Wpis z mikrobloga

Chcę zrobić formata i postawić od nowa Windowsa na kompie babci (laptop z 2006 roku, od ośmiu lat ten sam XP, nigdy niereinstalowany). Czy oprócz płyty CD z Windowsem potrzebuję czegoś jeszcze, by uzyskać w pełni działającego kompa?

#januszeinformatyki #komputery #format
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sepang: Polaczenie z internetem by sciagnac Service Pack. Przypuszczam, ze plyta ze sterownikami od karty graficznej / sieciowej / muzycznej / plyty glownej rowniez bedzie przydatna.
  • Odpowiedz
@briskmann: Płytami nie dysponuję, ale mam Internet mobilny Play. Tylko chyba należy najpierw je ściągnąć, bo bez sterowników od USB wiele nie zdziałam. Dobrym pomysłem jest sprawdzenie Everestem komponentów i ściągnięcie ich wcześniej?
  • Odpowiedz
@briskmann: Raczej Service Pack 3 , ale i tak po nim jest jeszcze bardzo dużo aktualizacji w wu do zrobienia jeśli system oryginalny więc nie radzę ich ściągać bo to dzień zmarnowany. Myślę że SP3 wystarczy, chyba że znajdziesz na necie wersję z SP3 i najnowszymi aktualizacjami od razu to wtedy byłoby najlepiej.
  • Odpowiedz
@dizel81: Oczywiscie Service Pack 3 bedzie lepszy, mialem na mysli Service Pack 2 jako przyklad. Generalnie instalacja pierwotnej wersji Win XP a potem szukanie dzialajacego linku do SP2 lub SP3 to jest zmudna przygoda, wiec warto zapobiec temu wysilkowi i dodac jakikolwiek SP do instalacji.
  • Odpowiedz