Ale mnie #!$%@? to sranie sie podludzi z gastro, jak ktos nie da im napiwku. #!$%@?, ide do restauracji, zamawiam, zjadam, place i wychodzę, za co ja mam komus dawac jakies dodatkowe pieniadze?
Rozumiem, ze ci wszyscy kelnerzy i dostawcy jak ida do sklepu to tez daja kilka zlotych napiwku kasjerce?
- po ile ten telewizor?
- 1499zl prosze pana
- prosze policzyc 1502zl za miłą obsluge
Albo u lekarza
- ile
Rozumiem, ze ci wszyscy kelnerzy i dostawcy jak ida do sklepu to tez daja kilka zlotych napiwku kasjerce?
- po ile ten telewizor?
- 1499zl prosze pana
- prosze policzyc 1502zl za miłą obsluge
Albo u lekarza
- ile
- 12
@RenkaRenkeMyje: Napiwki się daje bo kiedyś to restauracja to było jedno z nielicznych miejsc gdzie biedota i burżuazja/arystokracja się stykała. Taki bogacz musiał mieć gest żeby dać biedactwu ochłapy. Tak samo dawało się grosza woźnicy, bojowi hotelowemu, kurierowi, szatniarzowi. Napiwek to jest rzecz tylko trochę lepsza niż jałmużna, dawana wyzyskiwanej klasie pracującej przez człowieka co chciał pokazać jaki to on nie jest dobry. I nie danie napiwku było w złym guście
- 1
Do restauracji nie idzie się tylko po to, żeby się nażreć.
@zielonzielon: Ja idę. I co dalej? Nie będę mógł dołączyć do twojego klubu wykwintnych degustatorów czy co? xD
- 0
kebab czy pizza z zamawianiem przy barze nijak ma się do kultury restauracyjnej
@lukaszzz: A napiwek "wypada" dać bo "tradycja". #!$%@? NPC.
- 2
konkrety - ile razy byles w restauracji w tym miesiacu? Ile wydales, ile dales tipa?
@lukaszzz: Co to ma do rzeczy i co to cię obchodzi? Może on jeść codziennie kebaba i nic nie dawać napiwku. Jest on wykluczony z dyskusji jak nie daje jałmużny biedocie?
- 4
@lukaszzz: Problem z tym, że w dyskusji mowa jest o wszystkich lokalach z obsługą kelnerską. Nawet kebaby mają taką. Nie chodzi tylko o wasze towarzystwo wzajemnego mierzenia sobie fiuta ilością napiwku. Jak lubisz dawać napiwki to dawaj. Ja jestem przeciwko i nie chcę żeby ktoś był uważany za skąpca albo biedaka albo ktoś mu mówił, żeby odgrzał sobie pizzę z biedronki bo go "nie stać" na danie napiwku. Kelnerowanie to zawód
- 0
"wydaje mi się, że za mało zarabiasz i żal mi cię, masz tu pare jenów"
@tomhet: Bo taka jest intencja dawania napiwku. U nas też. Tylko, że tam unoszą się honorem a u nas wstydu nie mają żeby żebrać.
- 1
najlepsze, że kelnerzy sami na siebie kręcą bata
@WillyJamess: Nie oni pierwsi i nie ostatni. Podobno było przecież z kierowcami zawodowymi, którzy wolą mieć płacone oficjalnie minimalną plus od kilometra pod stołem, a potem płacz bo 4 dni stoją gdzieś w Hiszpanii bo spedytor nie chce, żeby ciężarówka wracała na pusto i nie mają płacone dniówki bo nie "zarabiają". Dodatkowo chętnie by jeździli 24 godziny na dobę gdyby nie tacho.
Dla
- 0
nie potrafia posprzatac kuchni na przyjazd telewizji xD
@RenkaRenkeMyje: A to, że w każdej kuchni używają przypraw w torebkach prymat też wierzysz? :P
- 0
@KopiePaczki: Ja też pracowałem jako kurier i nadal jestem przeciwko idei dawania napiwku obligatoryjnie. Lepsza jest wyższa a pewna płaca niż liczenie na grosze. Raz ktoś da a raz ktoś nie da. I nie rozumiem złoszczenia się na tych co chcą mieć coś jak najtaniej. Nie każdy ma budżet z gumy.
- 0
@RenkaRenkeMyje: Widziałem gdzieś na wykopie pretensję kilku właścicieli lokali, że pokazali ich restauracje jako jakieś brudne speluny na potrzeby scenariusza. Jak znajdę to ci pokażę. Jestem w stanie uwierzyć, że jeśli restauracja byłaby normalna a nie byliby w stanie nic pokazać ciekawego co można byłoby szybko poprawić to by ekipa coś dodała od siebie. Oczywiście z pewnością znajdą się debile co pokażą, że mają syf w telewizji, ale czy wszyscy są
- 0
@RenkaRenkeMyje: Skoro tak mówisz. To co lubisz zamówić z restauracji i czego unikasz?
- 0
nie lubie kebsow, "chinczykow"
@RenkaRenkeMyje: Myślałem, że to akurat będziesz wolał bo widać kuchnię i jak gotują.
#logikarozowychpaskow #piwo #somersby #latwapani #rozowepaski