Sprawdzam ostrość jednego z moich nozy na pomidorze.
Wczoraj odświezyłem jeden z moich nozy kuchennych (olejowanie rekojesci, szlifowanie głowni papierem 500 oraz ostrzenie) i mnie naszło na zrobienie "testu pomidora". Mina żony jak o 9 wieczorem w niedziele wnosiłem statyw i oswietlenie do kuchni bezcenna :) Nóż ostrzony na ceramicznych prętach.
Trollsky z- #
- #
- #
- #
- 233
Komentarze (233)
najlepsze
ten nie żyje jurz.
A dlaczego chcesz nóż akurat od Trollskiego? Jest wielu ludzi, którzy robią to bardziej profesjonalnie.
http://www.nytimes.com/2009/01/27/health/27brod.html?_r=2&adxnnl=1&adxnnlx=1426907280-1gdxnMvnA3pCD5Qul+96sw
Szkoda, że mało filmów bo kojące działanie mają na mnie :)
Natchnienie spływa i już zbieram materiały na własną kolekcję do kuchni.
Muszę się nauczyć coś o hartowaniu, i elastyczności stali tak by nóż do chleba nie sprężynował a nóż do filetowania nie był sztywny jak dłuto a jednocześnie oba nie były tępe po pierwszym spotkaniu z deską do krojenia.
Pełny zestaw kuchenny z zębami do chleba, sprężysty do filetowania, tasaczek, no do warzyw już masz pogromcę, brakuje kołyski do siekania ziół i mikrusa do obierania warzyw.
Tak od podstaw od wyboru materiału przez jego obróbkę i to co kocha każdy co twoje filmy oglądał i masz opanowane
w zimie stawiam na te cherry albo koktajlowe. Moj kolega z Hiszpanii twierdzi, że to co w Polsce zimą sprzedawane jest pod nazwą pomidory, w Hiszpanii nie miałoby nawet szansy znaleźć się na półkach.
I pewnie dlatego Hiszpanie jedza pyszne pomidorowe pomidory, a my ohydne skorki z arbuza. ;) na szczescie sezon rusza i na targu coraz czerwieniej :)
Wyrzucili tam teraz noże KAI 2000 i 3000. Stal HRC 59, czyli już bardzo solidna, w cenie 60-100zł.
Kupiłem już 3 taki nóż i od nowości jest na zbliżonym poziomie ostrości do prezentowanego (pomijam aspekt estetyczno-artystyczno-zajebistościowy, bo tutaj to wiadomo), praktycznie się nie tępi i jeszcze się nie pokruszył, a nie oszczędzam go.