[ENG] Prostym językiem ale w naukowy sposób o kiszeniu ogórków i kapusty
Wyjaśnienie rzeczy dziejących się podczas kiszenia, jak to robić poprawnie oraz czego nie robić. Przystępnym językiem wypowiada się nawet naukowiec oraz pojawiają się porady jak robić to lepiej czyli np. dlaczego warto ścinać koniec ogórka od strony kwiatu. Cały kanał świetny!

- #
- #
- #
- #
- 52
- Odpowiedz
Komentarze (52)
najlepsze
@echelon_: A skąd brali reklamówki ponad 2,7 tys. lat temu?
źródło: comment_1632496945WZxmpOGCbmOReIqJgMf6h4,w800
PobierzNatomiast jak się przyjrzeć typowo żydowskim deserom, to praktycznie 90% z nich ma jakiś polski odpowiednik, różniący się, poza brakiem
źródło: obraz
PobierzW sumie- od czasów wprowadzenia takich słoików do obiegu. Po prostu do słoika wkłada się ogórki, przyprawy i sodę z solą, zamyka- i czeka. Różnią się od beczkowych bo są bardziej jędrne i kwaśniejsze, jednak w drugim roku miękną i raczej bardziej nadają się na zupę.Problem polega raczej na tym że słoików Wecka już się w Polsce nie produkuje i ich ilość w obrocie się zmniejsza, więc zacząłem kisić
Przepraszam, nie znalem tej firmy. Tak, to ten typ ale nasze z Piotrkowa Trybunalskiego wieczka i sprężynki miały oddzielnie. Jednak widzę że cena większych jest dość zaporowa, a jeśli zacząłem kisić w w twistach to ciśnienie na słoiki wecka mi spadło- tym bardziej że bywa iż w marketach słoik z zawartością kosztuje niewiele więcej niż sam słoik. No, ale to to już polityka.
Nie kiś ogóra w czasie burzy!