram - 8 GB albo choć 6 już powinna być poprawa. Jaki typ - wpisz model lapka w google i tam Ci wyjdzie RAM - podejrzewam że już masz dd3
  • Odpowiedz
@p-skr: dyskiem się nie przejmuj, kupuj śmiało, będzie działał, ja mam dysk sata3 podpięty pod sata2 i jest kolosalna różnica, strach pomyśleć co by było jakbym miał to sata3 :D
  • Odpowiedz
przy parametrach Intel i3 M350

@p-skr: Chipset nie obsłuży więcej niż 8GB, twój procesor pamięci ddr3 1066MHz, ale możesz też wziąć 1333MHz zostaną po prostu zwolnione, szukaj pamięci, które mają 256MB bank pamięci, bo te, które mają 512 się nie odpalą. Ram się nie psuje kupisz na alledrogo, najlepiej 2x4GB ddr3 1333MHz, dysk np. Crucial MX100.
  • Odpowiedz
@tasiorator:
ale psują się bardzo rzadko,

potrafi również nie pracować ze sobą pomimo nawet tych samych parametrów.

jego nie będzie robił większych problemów dopóki będzie się trzymał tego co napisałem.
@p-skr:
mogą być
  • Odpowiedz
@p-skr: Jak dla mnie loteria ale to Twoje pieniądze, ram akurat jest delikatny a widziałem inteligentów wysyłających w folii albo woreczku zwykłym, co już daje ryzyko... Prędzej jeśli używane to z serwisu właśnie jakiegoś, poszukaj w Twoim mieście i od nich kup z rozbiórki będą mieć ;)
  • Odpowiedz