Macanie pieczywa plagą w sieciach handlowych. "To problem od wielu lat"
- W sklepach z wypiekiem na miejscu dotykanie pieczywa przed zakupem jest "popularne" wśród znaczącego procenta kupujących. Może to dotyczyć nawet 8-10% transakcji zakupu pieczywa - mówi Andrzej Piętka, ekspert piekarniczy.
PortalSpozywczy z- #
- #
- #
- 16
Komentarze (16)
najlepsze
Bezdotykowe gabloty do pieczywa, gdzie nie ma możliwości dotknąć chleba czy bułki również znane są od wielu lat.
Widywałem w innych krajach różne rozwiązania. Jedne z prostszych działały tak że bułkę czy chleb trzeba było zepchnąć specjalnym "kijkiem" do szuflady znajdującej się poniżej i dopiero wtedy wyjąć.
Inne rozwiązanie to specjalne szczypce umieszczone na lince tak że nie było możliwości dotknięcia bułki. Tymi szczypcami brało się bułkę
ale sa miejsca gdzie sie gotowce wypieka na miejscu i sprzedawca dba o higiene.
Jakis czas temu w takim miejscu poszedlem po swieze bulki. i widze jak jakis seba doslownie wygrzebuje golymi lapami pieczywo, bo szczypcami do poboerania bulek, ktore tam byly widocznie nie potrafil sie poslugiwac. Tylko go skomentowalem z pogarda. "ale tak lapami? przeciez inni
@torelek: Oczywiście. Są większe i mniejsze Lidly i Biedronki. U mnie, w tych co korzystam, akurat sami pieką część(z mrożonego) i część jest dostarczana z zewnętrznego, dużego zakładu.
Np fotka z przykładowej Biedry: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Biedronka_w_Bia%C5%82ymstoku_ul._Wroc%C5%82awska_11,_piec_do_wypieku_chleba.jpg
Przykładowy Lidl: https://fanlidla.pl/opinie/artykuly.spozywcze/995,Lidl-pieczywo