Aktywne Wpisy

RyanWolf +98
#swiatwedlugkiepskich Mariola z deka rozbyła się w biedrach...
źródło: image
Pobierz
enron +203
36 356,95 - 10,13 - 1,38 - 42,20 = 36 303,24
Siedem lat temu po raz pierwszy postanowiłem się zmierzyć z królewskim dystansem. Nie byłem specjalnie przygotowany, nie miałem pomysłu jak to przebiec i poległem - zaliczywszy czas ponad 4h21m. I tak byłem z siebie dumny, bo mimo myśli by poddać się już na półmetku - domęczyłem pełny dystans.
Dwa lata temu byłem już przygotowany, wytrenowany - ale upał, jaki zastał mnie na starcie
Siedem lat temu po raz pierwszy postanowiłem się zmierzyć z królewskim dystansem. Nie byłem specjalnie przygotowany, nie miałem pomysłu jak to przebiec i poległem - zaliczywszy czas ponad 4h21m. I tak byłem z siebie dumny, bo mimo myśli by poddać się już na półmetku - domęczyłem pełny dystans.
Dwa lata temu byłem już przygotowany, wytrenowany - ale upał, jaki zastał mnie na starcie
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

"Życie jest zawsze jak katastrofa okrętu, podczas której toną nasze nadzieje (…) - twierdził francuski pisarz Aleksander Dumas. Jednak katastrofa emerytalna w Polsce może być o wiele większa niż okrętu.
Polska wchodzi na drogę bliskiej katastrofy. Podniesiony wiek emerytalny do 67. roku życia pracujących - nad czym rzekomo rozpacza i obiecuje to zmienić, prezes Kaczyński - nie rozwiąże problemu i nie zapobiegnie zapaści. Inaczej mówiąc, podniesienie wieku emerytalnego nie uratuje nas przed emerytalną katastrofą - alarmuje Główny Urząd Statystyczny. To tym bardziej groźne, że dług publiczny bardzo wysoki i ciągle rośnie. Stoimy też w obliczu potężnego kryzysu demograficznego.
Do 2050 roku, liczba emerytów w Polsce wzrośnie, z obecnych 7 do 10 milionów. A to oznacza, że jeżeli rząd nie poczyni kroków zapobiegawczych, to nasz kraj stanie na krawędzi bankructwa, a liczba obywateli zacznie dramatycznie spadać. W tym silnie alarmowym tonie nie ma żadnej przesady. – Teraz, na 100 pracujących Polaków, mamy 28 emerytów - wylicza GUS. W 2050 roku, na 100 pracujących, przypadnie już 52 emerytów. Polskiego budżetu nie będzie stać na ich utrzymanie.
Grozi to każdemu wyjątkowo niską emeryturą, a także brakiem budżetowych pieniędzy na służbę zdrowia, jak również wprowadzeniem wysokich podatków dla pracujących i firm. Recepty w tej sytuacji są dwie – informuje http://www.rmf24.pl/ekonomia/news-gus-katastrofa-emerytalna-nieunikniona-polsce-grozi-bankruct,nId,1553777. Zatem rząd ma dwa wyjścia: albo musi znowu podnieść wiek emerytalny, albo skutecznie zachęcić młodych Polaków do rodzenia dzieci. I powinien uczynić to bardzo szybko.
Gdyby w 2013 roku rząd Donalda Tuska, nie podniósł wieku emerytalnego do 67. roku życia, to na sto osób w wieku produkcyjnym w 2050 roku, przypadałoby u nas 75 osób uprawnionych do emerytury.
Obecnie - według danych GUS - osoby w wieku powyżej 65 lat, mają już za sobą okres aktywności zawodowej i dla 95 procent seniorów, wyłącznym źródłem utrzymania jest emerytura lub renta. Natomiast za 36 lat, czyli w 2050 roku, stosunek pracujących do seniorów - emerytów i rencistów – będzie jak jedna druga do ponad jednej drugiej. A świadczenia seniorów będą zaledwie głodowe. Zdaniem części Polaków, którzy uciekli za pracą na Zachód, tylko taka droga może zapewnić młodym, godną przyszłość. Niektórzy twierdzą, że wystarczy zlikwidować ZUS i będzie po kłopocie.
Stanisław Cybruch
Na zdjęciu ilustracyjnym - Monety polskie. Tylko kilka słupków monet mogą otrzymać emeryci miesięcznego świadczenia z ZUS za 36 lat. Foto: pytamy.wp.pl.google.com.
źródło: comment_125ATm9KPJyP7JNCFUSQZFxW0f0hPbXa.jpg
Pobierzjest tylko fragment tego tutaj (chodzi mi o wnioski):
@stanislaw-cybruch: tutaj masz rację. chciałem napisać "coś jak Komuna w Polsce" (szybko pisałem)
@stanislaw-cybruch: tylko Francja jest bogatszym krajem niż Polska i może sobie na to
Wracając do dzisiejszych emerytów (może się to panu nie spodobać) ale to właśnie oni i tamtejsze rządy "ubiły sobie ciepłe gniazdko" ceną mojego i przyszłych pokoleń (nie mówię tu o zadłużeniu za gierka ale o przechodzenie na wcześniejsze emerytury mimo że nawet ich nie wypracowali !!!)
Po za tym co to ma być