Wpis z mikrobloga

Czy przesyłkę z odbiorem w punkcie pocztowym (Poczta Polska) może odebrać ktoś inny niż adresat? Już nie pamiętam co było na ostatniej takiej przesyłce, ale wydaje mi się że z moich danych tylko imię, nazwisko i numer telefonu. Czy ktoś o takim samym nazwisku (córka/żona/dziadek) mógłby taką przesyłkę odebrać?

#pocztapolska #poczta #kiciochpyta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@zenkowik: może ktoś inny! Wystarczy tylko, że napiszesz (nawet odręcznie) tak zwane upoważnienie pocztowe na zasadach ogólnych. Ta osoba idzie z tym kwitem na pocztę i powinna wszystko dostać. Nie jest potrzebny żaden notariusz ani druk poczty do takich upoważnień (który kosztuje ok 20 zł).
  • Odpowiedz
  • 1
@zenkowik: nie ma za co :-) ja to ćwiczyłam jakiś miesiąc temu i działa :-) gdyby beton pocztowy się rzucał, że druk.nie taki albo coś, to wołaj naczelnika, prawo jest po Twojej stronie. I koniecznie wklep do pisma właśnie podstawę prawną :-) trzymam kciuki!
  • Odpowiedz
@MyshaM: niestety tak to nie dziala. Do odbioru przesylek na zasadach specjalnych wymagane jest pelnomocnictwo pocztowe skladane na urzedzie przez osobe zainteresowana. Odrecznie wypisane na kartce upowaznienie nawet z danymi z dowodu jest nieuznawane.
  • Odpowiedz
@Old_Postman: Sądy chyba wysyłają teraz InPostem? Nie wiem właśnie czy na przesyłce z odbiorem w punkcie jest jakikolwiek "mój" adres - wydaje mi się, że tylko imię, nazwisko i numer telefonu (adres jest placówki pocztowej).

@MyshaM: Thx, uzupełnię i druknę ten wzór ze stronki, tam chyba jest wszystko co może mi się przydać przy ewentualnych problemach.
  • Odpowiedz
  • 2
@Old_Postman: owszem, ale tutaj mówimy o przesyłkach normalnych (paczka, list od cioci, przekaz pocztowy). Jak pismo z sądu, to rzeczywiście trzeba zapłacić dwie dychy za papier na druku pocztowym i podpisać go przy pracowniku poczty.
  • Odpowiedz