Cześć,
Kto z nas nie lubi zaczynać dnia od małej czarnej. Kawa nie bierze jeńców, kocha się ją albo nienawidzi. Wyjątkowa i mało znana jest u nas kawa z Wietnamu i wietnamski sposób parzenia kawy. Wietnam jest drugim na świecie producentem i eksporterem kawy. Ale 97% ziaren to robusta uważana u nas za gorszą od arabiki. Niesłusznie bo kawa kawie nie jest równa a liczy się przede wszystkim jakość ziaren. Dobra robusta ma czekoladowe i orzechowe nuty i często podaje się ją z różnymi dodatkami. Ciekawy jest wietnamski sposób parzenia kawy w podobnym do french pressa zaparzaczu phin. A jeszcze ciekawsze sposoby podawania. Jest kawa jajeczna, z jogurtem ( innym niż nasz, polski ), z mlekiem kokosowym czy solą.
W tekście opisuję wietnamską kawę, miejsca, gdzie można jej spróbować oraz sposoby przygotowania.
Zapraszam
Kto z nas nie lubi zaczynać dnia od małej czarnej. Kawa nie bierze jeńców, kocha się ją albo nienawidzi. Wyjątkowa i mało znana jest u nas kawa z Wietnamu i wietnamski sposób parzenia kawy. Wietnam jest drugim na świecie producentem i eksporterem kawy. Ale 97% ziaren to robusta uważana u nas za gorszą od arabiki. Niesłusznie bo kawa kawie nie jest równa a liczy się przede wszystkim jakość ziaren. Dobra robusta ma czekoladowe i orzechowe nuty i często podaje się ją z różnymi dodatkami. Ciekawy jest wietnamski sposób parzenia kawy w podobnym do french pressa zaparzaczu phin. A jeszcze ciekawsze sposoby podawania. Jest kawa jajeczna, z jogurtem ( innym niż nasz, polski ), z mlekiem kokosowym czy solą.
W tekście opisuję wietnamską kawę, miejsca, gdzie można jej spróbować oraz sposoby przygotowania.
Zapraszam
Komentarz usunięty przez moderatora