Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko445
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykop.pl
  • Ciekawostki

    Ciekawostki
  • Informacje

    Informacje
  • Rozrywka

    Rozrywka
  • Sport

    Sport
  • Motoryzacja

    Motoryzacja
  • Technologia

    Technologia
  • Ukraina

    Ukraina
  • Gospodarka

    Gospodarka
  • Podróże

    Podróże

Dostosuj Wykop do siebie

Wybierz treści, które Cię interesują
i zapisz jako Własną kategorię.

981

Jak uzyskać efekt wypieczenia pizzy jak w restauracji+przepis na ciasto.

Cześć mirki, chciałem się podzielić z wami jak uzyskać efekt bliski wypieku pizzy jak w restauracji. Jako że jestem maniakiem pizzy, szukałem sposobu jak uzyskać najlepszy efekt w domu . Przy okazji podam wam jak zrobić super ciasto.

M.....0
konto usunięte
z
wykop.pl
dodany: 28.11.2017, 21:12:00
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    jedzenie
  • #
    kuchnia
  • #
    pizza
  • #
    gotowanie
  • #
    jedzzwykopem
  • 446
    • Facebook
    • Twitter
Cześć mirki, chciałem się podzielić z wami jak uzyskać efekt bliski wypieku pizzy jak w restauracji.
Jako że jestem maniakiem pizzy, szukałem sposobu jak uzyskać najlepszy efekt w domu . Przy okazji podam wam jak zrobić super ciasto. Pierwszym krokiem był zakup takiego piecyka jak na zdjęciu. Jako że fabryczna grzałka nie dawała rady postanowiłem ją wymienić z 600-> 1500 oraz wstawić kable wysokotemperaturowe do 400 st oraz usunąć diodę jak i termostat.





Piecyk po przeróbce wygląda w środku tak.



Czas wypieku to w zależności od ciasta i jego wagi ok 70 do 90 sek. A pieczenie zaczynam w ok 430 st.



Z zewnątrz zostały usunięte plastki na pokrywie a w środek wsadzona mata ceramiczna odporna na wysokie temperatury. Temperatura jest mierzona pirometrem,do temperatury 550.

Tutaj efekt jaki jest prz grzałce fabrycznej



A tutaj jaki jest efekt po modyfikacji piecyka.





Jako że jestem zielony w elektryce to piecyk został oddany do serwisu w którym została wymieniona elektryka razem z grzałką więc koszt był dla mnie dość duży samej przeróbki jeśli porównamy do samego kosztu piecyka bo aż 300 zł. Jednak jako że nie byłem zadowolony to w jaki sposób została uformowana grzałka, postanowiłem kupić sam grzałkę do gięcia w domu i na garnku w ciągu 5 min zrobiłem sobie taką jaką chciałem. Grzałki takie można dostać w każdym sklepie z grzałkami i innymi ingrediencjami :)

Jeśli jednak ktoś nie chce się bawić w jakieś piecyki ale lubi dobrą pizzę to podaje przepis. Pizza to nie jest fizyka kwantowa i najprostrze rozwiązania tutaj są najlepsze.

Mąka 00 ja używam Caputo czerwonej (rinforzata)lub niebieskiej. Nie dostaniecie jej raczej po kilogramie więc możecie użyć zwykłej 00 jaką znajdziecie i będzie ok. Mąka dobrze jeśli ma 12%białka lub więcej i dużo glutenu, jak będzie 11.5 czy 11 też nic się nie stanie, pomaga to w uzyskaniu elastyczności przy rozciąganiu placka.

Hydracja 60%-65% ja robię 65% ale ciężko się formuje takie ciasto i dobrze na początku zrobić 60% i pobawić się dla wprawy.

0.30% drożdży. Nie mam takiej wagi żeby zmierzyć taką ilość więc daje tyle ile mały paznokieć.

3%soli. Włosi zalecają tą morską nie wiem czemu.

Przygotowanie ciasta.

Do miski wlewamy wodę, sól, drożdże, mieszamy do rozpuszczenia. Po tym jak rozpuścimy dokładnie sól z drożdżami dajemy mąkę całą od razu i zaczynamy wyrabiać ciasto do uzyskania gładkości i dobrego wymieszania ciasta. Ręcznie może to być ok 10 do 15 min. Ja w robocię miksuję przez 8 min. Po tym czasie odstawiamy ciasto w całości na 12 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej ok 21 st. Po tym czasie formujemy kulki po 180-250 g w zależności od upodobań oraz możliwości piekarnika.
Po ok 10 godzinach przy 65% hydracji i w temperaturze ok 21-23 st wygląda tak.



Przy formowaniu kulek dobrze jest posmarować ręce oliwą jeśli jest duża lepkość ciasta co ułatwia formowanie.

Składniki qg upodobań jednak najlepsza pizza jest najlepsza.

Pomidory z puszki pelati lub san marzano jak kto woli. Ja takie pomidory miksuje blenderem i redukuję żeby były bardzo gęste a potem czekam do ostygnięcia przed zaaplikowaniem na ciasto.
Oregano na sos pomidorowy
Parmezan
Szynka dojrzewająca (wg upodobań)
Mozzarella
Lub inne dodatki jak
Salami picante
Suszone pomidory
Marynowane papryczki piri piri posiekane. Pomidorami.
Przepraszam ale z samej produkcji ciasta nie mam zdjęć.
Smacznego i powodzenia w bojach :)

Treści powiązane (3)

Jak piec pizzę w piekarniku

MonikaPe
z domowa.pizza
  • 7

przypomnienie

kamil876
z wykop.pl
  • 0

Komentarze (446)

najlepsze

B.....Z
konto usunięte 28.11.2017, 21:24:30
  • 97
Ewidentnie jesteś maniakiem pizzy :)
  • 3
M.....r
konto usunięte 29.11.2017, 11:29:32
  • 223
@BlackbirdZ: Mój stary to fanatyk pizzy. Pół mieszkania #!$%@? sosem najgorsze.
mar111cin
mar111cin
29.11.2017, 15:33:13
  • 2
@BlackbirdZ: Sam chyba ze 2 lata temu też kupiłem piecyk do pizzy, bardzo podobny do tego ze zdjęć, tylko w sumie kupiłem oryginalny pierwowzór - G3FERRARI>
Faktycznie jest to całkiem inny poziom pizzy, wychodzi taka bardziej jak z pizzeri i dużo szybciej niż w piekarniku. Pizza się piecze, a nie gotuje - tyle pary idzie z tych otworów dookoła że normalnie szok.

@MAKZIE00 a powiedz mi, jak sobie poradziłeś z dwoma
OverRide
OverRide
28.11.2017, 21:29:14
  • 91
@MAKZIE00 Całość przypomina mi projekt DIY na forum elektrody ( ͡° ͜ʖ ͡°)

"Widzę, że jesteś dumny ze swojego projektu. Ale może wyjaśnisz z czego? Z tego, że Arduino użyłeś w swojej grzalce do pizzy? Przerost formy nad treścią. Ale przed kolegami będziesz szpanował jakiego to ty (specjalnie z małej litery) masz piekarnik. Może byś lepiej wykorzystał Arduino?"
  • 9
Lechu1777
Lechu1777
29.11.2017, 11:47:07
  • 12
@OverRide: Elektroda to forum dla ludzi o zaniżonej samoocenie i pseudoekspertów, którzy jedyne co potrafią to odsyłać do książek. Najgorsze forum o tematyce technicznej jakie znam...
V.....u
konto usunięte 29.11.2017, 12:12:09
  • 11
@Lechu1777: elektroda to świetne forum :) jeszcze za dzieciaka musiałem o coś dopytać i użytkownicy w 5 minut wyjaśnili mi, że #!$%@? sie dowiem i to forum dla #!$%@? które sie wzajemnie masturbują rezystorami
stoprocent
stoprocent
29.11.2017, 00:07:57
  • 80
Po co wydawac 100zl na kamien, w castoramie 3 kamienie szamotowe po 5zl, wygrzac je 20min przed wlozeniem pizzy, posypac ciut mąką, pizza wyjdzie taka jak z pizzerii.
  • 55
stoprocent
stoprocent
29.11.2017, 00:21:53
  • 144
@blazkow2k: granit nie jest dobrym pomyslem, w piecach do pizzy uzywa sie kamienia szamotowego wlasnie, tego kamien oddycha pod ciastem dlatego taki oto efekt dobrej pizzy.
kubako
kubako
29.11.2017, 02:39:55
  • 234
@blazkow2k: Nie wierz we wszystko co mówią w internecie, a szczególnie na kanale kocham gotować ;)
T.....l
konto usunięte 28.11.2017, 21:32:05 via Android
  • 51
Wypiczona pizza, taka piczopizza
M.....0
konto usunięte 28.11.2017, 21:26:03
  • 32
@Moderacja: czy mogę prosić o poprawkę? Zapomniałem dodać że sól dajemy 3% w stosunku do wagi wody.
  • 33
NoOne3
NoOne3
29.11.2017, 07:25:26
  • 8
czy mogę prosić o poprawkę?


@MAKZIE00: Przy okazji mógłbyś poprawić tę "wypiczoną" pizzę w opisie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Itek
Itek
29.11.2017, 12:59:59
  • 4
@MAKZIE00:
1. jakie drożdże - świeże/suche/piwne/producent?
2. co robisz, żeby rosnące ciasto nie miało wyschniętej "skórki" na zewnątrz?
3. czy taki piecyk np. G3Ferrari 1200W/390 stopni da radę czy te kilkadziesiąt stopni porównując do Twojego zrobi różnicę?
4. mąka Caputo sprzedawana jest w PL tylko w opakowaniach po 25kg?

Dzięki za podzielenie się wiedzą - bardzo inspirujące :)
F.....u
konto usunięte 29.11.2017, 11:21:29
  • 13
Mozna prosic o przetlumaczenie przepisu NA POLSKI?
Czyli xx ml wody, xx g maki a nie jakies "hydracje"...
  • 8
Kowal04
Kowal04
29.11.2017, 12:04:08
  • 7
@FiuBzdziu:
1 kg mąki
0,6-0,65l wody
3g drożdży
30g soli

W zależności od ilości mąki odpowiednio zmieniasz ilość pozostałych składników.
M.....0
konto usunięte 29.11.2017, 12:55:42
  • 0
@niggerinthebox: też ale 3% soli nie 30 g :)
Rumuncajz
Rumuncajz
29.11.2017, 11:35:16
  • 10
Ja tam lubie pitce polska, grube ciasto i #!$%@? dodatkow a nie jakies spalone gowno.
  • 8
Logan00
Logan00
29.11.2017, 11:40:27
  • 60
@Rumuncajz:

grube ciasto


i jeszcze chleba sobie do niej weź bo się nie najesz
Rumuncajz
Rumuncajz
29.11.2017, 12:12:17
  • 42
@Logan00: @KIJU87: A #!$%@? na drzewo biedaki. Nie bedziecie mi mowic jak mam lubiec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pobierz
źródło: comment_KoIfeEGMHuZhDlUFOXAKWUn5c2v5Jmdo.jpg
iighlaq_alhabl
iighlaq_alhabl
29.11.2017, 11:51:52
  • 9
Pizza jest za mocno przypalona, a robienie ciasta 10 godzin to chyba żart. I jeszcze hydracja. Poszedłeś w nauki nie w tę stronę co trzeba. Ja robię ciasto w kilka minut, nie brudzę sobie nawet rąk, a pizza smakuje jak z pizzerii. Teraz nie mam czasu, ale zrobię wkrótce kontr-znalezisko o tym.
  • 15
V.....u
konto usunięte 29.11.2017, 11:55:46
  • 3
@iighlaq_alhabl: nie rzucaj słów na wiatr, bo czekam :D jak skoncze swoja wyzzsza edukacje i tak bede smazyl placki tylko poszukuje idealnego ciasta
iighlaq_alhabl
iighlaq_alhabl
29.11.2017, 13:36:00
  • 2
@MAKZIE00: @HyperX: @Verdu: bliżej weekendu zrobię filmik
M.....a
konto usunięte 29.11.2017, 11:54:49
  • 8
Świetny poradnik, brzmi trochę jak tutek z elektrody z tymi wymianami grzałek itd, nie mniej szanuje jak #!$%@? takie podejście
steven44
steven44
29.11.2017, 11:22:28
  • 8
"Grzałki takie można dostać w każdym sklepie z grzałkami"


@MAKZIE00: wykop za ten tekst ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ziuaxa
ziuaxa
29.11.2017, 11:31:09
  • 7
Składniki wg upodobań jednak najlepsza pizza jest najlepsza.


Hm, no trudno zaprzeczyć. Dobre porady ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 2
M.....0
konto usunięte 29.11.2017, 11:36:02
  • 2
@ziuaxa: prosta miało być :) post pisany jedną ręką po butelce wina, sorry.
ziuaxa
ziuaxa
29.11.2017, 12:08:26 via Android
  • 1
@MAKZIE00 tanie wino jest dobre bo jest dobre i tanie :)
ziel85
ziel85
29.11.2017, 12:35:40
  • 6
Tutaj moja pizza :)
Pobierz
źródło: comment_0M0sxbeRiGWnUwrp3ec4FYIMCHn1NHfm.jpg
  • 8
ziel85
ziel85
29.11.2017, 18:29:22
  • 1
@janki3l: puszka pomidorów krojonych Pudliszki ( te tańsze z biedry czy Lidla są mdłe)-odlej wodę, ok 3 łyżki oliwy z oliwek, garść świeżej bazylii, łyżeczka soli, łyżeczka cukru i łyżeczka ziół prowansalskich.
ziel85
ziel85
29.11.2017, 18:30:48
  • 1
@janki3l: mógłbym jeść pizzę codziennie
Pobierz
źródło: comment_aSBxQPqGYsXZTtRe2UmIM8o1ELh9qPFH.jpg
z.....a
konto usunięte 29.11.2017, 11:47:41
  • 4
@MAKZIE00 Serio tak mało drożdży które jeszcze zabijasz w wodzie z solą? Ta część mi się coś nie widzi ..

A takim piecykiem muszę się zainteresować, mój piekarnik tylko do 280 dochodzi, stosuję kamień do pizzy ale nadal potrzebuje 4-5 minut do upieczenia.

Dodam jeszcze że najlepszy sos to właśnie takie pomidory z puszki ale dorzuć do niego jedną anchovis i pomidory suszone plus łyżeczkę brązowego cukru, pogotuj i wtedy zmiel. Wychodzi
  • 11
M.....0
konto usunięte 29.11.2017, 16:39:40
  • 2
@zakola: jabtak robie i cycki rosną, a te jeszcze małe są bo w mniejszej temperaturze to przetrzymałem trochę.
Pobierz
źródło: comment_JzwiykkfpU1Z6xYaaOeiWI0dxqoehymY.jpg
M.....0
konto usunięte 02.12.2017, 16:55:14
  • 1
@zakola: spróbuj raz z mąką 00 i daj temu cały dzień a ciasto będzie takie zajebiste że Ci piec #!$%@?:D
Djyard
Djyard
29.11.2017, 11:22:07
  • 4
Drożdże do solonej wody? Sól dodaje zawsze na końcu praktycznie przed samym wyrobieniem ciasta. Sól zabije ci większość drożdży.
  • 4
Zashi
Zashi
29.11.2017, 11:50:24
  • 2
kiedy dajesz sól? Po wyrobieniu?


@MAKZIE00: Ekhm... ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sól dodaje zawsze na końcu praktycznie przed samym wyrobieniem ciasta
bialy100k
bialy100k
29.11.2017, 16:54:19 via Android
  • 1
@Djyard pracowałem 2 sezony w najlepszej pizzerii w turystycznej miejscowości w Grecji i do samego ciasta nie dawaliśmy soli. Oczywiście to nie Włochy, ale pizza podobna.
piter12
piter12
29.11.2017, 08:45:17 via Android
  • 3
Koledzy, czy warto kupić kamień do pizzy?
Moje dziewczę często robi własną pizzę w piekarniku, pomyślałem, że może taki kamień to dobry pomysł na prezent...
Czuć różnicę przy pieczeniu w piekarniku na zwykłej blasze i na kamieniu?
  • 19
Daro_ufo
Daro_ufo
29.11.2017, 09:11:17
  • 9
Koledzy, czy warto kupić kamień do pizzy?


@piter12: Jeżeli nie chcesz kupować specjalnego piecyka to jak najbardziej warto zaopatrzyć się w kamień. Tak jak pisałem w innym poście pizza z kamienia jest dużo, dużo, dużo lepsza.
dymek_
dymek_
29.11.2017, 10:58:49
  • 7
@piter12: na kamieniu masz przede wszystkim pizze upieczoną od spodu. Piekłem bez kamienia, teraz z kamieniem i różnica jest spora. Ja daje max co mój piekarnik pozawala (240 C) i piekę około 5-6 minut z obiegiem. Oczywiście kamień wcześniej musi być rozgrzany.
Pu2231
Pu2231
29.11.2017, 19:33:59
  • 2
Mój stary to fanatyk pizzy. Pół mieszkania #!$%@? mąką.
operatorkoparki
operatorkoparki
29.11.2017, 17:43:49
  • 2
"Mąka 00 ja używam Caputo czerwonej (rinforzata)lub niebieskiej. Nie dostaniecie jej raczej po kilogramie więc możecie użyć zwykłej 00 jaką znajdziecie i będzie ok. Mąka dobrze jeśli ma 12%białka lub więcej i dużo glutenu, jak będzie 11.5 czy 11 też nic się nie stanie, pomaga to w uzyskaniu elastyczności przy rozciąganiu placka.

Hydracja 60%-65% ja robię 65% ale ciężko się formuje takie ciasto i dobrze na początku zrobić 60% i pobawić się
  • 1
DzdzystyDzejson
DzdzystyDzejson
29.11.2017, 18:04:35
  • 0
@operatorkoparki: te niby niuanse stanowią o tym, ze niejedna porządna wloska pizzeria może się schować do tak przygotowanej w domu.
Cinex
Cinex
29.11.2017, 12:22:51
  • 2
Co oznacza ten %% hydracji?
  • 1
Kowal04
Kowal04
29.11.2017, 22:50:34
  • 0
@Cinex: Stosunek wody do mąki. Czyli np. na 1kg mąki dajesz 0,6l wody
secretservice666
secretservice666
29.11.2017, 12:05:36
  • 2

Komentarz usunięty przez moderatora

greenik
greenik
29.11.2017, 12:10:15
  • 0
@secretservice666: Oto to, robię od kilku lat z przepisu z takimi proporcjami (ja robię z 20 g drożdży) i zawsze wychodzi elegancka pizza. Jedyne co może ją spieprzyć to ujowy piekarnik.
kaaban
kaaban
29.11.2017, 11:43:10
  • 2
@MAKZIE00 "0.30% drożdży. Nie mam takiej wagi żeby zmierzyć taką ilość więc daje tyle ile mały paznokieć."

czyli powierzchnia cała paznokcia czy spód? możesz zrobić zdjęcie porcji? albo ile to paczki, pół, 1/4? rozumiem, że drożdże instant?
  • 11
Kowal04
Kowal04
29.11.2017, 12:24:10
  • 3
@Verdu: Normalni włoscy pizzaiolo też tak robią. Zobacz np. kanał Vito Iacopelliego. On też rozrabia drożdże w wodzie solą. Co więcej, sam zrobiłem tak wczoraj i ciasto rosło jak #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
M.....0
konto usunięte 29.11.2017, 12:40:22
  • 3
@Verdu: jest tam tyle że wszystkich nie zabijesz, a jak dasz za dużo drożdży to będziesz miał za grube ciasto, to ma jedynie delikatnie wspomóc. Warto też dodać że jeśli masz duże pragnienie po pizzy to było za dużo drożdży prawdopodobnie.
anamanaguchi
anamanaguchi
29.11.2017, 11:39:49
  • 2
Aż specjalnie dla tego tematu założyłem konto! :) Też mam taki piecyk, dokładniej G3FERRARI G10032. Pierwsze wrażenie było super, ciasto może nie takie jak u Ciebie na zdjęciach, ale dawało radę. Za drugim razem pojawiły się problemy, otóż kamień był nie do końca wyczyszczony i w trakcie nagrzewania pieca, zadymiłem całe mieszkanie. Piec już doczyściłem, więc niebawem biorę się za wyrabianie ciasta wedle Twojego przepisu. DziękI! :)
  • 4
anamanaguchi
anamanaguchi
29.11.2017, 11:46:13
  • 0
@MAKZIE00: pozwoliłem, i w mieszkaniu nie dało się oddychać. Poprzez czyszczenie miałem na myśli zeskrobanie zaschniętego sera metalową szpachelką. :)
5.....a
konto usunięte 29.11.2017, 15:05:41
  • 0
@MAKZIE00: Ciekawi mnie do jakiej temperatury ta blacha jest przystosowana. No i nózki są plastikowe.
RRybak
RRybak
29.11.2017, 11:18:38
  • 2
W życiu bym nie pomyślał, że można tak skomplikować pizzę i dostać szajby na jej punkcie ʕ•ᴥ•ʔ
Zakopię dla Twojego własnego bezpieczeństwa (ง ͠° ͟ل͜ ͡°)ง
  • 1
M.....0
konto usunięte 29.11.2017, 13:46:46
  • 1
@RRybak: jeden kupuje nowy telefon co roku a ja kupuje piecyk i robię pizze.
kubako
kubako
29.11.2017, 02:41:00
  • 2
Mam taki piecyk, tylko bez przeróbek, ale pizza i tak wychodzi zajebista :) Polecam.

@MAKZIE00: mozesz cos wiecej napisac o tych zmianach? jaką grzałkę kupiłeś?
  • 16
mistalowa
mistalowa
29.11.2017, 08:58:46
  • 4
@MAKZIE00: ! gdyby Orłoś prowadził jeszcze Teleexpress wylądowałbyś ze swoimi przeróbkami w galerii osób pozytywnie pogrzanych ( ͡º ͜ʖ͡º)
grubby102
grubby102
29.11.2017, 11:13:57
  • 2
@kubako: ja jestem po wstępnych przeróbkach i efekt jest dużo lepszy niż na początku:
- wyłożenie kopuły aluminiową tacką do grilla
- dodanie deflektora na środku zrobionego z metalowej miski

https://imgur.com/a/1Aj21

Polecam zmodyfikować chociaż tyle ( ͡º ͜ʖ͡º)

W planach jest jeszcze wymiana grzałki na coś takiego:
https://www.pizzamaking.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=19732.0;attach=214916;image
paczekXCV
paczekXCV
28.11.2017, 23:04:12 via Android
  • 2
Fajne! Poproszę zdjęcia spodu i przekroju ( ͡º ͜ʖ͡º)
chemiorro
chemiorro
29.11.2017, 19:42:49
  • 1
O jak dobrze być wśród świrów:) Oto historia jednej pizzy:
Pobierz
źródło: comment_Pq0EZfbpWZl0T5lzLsc4cj4BDCZj0opP.jpg
  • 8
chemiorro
chemiorro
29.11.2017, 19:44:36
  • 2
@chemiorro:
Pobierz
źródło: comment_w40DOTlyidWY2tEQARukt4AaqvsDf8IZ.jpg
chemiorro
chemiorro
29.11.2017, 19:45:44
  • 1
@chemiorro:
Pobierz
źródło: comment_ywok8O14G82MLjL8TFj3I1MZBB1527YU.jpg
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Strona 1 z 4
  • >
  • Wykopujący (981)
  • Zakopujący (34)

Hity

tygodnia

Moja historia cofnięcia zmiany płci. Tranzycja i detranzycja
4121
Trzecia rocznica aresztowania ojca za wyjście z dziećmi na spacer
3591
Egipska petycja przeciwko czarnej Kleopatrze Netflixa zbanowana za 'nienawiść'
3535
Producent makaronu Lubella po cichu wyciągnął 100 gramów z paczki
1946
Brytyjscy żołnierze salutują jadącym na front Ukraińcom
1657
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #jedzenie
  • #jedzzwykopem
  • #gotowanie
  • #ciekawostki
  • #kuchnia
  • #foodporn
  • #gotujzmikroblogiem
  • #heheszki
  • #pieczzwykopem
  • #chwalesie

Wykop © 2005-2023

  • Nowy Wykop
  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane

Wykop.pl