Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko448
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Wykop.pl
  • Ciekawostki

    Ciekawostki
  • Informacje

    Informacje
  • Rozrywka

    Rozrywka
  • Sport

    Sport
  • Motoryzacja

    Motoryzacja
  • Technologia

    Technologia
  • Ukraina

    Ukraina
  • Gospodarka

    Gospodarka
  • Podróże

    Podróże

Dostosuj Wykop do siebie

Wybierz treści, które Cię interesują
i zapisz jako Własną kategorię.

985

Gotuj z Wykopem - pizza ze paluszki lizac

Przepis na sukces :)

pindolino
pindolino
z
wykop.pl
dodany: 26.09.2016, 14:50:30
  • #
    zainteresowania
  • #
    gotujzwykopem
  • #
    kuchnia
  • #
    gotowanie
  • 268
    • Facebook
    • Twitter
Czesc. Bez zbednego pindolenia, oto przepis na domowe pizze "paluszki lizac". Stopien trudnosci: "spiewac kazdy moze..." i "im czesciej robisz, tym lepiej wychodzi", kazdy spokojnie da rade. No to do roboty.

Sos



odrobina oleju
trzy/cztery srednie pomidory, spazone, obrane ze skorki
jedna srednia/duza cebula
dwa zabki czosnku
sproszkowana ostra papryka (sos lagodny - 1 lyzeczka, lekko pikantny - 2 lyzeczki, ostry - 3 lyzeczki)
lyzka przecieru pomidorowego
pol lyzeczki soli
ze trzy szczypty suszonej bazylii

Na dno garnuszka wlewamy nieco oleju, rozgrzewamy i dorzucamy ostra papryke (w ilosci jak wyzej), mieszamy i zerkamy, bo papryka lubi sie szybko palic. Kiedy olej zrobi sie calkiem goracy dorzucamy pokrojona w drobna kostke cebule i rozgnieciony/posiekany czosnek. W miedzyczasie kroimy na male kawalki pomidory odsaczajac nieco sok/wode. Jak juz cebulka sie zezloci, dorzucamy rozdrobnione pomidory, przykrywamy garnek i zmniejszamy nieco temperature. Tak pozostawiamy na 15 min dajac czas pomidorom sie rozpasc. Warto im pomoc i raz czy dwa zamieszac rozgniatajac je chocby ugniatarka do ziemniakow. Po kwadransie duszenia sciagamy pokrywke, dorzucamy lyzke przecieru, pol lyzeczki soli, bazylie i trzymamy na ogniu bez przykrywki do czasu az nadmiar wody odparuje, a sos nam ladnie zgestnieje. W smaku moze wydawac sie nieco niedosolony, ale taki wlasnie ma byc. Jak ktos lubi, mozna zblendowac. Ja zostawiam tak jak jest i gotowy wyglada tak:



Ciasto

2.5 kubka maki (tortowa sie nada), specjalnie zwazylam i wychodzi, ze to jakies 525g
piec lyzek oliwy z oliwek (moze byc zwykla, ale z oliwek lepsza)
20g drozdzy swiezych, nie instant (!)
niepelna lyzeczka cukru
pol lyzeczki soli

Make wpindalamy do np. kuchennej miski, na wierzch kopczyka dodajemy piec lyzek oliwy z oliwek, pol lyzeczki soli. Rozdrobnione drozdze wrzucamy do kubka, dodajemy niepelna lyzeczke cukru, lyzke maki, zalewamy ciepla woda (nie goraca) tak do 2/3 kubka, moze ciut wiecej i dobrze mieszamy. Czekamy chwile (ok 5 min) i zanim drozdze zastartuja dodajemy je do kopczyka maki. Ciasto wyrabiamy nie mniej niz 7 min. Nie moze byc suche i powinno lekko kleic sie do dloni. Jak za suche, dodajemy ciut wody i ugniatamy, jak za klejace, dodajemy odrobine maki. Po wyrobieniu ciasto wyglada mniej wiecej tak:



Teraz przykrywamy miseczke czysta sciereczka (jak sie da to zamykamy wieczko wczesniej) i odstwiamy w suche i cieple miejsce. Ja dodatowo opatulam miseczke recznikiem. Po okolo 40 min:



Na posypanym maka blacie rozwalkowujemy ciasto do porzadanego rozmiaru. Z takiej porcji wychodza mi srednio trzy blachy, jedna wielka i dwie srednie:



Blache cieniutko smarujemy olejem, ukladamy ciasto zawijajac ewentualnie brzegi i pora na sos. Smarujemy ciasto po calosci, nie omijajc brzegow i nie zalujac sosu. Teraz czas na ser. Nie ma pizzy bez Mozzarelli, ja stosuje mieszanke Mozarella i Cheddar, proporcje prawie pol na pol z przewaga Mozarrelli. Na wszystkie trzy pizze zuzylam lacznie ok 300g sera. Gotowa baza z sosem i serem:



Teraz mozemy dorzucic, co tam nam w duszy spiewa. Akurat robilam pepperoni z dodatkiem podwedzanej, drobno posiekanej wieprzowej szynki (w naszym domu ulubiona)



Na koncu calosc posypujemy pozostalym serem i pizza gotowa do piekarnika (zdjecie nr 5). Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, wsadzamy do niego nasza pizze i przez okolo 6 lub 7 minut mozemy podziwiac jak pieknie sie przypieka. Wyciagamy kiedy serek przypiecze sie na zloto, a sos na brzegach ciasta zrobi sie ciemny. Na koncu posypujemy calosc odrobina oregano. Najbardziej smakuje podana z sosem czosnkowym i bez sosu tez ;)

Oto rezultat:



Nie obylo sie bez pomocnika, Pana Swinki Po Przejsciach. Zarowno on jak i @pindolino zycza smacznego :)

Treści powiązane (6)

Oryginał, pizza by RS

dawidpotok
z forum.purepc.pl
  • 86

Przepisy naszych babć

opostrans
z przepisybabci.com
  • 0

Komentarze (268)

najlepsze

xDawidMx
xDawidMx
26.09.2016, 17:13:34
  • 27
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pobierz
źródło: comment_xDjrR2HskyJCUx30hjBsq3REVec0gUoO.jpg
Syntax
Syntax
26.09.2016, 14:59:40
  • 24
@pindolino: A gdzie można dostać tę przyprawę Origami? ;P
  • 4
Syntax
Syntax
26.09.2016, 15:11:42
  • 13
@pindolino: Nie czepiam się. Spodobało mi się... Przecież każdy wie o co chodzi a brzmi zabawnie ;)
majorponury
majorponury
26.09.2016, 18:43:38
  • 4
@Kuchaj: git clone pizza
spunky
spunky
26.09.2016, 18:17:04
  • 18
Najlepsza!
  • 12
spunky
spunky
26.09.2016, 18:26:02
  • 6
I koniecznie polewanie oliwą z oliwek. Czasem wydaje się aż za tłusta i ociekająca, ale jest pycha.
spunky
spunky
26.09.2016, 18:33:00
  • 5
@MaxwellStB: tak zwykły piekarnik tyle, że gazowy. Może to robić jakąś różnicę. Ogólnie piekarnik na maxa, pizza jak najniżej, 5-7 minut pieczenia. W porządnym piecu to by było dopiero bomba, bo pieczenie pewnie ze 2 minuty.

Tak, czy siak, przepis jest mega. Zrobienie pizzy zajmuje parę chwil. W zasadzie tyle, co na filmie - czekanie na wyrośnięcie ciasta. Jak ją pierwszy raz zrobiłem, to myślałem, że się posikam z wrażenia, bo
araixmc
araixmc
26.09.2016, 15:35:01
  • 16
Od siebie dodam tylko że jak możecie na więcej niż 230 stopni to bardzo dobrze, w pizzeriowych piecach pizza piecze sie kilka minut tylko, napewno mniej niz 10 . One mają dużo wyższa temperature niż piekarnik domowy, więc na swoich kręcić na maxa.
Ze swojego doświadczenia wiem że temperatura jest kluczowa
  • 18
Ja_nusz
Ja_nusz
26.09.2016, 17:21:32
  • 9
@araixmc: Piec w pizzerii z prawdziwego zdarzenia nagrzewa się do niecałych 500 stopni. Pieczenie takie pizzy trwa tam kilkadziesiąt sekund. W domowych warunkach nigdy nie uzyska się takiego efektu jak w pizzerii (chyba ze #!$%@?).
s.....d
konto usunięte 26.09.2016, 18:27:40
  • 3
@Pawel1342: są i takie perełki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Amadeo
Amadeo
26.09.2016, 15:00:23
  • 16
Pysznie to wygląda
Pobierz
źródło: comment_NRGh6OayvK9TPupvpSjrpDu2Wve17pw5.jpg
  • 6
p.....r
konto usunięte 26.09.2016, 15:59:37
  • 11
@Amadeo: @pindolino: wygląda jak " Wchodź we mnie ty pyszny skur..." xd
zdzichu-zarowa
zdzichu-zarowa
26.09.2016, 17:28:20
  • 39
Pobierz
źródło: comment_vq7cJNM0ftKph70QvtUBZoksiRw3yiSW.jpg
Gizmorider
Gizmorider
26.09.2016, 17:00:35
  • 13
@pindolino Zrób mi jeszcze jedną, wyślij pocztą (serio mówie), ja sobie odgrzeję w piekarniku i jak będzie dobra (a nawet jak nie w mojej ocenie to wpłace na wybrany przez ciebie cel charytatywny 50zl). Zrobimy z tego fotorelację :D Tylko zrób zdjęcia od początku powstawania pizzy, a ja zrobię do końca omnomnom i wystawieniem kciuka w górę albo w dół :D CO TY NA TO ?
  • 2
Jacolex
Jacolex
26.09.2016, 18:37:01 via Android
  • 1
@Gizmorider nie da rady, sos i reszta wsiaknie w ciasto i bedzie breja
Gizmorider
Gizmorider
26.09.2016, 19:58:33
  • 1
@Jacolex: Etam...
reasonable
reasonable
26.09.2016, 17:28:53
  • 12
Pizza by rs, żadne odkrycie
vaxx
vaxx
26.09.2016, 18:25:26
  • 9
@pindolino - nieładnie tak przedstawiać "pizzę by RS" jako swój przepis ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 4
vaxx
vaxx
26.09.2016, 19:19:36
  • 6
Niewazne


@pindolino: ej, laska, ale tak nie rób, bo prezentujesz typową #logikarozowychpaskow (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Po prostu przepis jest toczka w toczkę z wspomnianym przeze mnie (i kilka innych osób) "by RS", więc początkowo myślałem, że zwyczajnie go skopiowałaś/odtworzyłaś i przedstawiłaś tutaj jako swój. :) Fajnie, że więcej osób się o nim dowie, bo jest naprawdę świetny. Tobie życzę samych udanych placków, a i wrzucam
Pobierz
źródło: comment_q1jJNJvmySBFFhTeU4cvgVib9Qzcvmp2.jpg
vaxx
vaxx
26.09.2016, 21:22:43
  • 7
@pindolino: ale Ty masz kija w dupie :) Widzę, że dalsza konwersacja naprawdę nie ma sensu.
parachutes
parachutes
26.09.2016, 19:32:10
  • 6
Wow, 2016 rok. Wykop odkrywa przepis na pizzę by RS :P
olito
olito
26.09.2016, 17:49:50
  • 6
Przepis podawany na wykopie co najmniej kilkadziesiąt razy. https://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&q=site:wykop.pl+pizza+by+rs
katefoxconn
katefoxconn
26.09.2016, 20:14:03
  • 5
Kilka przydatnych (moim zdaniem) uwag:
- wyrabiajac ciasto lepiej jest zrobic za rzadkie i dosypywac maki, anizeli za geste i dolewac wody. Dolewajac wody beda robic sie kluchy ktorych przy zagniataniu recznie ciezko sie pozbyc...
- ciasto warto przygotowac dzien wczesniej. Np na wieczor. Wtedy daje sie duzo mniej drozdzy (ja daje okolo 5-7g na ~600g maki). Ciasto tylko lekko zagniatam i zostawiam na noc. Dzieki temu zaczyna ono lekko fermentowac/zakwszac sie.
  • 7
katefoxconn
katefoxconn
27.09.2016, 09:44:09
  • 2
jak ci się ciasto zakwasza to fajnie masz. Zacznij myj ręce i kuchnię.


@kekemot: Nie wiem czemu miala sluzyc Twoja zgryzliwosc, ale nie do konca Ci wyszlo. Czy jak Twoja babcia bedzie robila ogorki kwaszone lub zakwas na chleb to tez pojdziesz do niej i palniesz 'babcia, fajnie masz. Zacznij myc rece i kuchnie!'?
Zawsze myje rece i dobrze sprzatam kuchnie. Jednak zakwaszanie ciasta nie jest spowodowane tym ze ktos ma
Pobierz
źródło: comment_NVOmfDPbwFZLrK2F1wcN1B98sPUrcnLx.jpg
katefoxconn
katefoxconn
28.09.2016, 07:32:41
  • 2
W dzień nie zrobisz zakwasu o ile nie masz #!$%@? na łapach lub w kuchni ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Nigdzie nie mowilem ze zakwas robie w jeden dzien. Piszac na temat ciasta na pizze pisalem ze:

zaczyna ono lekko fermentowac/zakwszac sie


Natomiast Ty mi wyskoczyles ze jesli mi sie ciasto zakwasza to znaczy ze musze byc na bakier z higiena... Wiec wytlumaczylem Ci pokrotce jak i dlaczego zachodzi
Ganja-Man
Ganja-Man
26.09.2016, 17:23:49
  • 5
wszedłem tu tylko kontrolnie, żeby sprawdzić czy jest w powiązanych prawilny przepis by rs, jest
  • 1
olito
olito
26.09.2016, 17:51:10
  • 3
@Ganja-Man: to ten sam przepis podany tutaj jako odkrycie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
m.....o
konto usunięte 27.09.2016, 06:48:48
  • 3
Oregami ( ͡º ͜ʖ͡º)
Skipi1111
Skipi1111
26.09.2016, 20:11:13
  • 3
wygląda ciekawie ale czemu aż 20g świeżych drożdzy? z reguły daje się 3x mniej :D
  • 2
Nenciak
Nenciak
26.09.2016, 21:57:38
  • 0
@Skipi1111: A nie w ogóle? Ja czytałam, że drożdży się nie daje i już nie dodaję, ciasto cienkie i pyszne. Tak samo ser, powinien być na spodzie chyba... No ale ja jestem hurr durr amator, co się pcha do zabawy ;)
k.....t
konto usunięte 26.09.2016, 22:25:55
  • 1
@Nenciak: zależy jaka pizza. Jedne są na cieście drożdżowym (foccacia) inne na makaronowym (wytrawne, bez drożdży). A ser to zależy jaka pizza.
lemmikki
lemmikki
26.09.2016, 17:47:02 via iOS
  • 3
Może wreszcie to będzie TEN przepis na pizze. Do tej pory wszystkie jakie próbowałam były do dupy. Teraz tylko pozostaje kupić składniki i go go go go ;)
  • 2
spunky
spunky
26.09.2016, 18:26:50
  • 3
@lemmikki: to jest TEN przepis na pizze ( ͡º ͜ʖ͡º)
k.....t
konto usunięte 26.09.2016, 22:21:28
  • 3
próbowałam były do dupy.


@lemmikki: co kto lubi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Garetson
Garetson
26.09.2016, 17:33:00
  • 3
@pindolino: Spróbuj rozwałkować ciasto na kaszy mannej a nie na mące. Ciasto stanie się idealnie chrupiące coś niesamowitego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 1
Pawel1342
Pawel1342
26.09.2016, 18:32:19
  • 2
@Garetson: tak ale lepiej użyć semoliny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
c.....n
konto usunięte 26.09.2016, 17:20:55
  • 3
A ja bym sobie orzechona #!$%@?ł.
Przegrywens
Przegrywens
26.09.2016, 15:43:43
  • 3
Bardzo elegancka pizza.
activwojtek
activwojtek
27.09.2016, 07:10:16
  • 2
pizza jak marzenie :')
(✌ ゚ ∀ ゚)☞
m.....3
konto usunięte 27.09.2016, 01:03:22
  • 2
@pindolino Też uważam, że origami to podstawa dobrej pizzy. Dzięki za przepis.
pindolino
pindolino
26.09.2016, 14:54:13
  • 2
Wolam @bosfor606, @Burzuazja, @plumkajacy_kalafior
Dajcie znac czy smakowala ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 44
tgb
tgb
26.09.2016, 14:59:33 via Android
  • 116
@pindolino przecież to przepis na pizze rs.
dzetson
dzetson
26.09.2016, 17:26:15
  • 53
@pindolino: Ciekawy przepis ale można go trochę udoskonalić bądź zmienić :) Swego czasu robiłem codziennie pizze, łącznie chyba ich było z 300 (to nie przenośnia), robiłem ich tyle, że moja Karyna już miała dosyć pizzy ale ja nieugięty musiałem odkryć przepis który odwzoruję mi pizze jak z pizzerii. Jeśli się nie obrazisz to podsunę kilka pomysłów.
1. W marketach często można znaleźć "specjalistyczną" włoską mąkę na pizze typu 00 która do
sambarumba
sambarumba
22.09.2018, 18:06:06 via Android
  • 1
@pindolino kc mocno, kolejna pitca inspirowana twoim przepisem.
Pozdro!
Pobierz
źródło: comment_NwfqoCQPJG1fNwH3rZEerpWsk1e6Ufma.jpg
  • 1
pindolino
pindolino
22.09.2018, 20:57:42
  • 0
@sambarumba: Piekna ta pitca, uszanowanko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
niggerinthebox
niggerinthebox
27.09.2016, 06:02:56
  • 1
Co do mąki to polecam - 4 zł w carrefourze. Nie jest to mąka taka jak te prawdziwe włoskie, ale ciasto wychodzi lepsze niż z pszennej czy tortowej.

A drożdży zawsze instant używam, przy świeżych wyrasta mi za grube ciasto ( ͡º ͜ʖ͡º)
Pobierz
źródło: comment_nzDfpVPn4aZHOliUw3Xf2ZjGVQVS7CJ4.jpg
czokon
czokon
26.09.2016, 21:46:52
  • 1
Na pizzy rs bazowałem dobre 4-5 lat, w międzyczasie testowałem też inne przepisy. Po drodze trafiłem na ten:
http://www.jamieoliver.com/recipes/uncategorised-recipes/pizza-dough/
i nie robie już nic innego jeżeli chodzi o ciasto.
Oczywiście zamiast tego całego syropu - zwykły cukier.
Zawsze wychodzi zajebiste ciasto, cienkie, mega chrupkie, brzegi puszyście pofalowane i napompowane. Nie trzeba kamienic i pieca na 350C (chociaż to by pomogło) Ciasto robi się moment, piecze się chwilkę, ale wychodzi po prostu perfect.
  • 2
k.....t
konto usunięte 26.09.2016, 22:34:44
  • 0
Oczywiście zamiast tego całego syropu - zwykły cukier.


@czokon: polecam ten czarny cukier- nie daje tyle słodyczy a dodaje smaku. Taki jak melasa.
pindolino
pindolino
08.10.2016, 19:36:05
  • 0
@czokon: Dzieki za koment i link do przepisu. Zdecydowanie wyprobuje( ͡° ͜ʖ ͡°)
kurio
kurio
26.09.2016, 21:44:51
  • 1
Prawilna pizzunia kolezko. Rzadko kiedy trafie sie tu gzw - pizza, gdzie autor oprze sie #!$%@? na blat tyle towaru, ze sie blacha ugina.
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • Strona 1 z 3
  • >
  • Wykopujący (985)
  • Zakopujący (48)

Hity

tygodnia

Moja historia cofnięcia zmiany płci. Tranzycja i detranzycja
4094
Trzecia rocznica aresztowania ojca za wyjście z dziećmi na spacer
3574
Egipska petycja przeciwko czarnej Kleopatrze Netflixa zbanowana za 'nienawiść'
3257
Producent makaronu Lubella po cichu wyciągnął 100 gramów z paczki
1925
Brytyjscy żołnierze salutują jadącym na front Ukraińcom
1653
Pokaż więcej

Powiązane tagi

  • #ciekawostki
  • #rozrywka
  • #nauka
  • #technologia
  • #swiat
  • #historia
  • #motoryzacja
  • #kultura
  • #wydarzenia
  • #wykop

Wykop © 2005-2023

  • Nowy Wykop
  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane

Wykop.pl