Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko430
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykop.pl
  • Ciekawostki
  • Informacje
  • Rozrywka
  • Sport
  • Motoryzacja
  • Technologia
  • Ukraina
  • Gospodarka
  • Podróże

Dostosuj Wykop do siebie

Wybierz treści, które Cię interesują
i zapisz jako Własną kategorię.

2907

#mirektestuje Ile jest wody w wędlinach i piersi kurczaka

#gruparatowaniapoziomu #mirektestuje (dla osób preferujących wersję wideo nagranie YT na końcu znaleziska) Cześć Mirki i Mirabelki, Po ostatnim filmiki dotyczącym detergentów do prania spytałem was na mirko, jaki test przeprowadzić jako następny. Swoimi głosamiwskazaliście, wybraliście żebym...

matkop89
matkop89
z
wykop.pl
dodany: 03.02.2019, 16:09:02
  • #
    wykop
  • #
    mirektestuje
  • #
    gruparatowaniapoziomu
  • 215
    • Facebook
    • Twitter

#gruparatowaniapoziomu #mirektestuje

(dla osób preferujących wersję wideo nagranie YT na końcu znaleziska)


Cześć Mirki i Mirabelki,

Po ostatnim filmiki dotyczącym detergentów do prania spytałem was na mirko, jaki test przeprowadzić jako następny. Swoimi głosami
wskazaliście, wybraliście żebym przetestował tabletki do zmywarek. Porównanie to z pewnością wykonam, jednak potrzebuję na nie więcej czasu (najpewniej wrzucę dopiero w 2. połowie marca). Na drugim miejscu wśród waszych wyborów znalazła się propozycja, aby sprawdzić ile wody znajduje się w wędlinach/mięsie, dlatego
też o tym traktuje dzisiejsze znalezisko.


436c6b4341585a54557a6b3d_g5I5zXVagi6FhWMbb3cZtc8xO9taiTwF.jpg



Do testu wybrałem 12 „szynek” drobiowych (tak wiem, że szynka to tylko z wieprzowiny, ale nawet sami producenci
używają tego sformułowania).

-Morliny Szyneczka z kurczaka (250g),

-Morliny Szyneczka z kurczaka delikatna (50g),

-Sokołów Sokoliki Szyneczka drobiowa (100g),

-Pikok Szynka z fileta drobiowa (100g) (Lidl),

-Drobimex Szynka delikatesowa z kurcząt (100g),

- Krakus Szynka z piersi kurczaka (100g),

- Kraina wędlin Szynka z fileta kurczaka (100g) (Biedronka),

- Krakus Pierś z kurczaka (50g),

- Pikok pure Filet z piersi kurczaka (100g) (Lidl),

- Dulano Filet z piersi kurczaka (125g) (Lidl),

- Pikok Filet z piersi (75g) (Lidl),

- Drobimex Pierś pieczona (100g).


Część z wymienionych produktów posiada w składzie wymienioną wodę, a „Krakus Szynka z piersi kurczaka”  ma na opakowaniu wprost napisane „szynka z piersi z kurczaka parzona z połączonych kawałków mięsa z dodaną wodą...” Dlatego też spodziewałem się znacznego rozrzutu wyników zawartości wody w sprawdzanych produktach.

 

Dodatkowo kupiłem 3 opakowania surowej piersi z kurczaka, żeby sprawdzić ile wody znajduje się  w samym filecie, oraz żeby mieć punkt odniesienia do wędlin:


- Kraina mięs z Biedronki
- Rzeźnik z Lidla
- Rzeźnik - Kurczak biesiadny (z chowu bez antybiotyków i GMO)


Ten ostatni wyraźnie odstaje cenowo, bo kosztuje 26,90/kg. Byłem ciekawy, czy może z uwagi na cenę ma mniej wody. 


Kilka zdań o tym jak wyglądało sprawdzanie przeze mnie zawartości wody.


Udało mi się uzyskać dostęp do sprzętu laboratoryjnego, całą procedurę podaję poniżej. 

436c6b4341585a54557a6b3d_hDgbMzjf1UwI1oRQPZ6ngvRf4glDyqBM.jpg



1. Świeżo otworzone wędliny, ważyłem na wadze laboratoryjnej z dokładnością do 0,01 grama. 
2. Następnie trafiały one na czystych, wysuszonych, metalowych miseczkach do suszarki, gdzie panowała temperatura 105 stopni Celsjusza.
3. W suszarce szynki pozostawały, aż do uzyskania stałej masy, czyli momentu w którym już cała woda odparowała. 

(*za stałą masę przyjąłem moment ,w którym po kolejnej godzinie suszenia masa nie zmieniała się o więcej niż 0,1 grama)
4. Całkowicie wysuszone wędliny po ostygnięciu, ważyłem ponownie z dokładnością do 0,01 grama.

5. Na podstawie różnicy mas, określiłem procentową zawartość wody.


WAŻNE!

Mimo iż użyłem sprzętu laboratoryjnego, nie traktujecie testu jako badania laboratoryjnego!
Miejsce w którym sprawdzałem zawartość wody, nie ma nic wspólnego z branżą spożywczą, a ja nie jestem specjalistą z branży badań  takich produktów. Nie znam też norm badawczych dla wędlin/mięs. Traktujcie to jako test szarego zwykłego konsumenta, wykonany przy użyciu trochę dokładniejszego sprzętu. Nie wyciągajcie we własnym zakresie zbyt mocnych wniosków, tym bardziej, że testowałem wyłącznie po 1 opakowaniu każdego produktu!

W pierwszej kolejności przedstawiam wam tabelę ze składami odczytanymi z opakowań wszystkich sprawdzanych produktów:

436c6b4341585a54557a6b3d_CaDZT6Zlr0JceOzLelQ9LlZZlXDIDVDy.jpg


Ponieważ dla mnie(!) w produktach wędliniarskich szczególnie ważna jest procentowa zawartość mięsa, uszeregowałem i nadałem kolory komórkom, właśnie z uwagi na ten parametr. Ważnym spostrzeżeniem jest fakt, że w produktach Morliny mamy informację, iż jest to „mięso kurczęce”. Pozostałe produkty, wyraźnie zaznaczają że mięsem w składzie jest pierś-filet z kurczaka. Jak dla mnie sformułowanie „mięso kurczęce” może oznaczać, że w składzie może znajdować się nie tylko pierś z kurczaka, ale też (lub wyłącznie) inne jego fragmenty.


Drugi wniosek płynący z analizy składów wędlin:

Produkt „Drobimex pierś pieczona” oraz „Pikok filet z piersi” to niemal na 100% dokładnie ten sam produkt. Jest wyprodukowany w tej samej fabryce, ma ten sam skład i co ważne tę samą tabelę wartości odżywczych. 


To samo tyczy się produktów „Drobimex szynka delikatesowa z kurcząt” i „Pikok szynka z fileta drobiowa”. Składy, wartości odżywcze i miejsce produkcji tych dwóch wędlin są tożsame. Co ciekawe produkt „Morliny szyneczka z kurczaka 250g” i „Morliny szyneczka z kurczaka 50g” ale z dopiskiem „delikatna”, różnią się nieznacznie między sobą. 


Trzeci wniosek:

Nie ma wyraźnej korelacji pomiędzy ceną za kg, a zawartością procentową mięsa. 
Większy wpływ ma rozmiar opakowania i marka. Produkty najdroższe (cena z kg) w moim teście wcale nie miały najwięcej mięsa (procentowo).


MASA/MASA DEKLAROWANA


Zanim przejdę do wyników zawartości wody, przedstawiam wam tabelę z masą produktu netto deklarowaną przez producenta w stosunku do masy którą zważyłem. Pamiętajcie jednak, że część  wody mogła już odparować z szynki w opakowaniu (wilgotne ścianki plastiku, krople), dlatego masa którą zważyłem po wyciągnięciu może być minimalnie niższa.


436c6b4341585a54557a6b3d_o81gSepxPpTQexO7HUUFTSevCsop5i1s.jpg


Teraz już przechodząc do samej zawartości wody. Spróbujcie się najpierw zastanowić, ile według was jest wody w mięsie. Cześć osób, którym przedstawiałem wyniki była dość mocno zaskoczona, jestem ciekawy czy i wy będziecie zdziwieni.


Tak wyglądały wędliny po wyciągnięciu z suszarki.


436c6b4341585a54557a6b3d_Vr0QBJ7stE9h1vKpelZgfvkKESpe5Czp.jpg



Wyniki zawartości wody w surowym filecie z kurczaka:


- Kraina mięs z Biedronki (72,8% wody)
- Rzeźnik z Lidla (75,9 % wody)
- Rzeźnik - Kurczak biesiadny z chowu bez antybiotyków i GMO (75,7% wody)

średnio filet z piersi kurczaka uzyskał w moich testach -  74,8% wody.


W pierwszym kontakcie, wynik ten był dla mnie dość szokujący, dlatego na wszelki wypadek  sprawdziłem literaturę i okazało się, że faktycznie w chudym mięsie zawartość wody może wynosić ok. 75 % (możecie sprawdzić chociażby na wiki). Wychodzi na to że, jak to określił mój znajomy „Kurczaka to bardziej pijemy niż jemy”


Jeżeli chodzi o zawartość wody w wędlinach to prezentuje się ona tak:


436c6b4341585a54557a6b3d_MmuCN48tfOe7rjtCXavVWsr8J9b7HRCZ.jpg


Jak widzicie zawartość wody w wędlinach  zawiera się w przedziale 71,2 do 75 %, co oznacza, że nie odbiega znacząco od zawartości wody w surowej piersi kurczaka. 
Rozpiętość wyników na poziomie 3,8 punktu procentowego, wydaje się być nieduża, chociaż można spojrzeć na nią trochę z innej strony.

Ze 100 gramów Sokolików otrzymałem 25 gramów masy suchej, natomiast ze 100 gramów Piersi pieczonej Drobimexu zostało mi 28,8 gramów masy suchej. Co oznacza że różnica w masie suchej przekraczała wyraźnie 10%. 


Jakie wnioski mogą płynąć z całości testu:


Wniosek nr 1,  może się wydać dość oczywisty, ale jest bardziej przekonywający dopiero po teście. 

- Jeżeli chcecie oszacować ile wody jest w danym produkcie, zajrzyjcie do tabeli wartości odżywczych, gdyż jeżeli zsumuje się masę wyszczególnionych makroelementów, to woda będzie stanowiła dopełnienie do 100%.


(nie mogę wrzucić już więcej grafik?, mam problem z dodaniem, może uda się w komentarzu)


W moich wynikach suma białka, węglowodanów, tłuszczy oraz soli połączona ze zmierzoną przeze mnie zawartością wody, składa się bardzo blisko 100%. 
Dlaczego rozbieżności przekraczają niekiedy 2 punkty procentowe? 


Moje przypuszczenia:
-Tabelę wartości odżywczych sporządza się nie dla określonego opakowania produktu, a większej partii towaru, więc dochodzi tu różnica z uwagi na zmienność samego produktu.
- Część wody pozostała w opakowaniu, szynka parowała pozostawiając część swojej masy na folii/plastiku

Wniosek nr 2:


Nie ma znaczących różnic pomiędzy produktami, które mają wodę w składzie i tych bez wody w składzie. Rozbieżność pomiędzy zawartością wody w piersi z kurczaka a wędlinami też nie jest duża.


Wniosek nr 3.

Skoro pierś z kurczaka to koszt kilkunastu zł za kilogram, a koszt wędlin to nawet 40 - 60 zł za kg, a w wyniku obróbki masa znacząco nie spada, może warto spróbować wyprodukować coś we własnym zakresie. W internetach można znaleźć naprawdę sporo przepisów jak wykonać wędliny w domowym zaciszu, może trzeba to rozważyć. Nawet uwzględniająć koszt obróbki cieplnej powinno wyjść znacznie taniej.


Mam nadzieje że się wam podobało 

Do zobaczenia! 


I obiecany link do YT





Treści powiązane (3)

Poprzedni wykop, o którym mowa

awm
z wykop.pl
  • 45

"Pompowanie" kurczaków

Dioxid
z youtu.be
  • 13

Komentarze (215)

najlepsze

L.....r
konto usunięte 03.02.2019, 16:23:32
  • 276
"Jeżeli chcecie oszacować ile wody jest w danym produkcie, zajrzyjcie do tabeli wartości odżywczych, gdyż jeżeli zsumuje się masę wyszczególnionych makroelementów, to woda będzie stanowiła dopełnienie do 100%."


o, to genialny wniosek... :)
  • 13
matkop89
matkop89
03.02.2019, 16:39:22
  • 211
@Lendzer: Kabanosy są suszone mocno, więc to chyba możliwe.
JBFC
JBFC
03.02.2019, 17:40:16
  • 156
@slavoy: delma zdrowa? XD Za dużo reklam 20 lat temu się naoglądałeś
Raciatek
Raciatek
03.02.2019, 16:29:25
  • 139
Wiecie, na początku byłem w szoku, ale w sumie... Sami też składamy się w dużym procencie z wody. Test ten więc jest ciekawy, ale nie powinien nas zaskakiwać chyba.
  • 15
CichyBob
CichyBob
03.02.2019, 17:09:52
  • 100
@Raciatek: no logiczne, człowiek to też mięso i składa się w 70% z wody. Kura ma tak samo więc nic dziwnego w tym nie ma
Raciatek
Raciatek
03.02.2019, 17:24:45
  • 19
@kawior2007: woda to chyba nie tylko krew. A poza tym w procesie produkcyjnym często muszą ją dodawać, byś miał szynkę, a nie kabanosy ;)
matkop89
matkop89
03.02.2019, 16:13:38
  • 135
Brakująca grafika
źródło: comment_hi7s87la0jBYpf7XO2qnbWNA69kZEqWT.jpg
  • 31
p.....e
konto usunięte 03.02.2019, 16:54:14
  • 97
Lepiej żeby było dużo wody


@GangsterUrodzony2005UA: Jak lubisz wodę zawsze możesz jeść pierś prosto z wanny.
p.....e
konto usunięte 03.02.2019, 16:57:08
  • 49
suchy chleb


@GangsterUrodzony2005UA: nie ma to jak porównywanie mięsa do chleba. Może jeszcze napisz, że pranie robię bez wody, dzbanie. xD
zdjecie_z_wenszem
zdjecie_z_wenszem
03.02.2019, 16:15:06
  • 96
naukowy mirek. szanuję
  • 1
lolo1976
lolo1976
03.02.2019, 22:58:03
  • 4
@zdjecie_z_wenszem: to co zostało po wysuszeniu, to nie musi być mięso. Różne świństwa dodają dla zwiększenia objętości: MOM, soję, bambus, skrobię modyfikowaną, gumę guar, karagen, mąkę grochową, białka mleka, białko wieprzowe, błonnik pszenny, kaszę mannę, cukier, tkanka łączna, tłuszcz zwierzęcy, itp, itd. Dihydrogen monoxide to najmniejszy problem, moim zdaniem (dodana woda, H2O, monotlenek diwodoru, ) Takie wynalazki jak "szynka z kurczaka" są bardzo ryzykowne, zresztą jak wszystko co nie jest zrobione
Budo
Budo
03.02.2019, 16:15:32
  • 86
Dumny drugi wykop i komentarz. Dobra metodyka jak na amatorski test! Dodam tylko, że do dokładniejszych obliczeń spala się materiały w wyższej temperaturze, niż tylko 105 stopni. Ale i tak dobra robota.
  • 12
Budo
Budo
03.02.2019, 16:30:01
  • 20
@megawatt: Zmienia, ale dostajesz miał i masz wzory, z których potem ogarniasz zawartość wody i substancji stałych. W dodatku z takiego miału mierzy się potem zawartość minerałów np.
vostok
vostok
03.02.2019, 20:27:07
  • 5
Zmienia, ale dostajesz miał i masz wzory, z których potem ogarniasz zawartość wody i substancji stałych.


@Budo: metoda suszenia jest najdokładniejszą metodą oznaczania wody wolnej. Spalanie służy do zupełnie czego innego.

Zmienia, ale dostajesz miał i masz wzory, z których potem ogarniasz zawartość wody i substancji stałych. W dodatku z takiego miału mierzy się potem zawartość minerałów np.


@Budo: > Zmienia, ale dostajesz miał i masz wzory, z których potem
chrisx
chrisx
03.02.2019, 17:12:42
  • 46
Czyli jak napiję sie wody to tak jak bym zjadł 75% kurczaka.
Science BITCH.
  • 2
nemo007
nemo007
03.02.2019, 17:48:10 via iOS
  • 6
@chrisx: to zalezy bo jak bedziesz myslal o szynce wieprzowej to nici z kurczaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
N.....d
konto usunięte 03.02.2019, 19:00:51
  • 34
@chrisx: Kolega poda ile tej wody pije, to policzymy dochód i należny podatek.
źródło: comment_Tqmi0hnVQNlyYXMugPIH5BjuzcCEj4Rm.jpg
Krupier
Krupier
03.02.2019, 17:27:25 via Wykop Mobilny (Android)
  • 30
Ja już ostatnio kilka razy na wykopie pisałem - porzucilem już prawie całkowicie kupno porcjowanych wędlin na rzecz robienia ich samemu. Słowo klucz - szynkowar. Wędlina właściwie sama się robi, kwestia doprawienia pod siebie.
  • 40
t.....t
konto usunięte 03.02.2019, 17:51:23
  • 21
@Krupier: to jest zbite mięsiwo albo rolada a nie szynka, dobra szynka to solanka, przyprawy i wędzenie a nie jakaś zmielona, gotowana kupa mięsa w garnku

nie mówię że jest to złe w smaku (bo zapewne jest dobre) ale nie każdy może mieć ochotę nałożyć to na kanapkę
Krupier
Krupier
03.02.2019, 18:07:37 via Wykop Mobilny (Android)
  • 16
@nemo007: to tylko przykładowy film wyjaśniający działanie. Jak zrobisz tak ci wyjdzie, na pewno lepiej niż większość sklepowych. :)

@to_jest_chyba_kurcze_zart: to jak najbardziej jest szynka. Ale mielonkę też możesz zrobić, nikt ci nie broni. :)

@bajlando: polecam grupę na FB - wyroby z szynkowara i praski. Dużo info i przepisów. Poniżej mój bodajże schab (albo szynka, nie pamiętam) z wędzoną papryką. (ʘ‿ʘ)

W tej chwili
źródło: comment_5WAdJ0ZbkgqzSKGU16fWCVasx3PoTWKc.jpg
Citizen_37
Citizen_37
03.02.2019, 16:46:50
  • 30
źródło: comment_pdP1DwqEWI4DwnwR625ro9gdwDo7HcMF.gif
  • 1
szkorbutny
szkorbutny
03.02.2019, 18:06:00
  • 2
@Citizen_37: koszerne mięsko
wiewi0
wiewi0
03.02.2019, 17:07:49
  • 12
@matkop89 jak na kogoś nie związanego z branżą spożywczą to bardzo dobrze przeprowadzone badanie i sensowne wnioski.

Skoro pierś z kurczaka to koszt kilkunastu zł za kilogram, a koszt wędlin to nawet 40 - 60 zł za kg, a w wyniku obróbki masa znacząco nie spada, może warto spróbować wyprodukować coś we własnym zakresie


Tutaj chciałbym tylko dodać że nie jest tak, że w czasie obróbki masa surowca nie zmniejsza się. Ubytki
  • 2
matkop89
matkop89
03.02.2019, 17:22:50
  • 3
@wiewi0: Dzięki za komentarz. Jasne że koszt wędliny to nie tylko koszt surowca, ale patrząc na przepisy internetowe na domowe "szynki" drobiowe to szczególnie wymagające nie są nawet w obróbce termicznej.
wiewi0
wiewi0
03.02.2019, 17:30:19
  • 0
@matkop89: pewnie, sam zachęcam do spróbowania swoich sił w produkcji wędlin w swoim zakresie. Jeśli ktoś ma tylko czas i warunki to może być to nawet fajne hobby.
buleczkowy_potwor
buleczkowy_potwor
03.02.2019, 16:51:34
  • 10
To teraz czas na pomiar ilosci cukru w cukrze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 2
PieczkowskiRoland
PieczkowskiRoland
04.02.2019, 08:59:54 via iOS
  • 3

Komentarz usunięty przez moderatora

dziwneumniedziala
dziwneumniedziala
04.02.2019, 14:24:12
  • 0
@PieczkowskiRoland: "Afere cukrowa" - ktoś wie kim był ten Cukrow?
Karol1789
Karol1789
03.02.2019, 21:21:38
  • 8
Taka kiełbasa i wędliba najlepsza...
źródło: comment_gfXzVxM41y284XmVqNoMMdT4GTXUIGmt.jpg
  • 2
Karol1789
Karol1789
03.02.2019, 21:22:06
  • 4
@Karol1789:
źródło: comment_LJw6qHQBHdHquWz0k5sAuWj6YMdM6zms.jpg
Karol1789
Karol1789
03.02.2019, 21:24:07
  • 1
@Karol1789: wędlina*oczywiście...( ͡° ͜ʖ ͡°)
gackulus
gackulus
03.02.2019, 20:24:14
  • 5
Się napracowałeś .Szacun.
J.....s
konto usunięte 04.02.2019, 06:22:25
  • 3
Ja #!$%@? tylko podroby bo zakładam, że nie opłaca się przy nich kombinować. Czy słusznie? Co się da skombinować przy sercu drobiowym w całości?
źródło: comment_92136GNwKtFvAQb89S5ENKrGbrdflmVF.jpg
  • 6
wyestymowany
wyestymowany
04.02.2019, 08:55:35
  • 0
@James_Owens: Gulasz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
filip-milski
filip-milski
04.02.2019, 12:15:53
  • 0
@James_Owens: polecam żołądki po międzychodzku
best of the best
krzat
krzat
03.02.2019, 17:20:49
  • 3
Usmażenie / upieczenie fileta to chyba nie jest wielka filozofia. Wystarczy go potem pokroić na plasterki. Przykładowy sklad wędliny ze sklepu:

filet z piersi kurczaka (93%), skrobia ziemniaczana, sól, glukoza, ekstrakty przypraw, stabilizator (difosforany), przeciwutleniacz (askorbinian sodu), aromaty, aromat dymu wędzarniczego, substancja konserwująca (azotyn sodu)

Skład kurczaka pieczonego w domu:
filet z piersi/uda kurczaka (99%), sól, przyprawy
  • 2
wykopyrek
wykopyrek
03.02.2019, 19:07:55
  • -4
@krzat: nie, w domu masz powyżej 100%. To jak w niektórych lepszych wędlinach "100g produktu uzyskano ze 123g mięsa".
wyestymowany
wyestymowany
04.02.2019, 08:51:20
  • 0
@krzat: Dodaj, że ten robiony w domu poleży spokojnie 2 tygodnie, a ten ze sklepu ślimaczy się po kilku dniach ;) No chyba, że się nie ślimaczy - wtedy powstaje pytanie, czy to jeszcze jest produkt spożywczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
piastun
piastun
04.02.2019, 07:35:25
  • 2
gdzie on znazł kurczaka zawierającego 70% wody? Kuźwa ostatnio nie idzie znaleźć piersi kurczaka, która nie miałaby 80-85% wody.... gdzie takie kury się rodzą co mają pierś 700g i więcej?
Jak tak dalej pójdzie to przechodzę qurwa na wege dietę¯\_(ツ)_/¯ , wędlin już się staram nie kupować bo nie ma żadnej koreacji ceny z jakością, surowe mięso podobnie a już kurczak to #!$%@? do kwadratu. Chcesz usmazyć kawałki kurczaka a wychodzi, że
rastaque
rastaque
03.02.2019, 17:51:42
  • 2
Człowiek w 70% to woda.
Falkon
Falkon
05.02.2019, 10:25:34
  • 1
W pierwszym kontakcie, wynik ten był dla mnie dość szokujący, dlatego na wszelki wypadek sprawdziłem literaturę i okazało się, że faktycznie w chudym mięsie zawartość wody może wynosić ok. 75 %


Co w tym szokującego? Pierś z kurczaka to mięsień, a mięśnie składają się głównie z wody. Było o tym chyba już w podstawówce mireczku.
Gieekaa
Gieekaa
04.02.2019, 07:33:34
  • 1
Szkoda że testujący nie załatwił szynki robionej w domu. Przypuszczam że gdzieś w okolicy świąt ktoś z Wykopu użyczyłby kilka plasterków. :)
Guisantes
Guisantes
03.02.2019, 21:42:31
  • 1
@matkop89 szanuje za suszarkę od Morka (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
dramatdramatyczny
dramatdramatyczny
03.02.2019, 21:12:20
  • 1
czlowiek zje cos i napije sie do razu xD
miecz_przeznaczenia
miecz_przeznaczenia
03.02.2019, 18:15:04
  • 1
o Taki wykop tu zaglądam
Hatam
Hatam
03.02.2019, 17:21:04
  • 1
Pracowałem w branży produkującej żywność i jak 8 lat temu byłem na finiszu, to mój kolega(awansował z wędzarza na technologa żywności) kombinował by zastrzyki z mleczanu, sprawiły by mięso uzyskało minimum 15% wagi. Generalnie mój zakład miał takie podejście we wszystkich kwestiach, ale nie zawsze dało się osiągnąć cel.
  • 1
I.....s
konto usunięte 03.02.2019, 17:35:51
  • 1
@Hatam: Trzeba zalozyc hasztag #technologzywnosci !
w.....t
konto usunięte 04.02.2019, 01:44:05
  • 0
A teraz ile miesa jest w tych wedlinach?
  • 1
wipok
wipok
04.02.2019, 01:59:08
  • -1
@wuuut:
Zazwyczaj piszą to w składzie, wystarczy czytać etykiety.
holka-kofolka
holka-kofolka
03.02.2019, 22:20:57
  • 0
Bardzo szanuję za nakład pracy ʕ•ᴥ•ʔ Szkoda, że w Polsce nie ma takiej gazety jak czeski dTest, to jest niezależna gazeta (przynajmniej tak twierdzą (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)) w całości poświęcona testom konsumenckim, nie tylko żywności. Badają zarówno całe produkty, jak i tylko konkretne aspekty, np. zawartość toksyn w piwie albo pestycydów. Wnioski z tej gazety są takie, że nie ma marek wyłącznie
Jare_K
Jare_K
03.02.2019, 22:10:12
  • 0
No a wyobraźcie sobie, że producenci wędlin zaczęli by pisać: Skład: 75% woda, ...
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • Strona 1 z 3
  • >
  • Wykopujący (2907)
  • Zakopujący (11)

Hity

tygodnia

Mąż Elżbiety Witek na OIOM-ie od DWÓCH i PÓŁ roku! Jej ból jest większy niż wasz
4185
Z rybom, tak? Trzecia rocznica pięknej interwencji kelnerów/policjantów
2714
Tak się rozmawia z dziennikarzami TVP
2295
Leczenie męża Elżbiety Witek. Szpital w Legnicy wydał oświadczenie
2213
18+

Zawiera treści 18+

Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #nowywykop
  • #wykop20
  • #moderacja
  • #heheszki
  • #ciekawostki
  • #moderacjacontent
  • #hejto
  • #wykopchangelog
  • #pytanie
  • #wykop20togowno

Wykop © 2005-2023

  • Nowy Wykop
  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane

Wykop.pl

Podróże

Gospodarka

Ukraina

Technologia

Motoryzacja

Sport

Rozrywka

Informacje

Ciekawostki