@Czesterek: nawet nie przed wiekami, za młodu naszych dziadków/rodziców w Polsce mięso jadło się raz w tygodniu albo w święta. Teraz większość wpieprza je 2 razy dziennie jak nie częściej.
To dzięki pożywieniu o wysokiej gęstości kalorycznej zmniejszył się nasz układ trawienny a mózg powiększył, a by złapać to pożywienie dodatkowo rozwijał. Dzięki pokarmowi zwierzęcemu staliśmy się ludźmi ¯\_(ツ)_/¯
do tematu obecnego ma się to tak, że gatunku mięso/wszystkożernego nie przestawia się na jedzenie trawy, to po 1 niezdrowe a po drugie tłuszcz zwierzęcy jak i mięso jest nam potrzebne do prawidłowego rozwoju i z tym nie ma dyskusji
@ThePr0: za to uwielbiam wykop. większość naukowców uważa, że zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa, tylko niektórzy się z tym nie zgadzają i wchodzą w polemikę, a tu przychodzi taki wykopek i
Less than half – only 48% – of the world’s cereals are eaten by humans. 41% is used for animal feed, and 11% for biofuels
Hmm w 2018 FAO opublikowało dane, zgodnie z którymi 14% jadalnych plonów było przeznaczanych na paszę. Teraz widzę, że zrobiło się z tego 41%. W 3 lata? Patrzyłem tam za źródłami pod nagraniem, ale nie widzę w nich rozgraniczenia na jadalne i niejadalne tylko jedną kategorię -
przez tysiąclecia? Niby w jaki sposób? Drzewa nie żyją tak długo. Chyba, że na terenie gdzie martwe drewno ląduje w wodzie i nie jest rozkładane przez bakterie tlenowe.
Rozważanie jedzenie odnosnie zmian klimatu jest nieco absurdalne. Człowiek MUSI jeść i tyle. To jest podobne myslenie, jak "trzeba zredukować populację". No to wystrzelać #!$%@?. Ktoś powie, no dobrze, ale jest jedzenie bardziej i mniej wpływające na CO2. Ale z takim myslaniem, można dojśc do absurdu i nawet z 500 roślin, finalnie zostawić tylko 5 najlepszych dla CO2 ... no bo kto powstrzyma ekozjebów w obłędzie? Może tylko jeść korę i trawę,
Komentarze (246)
najlepsze
Teraz większość wpieprza je 2 razy dziennie jak nie częściej.
Wszytko zmieniła produkcja przemysłowa.
@ThePr0: za to uwielbiam wykop. większość naukowców uważa, że zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa, tylko niektórzy się z tym nie zgadzają i wchodzą w polemikę, a tu przychodzi taki wykopek i
Hmm w 2018 FAO opublikowało dane, zgodnie z którymi 14% jadalnych plonów było przeznaczanych na paszę. Teraz widzę, że zrobiło się z tego 41%. W 3 lata? Patrzyłem tam za źródłami pod nagraniem, ale nie widzę w nich rozgraniczenia na jadalne i niejadalne tylko jedną kategorię -
@ExTc:
Ekosystem leśny jest wstanie zabsorbować CO2 i zachować go w formie biomasy przez tysiąclecia.
Chodzi o bilans.
NIE MA LASU(zero(rażące uproszenie ale mniejsza z tmy) ton co2 w glebie i biomasie) + 100 ton CO2 Powietrzu => JEST LAS(100 ton co2 w
@GruncleStan:
Nie szkodzi że nie żyją tak długo.
W tym rozumowaniu chodzi o to że punktem odniesienia jest brak lasu.
Łąka trawiasta ma okolo 10 ton biomasy na hektar
Las ma 510 ton biomasy naziemnej na hektar.
Jeśli łąkę zmienisz na las to
"Is meat really that bad?"
"Yes. But not really. But actually yes really."
@ziarnodlakur: Ich zachowanie też należy skorygować.
@ziarnodlakur: tak, właśnie dlatego najbogatsi przechodzą na weganizm a w biedota #!$%@? kurczaka za 8zl/kg xD albo wołowinę za 15zl/kg
Komentarz usunięty przez moderatora
@prewenaza: to w sumie byłoby najbardziej ekologiczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Człowiek MUSI jeść i tyle. To jest podobne myslenie, jak "trzeba zredukować populację". No to wystrzelać #!$%@?.
Ktoś powie, no dobrze, ale jest jedzenie bardziej i mniej wpływające na CO2.
Ale z takim myslaniem, można dojśc do absurdu i nawet z 500 roślin, finalnie zostawić tylko 5 najlepszych dla CO2 ... no bo kto powstrzyma ekozjebów w obłędzie?
Może tylko jeść korę i trawę,
Nie nie mozna, bo nikt nie ma prawa mowic innym co maja jeść, tylko lewccy zamordysci mysla, ze maja takie prawo.
Marzenie kazdego lewaka, #!$%@? sie w czyjes zycie i zakazywac, moralizowac, #!$%@? glupoty.
Komentarz usunięty przez moderatora