Jak zrobić kiełbasę myśliwską?
Zdecydowanie moja ulubiona kiełbasa. Akurat robię małą wędzarnię na działce - pozycja obowiązkowa!
g.....s z- #
- #
- #
- #
- 53
Zdecydowanie moja ulubiona kiełbasa. Akurat robię małą wędzarnię na działce - pozycja obowiązkowa!
g.....s z
Komentarze (53)
najlepsze
@szalony_kefir: istnieje np. kabanos z łososia, smakuje jak kabanos z łososia i tak też wygląda...
foto
Saletra potasowa jest zarówno składnikiem kiełbasy jak i prochu strzelniczego. Pozdrawiam, mam nadzieje, że pomogłem.
@grooles:
Przeważnie były to konstrukcje polowo-okazjonalne, więc robione z tego co się znalazło... Np:
- poziomy "kanał" z cegieł/pustaków/bloczków (czy co tam się na budowie trafiło z odpadu), długości około 2m, zbudowany na zasadzie dwie cegły po bokach i jedna jako "dach", przysypany ziemią dla uszczelnienia, zakończony z jednej strony ogniskiem, a z drugiej -
Sam właśnie taką wędzarnie zrobiłem, na liczniku 5 udanych zadymień. Na początku szynki wędzone na gorąco i parzone, później kiełbasy. Teraz przymierzam się do wędzenia na zimno.
2. Wieprzowina kl. IIpeklowana
3. Wołowina kl. II lub I
Wczoraj pierwszy raz jadlem konine i wstyd sie przyznac, bo mi smakowala ;/
Albo ktoś ma wagę analityczną w kuchni, albo jakiś super dokładny konwerter jednostek?