Chciałem bardzo podziękować Mirkowi, który parę tygodni temu wkleił tutaj swój zoorlockowy deck, którym dobijał do legendy. Spróbowałem w tegotygodniowym Tavern Brawlu i są efekty :> (nagrody i decklist w kom)
Słyszałem parę razy na Trójce taką króciutką (<2 min) pseudopunkową piosenkę o herbacie - pamięta ktoś jak ona się nazywała? Poległem podczas szukania z googlami :(
Mam Samsunga Solid z zepsutym gniazdem do ładowania (od przepięcia w sieci?) - chyba do naprawienia, bo poza tym, że się nie ładuje to działał normalnie dopóki bateria się nie zdrenowała. Czy ktoś może polecić jakiś serwis, gdzie sobie poradzą z naprawą?
W fermentorze drożdże szaleją, zrobiłem sobie takie tam pszeniczne (http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/394888/kardamon), na drożdżach BELGIAN WIT M21 Mangrove Jack's. Siedzi sobie tam od soboty, w niedzielę planuję przelać na cichą i sypnąć trochę chmielu na zimno.
I teraz pytanie - trzymać na cichej tyle ile zwykle (tj. ok tygodnia jeszcze sprawdzając BLG) czy trochę dłużej żeby pozbyć się smrodku? Trochę teraz daje pijanym wulkanem tj. siareczką - z tego co pamiętam te drożdże
Wiecie, co się właśnie stało? Dzwoniła do mnie mama Torbjörna, okazało się, że krasnolud popełnił samobójstwo. Powiesił się na własnej brodzie, zostawił list pożegnalny, w którym napisał, że nie może znieść szykanowania w internecie. Brawo! Mam nadzieję, że odpowiednie kroki zostaną podjęte, zostało już złożone zawiadomienie do Blizzarda. Czemu nie możecie normalnie pisać, komentować, rozmawiać, tylko musicie szykanować underpowered bohaterów? Nawet sobie nie wyobrażacie, co ten krasnolud przeżywał - nie miał żadnych
Moje ryżowe lekkie coś zabutelkowane. Wszystkie założenia spełnione (leciutkie, prawie bez goryczki, trochę owoców z chmielenia na zimno). Jedyną wadą jest kolor - wygląda jak bardzo cieniutki rosół (ale za to klarowny! ;) ).
Będę w weekend warzył pierwsze piwo po przerwie wakacyjnej, lekkie ryżowe z amerykańskim chmielem. Mam dwa pytania:
1. Kiedy dorzucać do zacierania płatki ryżowe (mam błyskawiczne) - razem ze słodem na zacieranie na lenia? Czy mimo ich błyskawiczności może lepiej rozgotować wcześniej i taką mamałygę wrzucić przed słodem do wody?
2. Ten jeden raz chcę zrobić coś, czym nie będzie pluł mój tata, więc mocno ograniczam ilość chmielu. Plan mam taki, żeby
@mjarosz: IBU z chmielenia na zimno nie ma. I jak chcesz mało IBU to ja bym bardziej celował w chmielenie nie na 60 min ( bo tylko tracisz aromat i smak z Citry i rocznik 2015 citry jest kiepski jeśli chodzi o goryczkę) i więcej sypnął po 30 min gotowania /np na 20 min/