Wpis z mikrobloga

Czy nie macie wrażenia, że mottem obecnego pokolenia jest hasło „zlikwidować ZUS”? Ludzie cały czas to powtarzają na Wykopie, jak mantrę w stylu „Balcerowicz musi odejść”. Jakby od tego zależało ich „być” lub „nie być” w tym kraju.

Generalnie „zlikwidować ZUS”, to chyba współczesne zaklęcie pseudo liberałów. Przecież problemem nie jest ZUS jako taki, (który działa ponoć najsprawniej, jako instytucja tego rodzaju w Europie). Problemem jest całe założenie systemu emerytalno-rentownego w Polsce, (że o systemie podatkowym i prawnym nie wspomnę, a to one są wg mnie główną przyczyną słabego wzrostu gospodarczego, demografii,. etc.). Hasło „zlikwidować ZUS”, to dla mnie to samo, co rzucić hasło „zlikwidować emerytów i rencistów”, bo to oni są przecież beneficjentami tego systemu i głównym obciążeniem dla budżetu.

Niby stwierdzam tu rzeczy oczywiste, ale mam wrażenia, że spora liczba osób nie zdaje sobie sprawy, jakie hasła w ogóle wykrzykuje, zbierając przy tym pierdyliard plusów. Chyba, że „zlikwidować ZUS”, to powszechny skrót myślowy na „jest c-----o w tym kraju”…

#psuedoekonomia #gorzkiezale #tldr #oswiadczeniezdupy
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bas91: Zgadzam się, to jest duże obciążenie, ale jeszcze nie usłyszałem sensownego lekarstwa na wyprostowanie tego stanu rzeczy ( no może poza propozycją CAS i PSL ;) na emeryturę obywatelską). Problem w tym, że żadna grupa społeczna nie zgodzi się na takie wyrzeczenie...

A ten tysiąc zł, to i tak nic w porównaniu z tym, czym jest w Polsce skomplikowany system podatkowy i prawny - to tym, czyli prawem, powinniśmy
  • Odpowiedz
No właśnie w tym rzecz, zlikwidować ot tak przymus emerytalny, to równoznaczne z pozostawienie dziś kilku milionów Polaków bez środków do życia - i tego ludzie chyba nie rozumieją, jakby myśleli, że płacą na swojej składki...

Dlatego właśnie czepiam się tego hasła, bo jest totalnie puste,ogłupiające i nic nie wnoszące do problemu. Bo przecież wiesz jak działa system emerytalny w tym kraju? I właśnie nikt sensownie nie zaproponował jeszcze, jak z tego
  • Odpowiedz