Na otyłość... papryczka chili
Papryczki chili pomogą nam w walce z nadwagą? Naukowcy z Uniwersytetu Wyoming ogłosili właśnie obiecujące wyniki badań w tej sprawie. Słowem kluczowym w ogłoszonych przez nich wynikach badań jest kapsaicyna, związek chemiczny odpowiedzialny za piekący smak papryczek
darosoldier z- #
- #
- #
- #
- #
- 45
- Odpowiedz
Komentarze (45)
najlepsze
Że tak powiem @RMF24 rzucił news flash jak c--j!
aha
Ja jeszcze od siebie dodam, że jak już ćwiczymy, ale wciąż chcemy jeść choć odrobinę więcej, to polecam takie tweaki jak picie chłodniejszych napojów oraz żucie gumy. Da to
Pieczenie nie jest smakiem, kapsaicyna drażni receptory bólu. Oko nie ma receptorów smaku, a potarcie oka (czy też innych wrażliwych części ciała) po np. krojeniu papryczek też powoduje pieczenie.
A jak ktoś zjadł więcej ostrego, to go też przypiecze na drugim końcu i chyba możemy być nadzwyczaj szczęśliwi z powodu tego, że w dupie nie mamy kubków smakowych... :)
@Mordeusz: po ~2-3 tygodniach regularnego wpieprzania ostrego przestaje piec, kupilem sobie w lidlu takie mega ostre suszone papryczki na tygodniu chińskim i dorzucałem do wszystkiego, w pewnym momencie d--a się przyzwyczaiła