Fałszywy miód z syropu ryżowego, niewykrywalny w badaniach czyli miód z marketu.
Kilka słów o 'miodzie'. Problemy z cukrem, a finalnie wysokie ceny skłoniły mnie do poszukiwania cukru i inwertów za granicą. Okazało się, że można kupić taniej, a przy okazji natrafiłem na syropy ryżowe, które reklamowane są na chińskim portalu jako fałszywy miód niewykrywalny w badaniach.
- #
- #
- #
- #
- 162
Komentarze (162)
najlepsze
Konsument nie zrobi nawet podstawowych badań, które miałyby szansę powiedzieć coś o miodzie bo ich koszt przekroczy wartość miodu które większość ludzi (zwłaszcza Polaków) spożywa.
Po to płacimy podatki i utrzymujemy różne instytucje, żeby robiły to w imieniu konsumentów. No ale nie robią.
Miód to nie tylko cukry, to również inne składniki w tym enzymy dodawane przez pszczoły. Sztuczny miód jest znany od
Do dziś mam w głowie jakiś miód z albańskich gór. Nie mam pojęcia z czego był, ale tak dobrego nigdy nie jadłem.
Netflix zrobił nawet w tym temacie reportaż - Rotten s01e01
https://www.netflix.com/pl/title/80146284?s=i&trkid=13747225&vlang=pl&clip=81020898
@mplasznx: zwykła woda, przynajmniej nie jest zapchana węglami.
W roku 2007 kierownik azjatyckiej grupy Mayu Yamamoto otrzymał nagrodę Ig Nobla
@Niebotyk: no niby OK, pyłek. Tylko że pyłek jest zbudowany tak, że wszystko co w nim wartościowe, znajduje się w otoczce celulozy. A człowiek celulozy niemalże nie trawi. Tak że z tym pyłkiem to nie do końca tak, jak by się wydawało....
@Niebotyk: Gorzej, to syrop glukozowo-fruktozowy z dodatkami.
Ale jak to w PL... Jako normalny miód i to skala zjawiska była zacna na tyle, aż władza to zlikwidowała.
Tak coś mi świta w głowie.
Komentarz usunięty przez moderatora
@MelinZgierski: na pewno nie będzie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kilogram pyłku zbieram w dwa dni (bo mam poławiacze tylko na dwóch ulach i tylko na własne potrzeby). Skoro jesteś tak dobre poinformowany to napisz ile ton syropu można by nasycić kilogramem pyłku uzyskując podobną ilość pyłku co w miodzie.
Wożąc z samego rzepaku dało się wziąć 10-15kg i to przez amatora.
Skąd się miodzie mają wziąć antybiotyki, skoro od 20 czy 30 lat nie wolno ich stosować w pszczelarstwie w UE? Prędzej miody 'dużych producentów' będą nimi zapaskudzone bo poza UE nadal są używane legalnie, a większość tego co stoi
Najbezpieczniej brać u swojego zaufanego pszczelarza, ale to trzeba sobie znaleźć.
Nie uważam miodu za panaceum tylko za dobry produkt żywnościowy i wyłącznie w miarę regularne spożywanie go, daje jakieś wymierne efekty. Jak już jesteś chory to po ptokach. Ma swoje właściwości, o których większość zjadaczy nie słyszała (np kwestia leczenia się ran posmarowanych miodem, czy poprawa ogólnej odporności itp), robi się nowe badania starych zastosowań i
Co do rozpoznawania to mejza prawda, metody domowe