Pamiętacie wykop
Gordon Ramsay pokazuje, jak robi sos bolognaise? Zainteresował mnie ten przepis - szczególnie ta marchewka i wino, bo nigdy tak nie robiłem - więc postanowiłem zrobić w wolnej chwili. Wolna chwila była dziś, więc zrobiłem dziś :-)
Czego użyłem? Składniki były zwykłe, kupione głównie w lidlu. Sosu Worcestershire nie użyłem w ogóle bo nie miałem i nie widziałem potrzeby kupowania całej butelki czegoś, co nie wiem, czy później zużyję. Wino jest też z lidla, najtańsze, kosztowało chyba 7,99. Takie:
Jeśli chodzi o proporcje, to wziąłem:
- półtora marchewki,
- jedną dużą cebulę,
- wino (lałem "na oko"),
- 500 g mięsa mielonego,
- dwa ząbki czosnku,
- małą puszkę przecieru pomidorowego (70 g)
- puszkę pomidorów w kawałkach (400 g)
- ok. pół szklanki mleka
- sól, pieprz, oregano
Wina zużyłem tyle, że po zrobieniu potrawy w butelce została mniej więcej taka ilość:
Resztę wypiliśmy do obiadu i po obiedzie :-)
Przyrządziłem sos dokładnie według tego, co było na filmie. Zajęło mi to jakieś 45 minut. Makaron robił się w międzyczasie. Sos zostawiałem bulgotający nieco dłużej niż mówił Ramsay, zarówno po dodaniu wina (żeby troche odparowało) jak i po dodaniu pomidorów (żeby się przegryzło). W poszczególnych krokach wyglądało to tak:
Cebula+marchewka+czosnek+przyprawy+mięso:
Dodane wino i pomidory:
Po dodaniu mleka:
Nie wiem, czy mleko zmieniło mocno smak, ale na pewno zmieniło mocno konsystencję i kolor - przed jego dodaniem wszystko było bardzo czerwone, mleko sprawiło, że sos nabrał brązowego koloru. Na zdjęciu aż tak dobrze tego nie widać.
Całość na talerzu wygląda tak:
Generalnie potrawa była baaardzo dobra. Pierwszy raz robiłem sos z wina i to chyba właśnie to wino sprawiło, że to wszystko miało tak rewelacyjny smak. Nawet mimo tego, że wino nie było jakieś wyśmienite.
W proporcjach, których użyłem sosu starcza zwykłe na danie dla czterech osób lub na danie dla trzech żarłoków :-). Zjedliśmy to z żoną na obiad i zostało nam na jeszcze jeden dzień.
Komentarze (107)
najlepsze
Minus bo ry... Oh wait
Sos worcestershire warto w kuchni mieć. To jest znakomity dodatek do mięs i
Co do zostawiania mięsa w temperaturze pokojowej
@dadzbog: to wszystko musi być metodą prób i błędów. Świetnym sposobem na nauczenie się podstawowych technik jest podglądanie ich w programach kulinarnych. Polecam kanał kuchnia+ bo tam można sporo podpatrzyć. Youtube też będzie pomocny. Z drugiej strony nie znajdziesz raczej nigdzie instrukcji smażenia mięsa mielonego, bo pod różne potrzeby może być ono rożnie przygotowane :).
@Adrian00 - klasycznym nazywam ten najbliższy regionowi Bolonii bo dzisiaj każdy region ma swoją odmianę tego sosu i w zasadzie każda będzie poprawna. To co ja
dalem tagliatelle zamiast spaghetti
sos worceshire kupilem w sklepie za 8 pln- cos rewelacyjnego i zaluje ze wczesniej nie odkrylem tego sosu - naprawde rewelacyjnie podkresla
@malin: "Półtorej". Marchew jest kobietą
@malin: Oj, nie znasz mnie :D