Nie tylko celiakia. Gluten, czy jest czego się bać?
Artykuł na temat historii badań nad glutenem, chorobach związanych z nietolerancją glutenu, dietach bezglutenowych i epidemiologii nietolerancji glutenu. Czyli nic dla domorosłych piekarzy ;)
Gulosus z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 4
- Odpowiedz
Komentarze (4)
najlepsze
Może być uczulenie na gluten czyli celiakia.
A rozmaite inny choroby układu pokarmowego występujące u ludzi jedzących zboża, biorą się nie od glutenu tylko od skażenia zboża pestycydami i herbicydami (najczęściej glifostatem).
Test na takie coś jest banalnie łatwy, wyodrębnić grupę, która je tylko produkty zbożowe uprawianych bez środków ochrony roślin. Juz by
Niestety kupienie takiej mąki albo chleba w normalnym sklepie jest trudne bo przy przemysłowej produkcji miesza się ziarno od różnych rolników, nawet jeśli kilku ma dobre ziarno wystarczy jeden który dosuszał je randapem na polu i potem wszystko jest skażone.
A nawet