Olej palmowy wspomaga przerzutowanie nowotworów
Olej palmowy jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w słodyczach, margarynach czy żywności dla niemowląt. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ostrzega, że olej palmowy zawiera najwyższe wśród tłuszczów roślinnych stężenie substancji potencjalnie rakotwórczych.
szyna352 z- #
- #
- #
- #
- 170
- Odpowiedz
Komentarze (170)
najlepsze
W dodatku badany jest palmitic acid, jako związek, a występuje on nie tylko w oleju palmowym. Wycinek z Wikipedii poniżej o tym gdzie między innymi występuje.
"Palmitic acid is naturally produced by a wide range of other plants and organisms, typically at low levels. It is naturally present in butter, cheese, milk, and meat, as well as cocoa butter, olive oil, soybean oil, and sunflower oil.[14] Karukas contain 44.90% palmitic acid.[15] The cetyl ester of palmitic acid (cetyl palmitate)
@botaz: No ale przecież wszystko się zgadza. Kwas palmitynowy jest głównym "składnikiem" otyłości, a nie od dziś wiadomo, że otyłość zwiększa ryzyko raka.
Co do artykułu, to rzeczywiście mowa jest o
Komentarz usunięty przez moderatora
Nie sprawdzałem jakie dawki badali i czy ma to porównanie z przyjmowanymi przez ludzi (badanie było na myszach).