Wpis z mikrobloga

Macie doświadczenia z repeaterami WiFi?
Router nie obejmuje mi całej powierzchni domu i szukam jakiegoś rozwiązania.
To się łączy z routerem i wzmacnia sygnał, czy router łaczy się z repeaterem?
Zanalazłem coś takiego http://allegro.pl/8level-wifi-repeater-fullhd-multiroom-nc-klient-i4754869780.html
#wifi #internet #pc #pytanie
kodishu - Macie doświadczenia z repeaterami WiFi?
Router nie obejmuje mi całej powie...

źródło: comment_yxbKrLMRX7s7vVUdREBFlUxazju2zpG6.jpg

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kodishu: repeater łączy się z rouerem, wszystko robisz przez program dołączony do opakowania.

A i odpinaj w trakcie burz, spalił się 2 dnia :)
  • Odpowiedz
@kodishu: Jeśli chodzi o wzmacniaki Wi-Fi, to można zrobić tworząc bezprzewodowy bridge. To nie wzmacnia sygnału, tylko tworzy własny punkt dostępowy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Ja mam netgeara jakiegoś... On łączy się z wybraną siecią wi-fi, a następnie powiela sygnał w postaci następnej sieci. Tzn. Router rozgłasza np. sieć DOM, a repeater DOM_EXT. Musisz wiedzieć, że sieć za repeaterem jest ze względów technicznych 2x wolniejsza na samym starcie, a do tego dochodzi jeszcze fakt że repeater pewnie nie będzie stał w odległości pełnego zasięgu routera... Rozwiązanie typowo domowe, w momencie gdy nie chce ci się ciągnąć kabli
  • Odpowiedz
@kodishu: Niestety dwukrotnie zmniejszona... Po krótce o access poincie: w zasadzie to co nazywasz routerem jest routerem + access pointem. Funkcja routera tworzy oddzielną sieć, a funkcja ap rozgłasza ją po wi-fi. Jeśli kupisz dodatkowy access point to musisz kablem podłączyć go do jednego z gniazd w routerze ( w ten sposób skorzystasz ze stworzonej prze niego sieci) a access point będzie rozgłaszał ją w innym miejscu niż ten wbudowany
  • Odpowiedz
@kodishu: Zamiast kupować tego typu wynalazki lepiej jest po prostu umiejscowić router w dobrym miejscu - najlepiej w środkowej części mieszkania/domu np. na schodach pomiędzy parterem a piętrem. Kupowanie repeaterów zmniejsza wydajności sieci WIFI co najmniej o połowę - to jedno. Druga ważna rzecz o której NIKT nie mówi/pisze - wszystkie routery WIFI - czy te za 50zł czy te za 500zł mają dokładnie taką samą moc nadawania - czytaj.
  • Odpowiedz
@kodishu: Jak chcesz mieć sieć bez kabli to najpierw trzeba było router umieścić w dogodnym miejscu. Odłącz go od kabli i przenieś na środek mieszkania i podłącz tylko do prądu. Zobaczysz że zasięg będziesz miał w całym mieszkaniu.
  • Odpowiedz
podłącz tylko do prądu. Zobaczysz że zasięg będziesz miał w całym mieszkaniu.

@brokenik: Filozof się znalazł. Mam problem z dobrym zasięgiem na parterze domu. Router mam na piętrze
  • Odpowiedz
@kodishu: To przenieś go na półpiętro tuż obok schodów łączących parter z piętrem i zobaczysz, że zasięg (oczywiście bez internetu) będziesz miał w całym mieszkaniu.
  • Odpowiedz