Chciałbym Wam zaproponować tanią, a zarazem smaczną potrawę: spaghetti ze szpinakiem.
Składniki:
500g świeżego szpinaku (poza sezonem mrożony)
150g makaronu spaghetii
200g cebuli
180ml śmietany 18%
3-5 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Można dodać na koniec ser: żółty, parmezan, feta lub mozzarella (ja użyłem akurat ser feta)
Na początku szpinak należy dokładnie umyć, oddzielić od łodyg i finalnie pokroić w paski.
Następnie siekamy bardzo drobno 2 średnie lub 3 mniejsze cebule.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (może być zwykły olej) i rumienimy cebulkę tak długo, aż będzie słodka i mięciutka.
W tym czasie należy równie drobno posiekać świeży czosnek. Ilość główek wedle własnych upodobań. Ja zwykle dodaję 4.
Kiedy cebulka już będzie gotowa dodajemy czosnek i chwilę rumienimy. Zaraz po tym dorzucamy szpinak. Należy się spodziewać że całość nie zmieści się na patelnie, więc należy go dodawać partiami. Szpinak stopniowo będzie robił się miękki i zmniejszał swoją objętość (nie tyczy to się szpinaku mrożonego, gdyż jest już posiekany i sprasowany w brykiet).
Na średnim ogniu dusimy do momentu, aż wszystkie liście będą miękkie. Teraz należy dodać pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól oraz śmietanę. Gotujemy aż całość zawrze nie zapominając o tym, aby ciągle mieszać.
Dobrze, jest wcześniej ugotować makaron, lub zaplanować tak gotowanie, aby skończyć równolegle ze szpinakiem. Na tależ wykładamy najlepiej gorący makaron, dodajemy sos oraz polewamy oliwą z oliwek i posypujemy jakimś serem (na zdjęciu ser feta).
Smacznego!
PS koszt porcji około 3zł.
Komentarze (122)
najlepsze
tależ??
@lukaszbrt: Jak patrzę na tych studentów przyjeżdżających na uczelnię samochodami, poubieranych w markowe ciuchy, pijących kilka razy w tygodniu i wychodzących co weekend do klubów to zastanawiam się czy obecnie status studenta to rzeczywiście synonim biedy.
respekt, miale msie za czosnkozerce ale takiej ilosci nigdy do dan nie dodaje :D
Komentarz usunięty przez moderatora
Na wykopie przechodzą tylko trudne przepisy. na przykład