To prawda, że pędzac według tradycyjnej receptury (1410) nie można wyprodukować metanolu? Gdzieś słyszałem że po melinach pędzą bimber z rozpuszczalnikow i stad ten popularny metanol.
@zihlmann2: tak z sacharozy praktycznie niema metanolu ale i tak pierwsze 200g idzie na rozpałkę, bo lecą jakieś inne acetony :) ale raczej nie grozi to oślepnięciem
Co innego jak się robi z żyta, ziemniaków tam może się trochę uzbierać ale to też minimalne ilości.
2. Chodzi ci o węgiel aktywny nie czuć nic alko też nie czujesz :)
3. Kiedyś klasyczne gąsiory ale teraz używam je tylko do wina, beczka 60l z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością nie pamiętam nazwy jakieś 10 zł na allegro
@adminik: tu masz wszystko http://www.homedistiller.org/ ale w dużym skrócie na początek 1410 a jeżeli chcemy zrobić coś naprawdę dobrego można kupić drożdże typowo do produkcji C2H5OH, potem drożdże mieszamy z ciepłą wodą i cukrem, a po zakończeniu fermentacji wrzucamy na kolumnę lub inne urządzenie.
Komentarze (122)
najlepsze
2. Z czego pędzisz? Tylko z cukru czy jakieś owoce ziemniaczki może jakieś inne sposoby o których nie słyszałem?
3. Jakiego typu używasz aparatury?
4. Ile wychodzi Ci alkoholu zdatnego do picia z przypuśćmy 10l zacieru?
5. Jak długo zacier musi dojrzewać?
6. Czym podgrzewasz zacier?
7. Ile trwa wydestylowanie 10l zacieru na smaczny bimberek?
8. Ile procent (około) ma produkt końcowy?
9. Stosujesz jakieś filtry? (słyszałem o
Kiedyś słoneczko na butlę, ale niebezpiecznie i dużo zachodu koszta podobne 1zł na 1l.
2. Jeśli tak to miałeś jakieś konsekwencje?
3. Mocno czuć jak się robi bimber w domu?
2.postawił 12 piw.
3. a to już inna historia jak się zagapisz to czuć.
Co innego jak się robi z żyta, ziemniaków tam może się trochę uzbierać ale to też minimalne ilości.
1. 0,5l za spawanie
2. Chodzi ci o węgiel aktywny nie czuć nic alko też nie czujesz :)
3. Kiedyś klasyczne gąsiory ale teraz używam je tylko do wina, beczka 60l z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością nie pamiętam nazwy jakieś 10 zł na allegro